Σεξ στην τρίτη ηλικία: «Κόβεται» η ερωτική επαφή μεταξύ του ζευγαριού;

Θεωρητικά η σεξουαλική ζωή δεν έχει ηλικιακό όριο. Ωστόσο οι μελέτες δείχνουν πως μετά την ηλικία των 50 εμφανίζεται πολύ συχνά σεξουαλική δυσκολία.

Γράφει ο ουρολόγος – ανδρολόγος Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Ενώ η επίπτωση της σεξουαλικής δυσκολίας στις νεαρότερες ηλικίες είναι περίπου 8 – 10%, στην ηλικία των 50 μπορεί να φτάσει και στο 40 – 50%. Στη δε ηλικία των 70 κυμαίνονται στο 60 – 70%. Είναι ίσως η πιο εμφανής συσχέτιση της γήρανσης του άνδρα με την πτώση της σεξουαλικής του απόδοσης.

Πού οφείλεται αυτό;

H σεξουαλική λειτουργία δεν έχει μόνο βιολογικό υπόστρωμα αλλά μία κοινωνική προκατάληψη. Πρέπει να επισημανθεί βεβαίως ότι η παραδοχή για τη σημασία της υγιούς σεξουαλικής ζωής ανεξαρτήτως ηλικίας έγινε δεκτή μόλις τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχουν ακόμα δομημένες απόψεις στην κοινωνία που απαξιώνουν το σεξ στην μεγάλη ηλικία θεωρώντας μη αναγκαίο η απλά υπερβολικό. Είναι βέβαιο όμως, ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της μεγάλης ηλικίας είναι σίγουρο πως μειώνουν τους ρυθμούς των σεξουαλικών επαφών αλλά επίσης σίγουρο είναι ότι το θέλουν όπως και οι νέοι.

Επηρεάζουν τα τυχόν προβλήματα υγείας;

Οι παθήσεις που συνοδεύουν την τρίτη ηλικία επηρεάζουν τη σεξουαλική ικανότητα. Είναι σίγουρο πως η υπέρταση, οι καρδιοπάθειες και ο σακχαρώδης διαβήτης  συσχετίζονται δραματικά με την πτώση της απόδοσης στο σεξ.

H κατάθλιψη και η απομόνωση των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας είναι επίσης, επιβαρυντικοί παράγοντες που σε συνδυασμό με την απουσία συντρόφου (θάνατοι) κάνουν πραγματικά δύσκολη την σχέση των ανδρών αυτής της ηλικίας.

Πώς αντιμετωπίζεται αυτή η κατάσταση;

H προσέγγιση του προβλήματος εστιάζεται στην καλή διερεύνηση των αιτιών που μπορούν να προκαλέσουν σεξουαλικές δυσκολίες και στην ενθάρρυνση των ανθρώπων αυτών για την συνέχιση της ερωτικής τους δραστηριότητας.

Όλες οι μελέτες υποστηρίζουν πως το σεξ παρατείνει την ποιότητα αλλά και το προσδόκιμο της ζωής. H βιολογική και ψυχολογική  ζωή των μεγάλων ανθρώπων δεν παύει αλλά απλά αλλάζει ρυθμούς.

Με την έννοια αυτή πολλές φορές η βραδύτητα ίσως να είναι πιο πολύτιμη από την ταχύτητα της νέας ηλικίας αλλά και πιο ηδονική. Δίνει την υπομονή που είναι απαραίτητο στοιχείο της ηδονής σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και όχι μόνο στο σεξ.

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Χειρουργός, ουρολόγος – ανδρολόγος
πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Οι 6 πιο ντροπιαστικές καταστάσεις στο σεξ! Σου έχει συμβεί;

Στάσεις για να κάψεις θερμίδες στο σεξ!

Μπορούν όλες οι γυναίκες να κάνουν squirting την ώρα του σεξ;

Τα 5 παιχνίδια στο σεξ που ΠΡΕΠΕΙ να δοκιμάσεις

Το πρωινό σεξ: Τα πλεονεκτήματά του και η ιδανική στάση

Σεξουαλικά φετίχ: Η Χρυσή Βροχή και γιατί δεν πρέπει να βάλεις… αδιάβροχο!

Σχετικά άρθρα