Γέννα: Πώς να τα βγάλετε πέρα με τα έξοδα για το μωρό

26 Φεβρουαρίου 2016

Οδηγός επιβίωσης για τον μπαμπά 

Γράφει ο Δρ Αλέξανδρος Καλογερόπουλος

Ο ερχομός του μωρού είναι πια πραγματικότητα. Είναι ώρα να σκεφτείτε τα πρακτικά ζητήματα και το οικονομικό. 

Λεφτά, λεφτά, λεφτά

Τώρα που αρχίζετε να ψωνίζετε για το νέο μέλος της οικογένειας μπορεί να συνειδητοποιήσετε πόσο θα σας κοστίσει. Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, η σύντροφός σας κι εσείς πρέπει να κάνετε έναν προϋπολογισμό, ειδικά τώρα που θα ξοδεύετε περισσότερα σε πάνες, ρουχισμό κ.λπ. Βρείτε χρόνο να υπολογίσετε τα έσοδα και τα έξοδά σας για να μην αγχωθείτε. Δανειστείτε όσο πιο πολλά μωρουδιακά είδη μπορείτε και εκμεταλλευτείτε τις προσφορές. Θα εξοικονομήσετε, επίσης, χρήματα αν κάνετε λιγότερες ακριβές εξόδους τους επόμενους μήνες.

Θέματα δουλειάς

Στη Μ. Βρετανία οι άντρες δικαιούνται μέχρι δύο εβδομάδες άδεια πατρότητας και επιπλέον άδεια, αν η σύντροφός τους επιστρέφει στην εργασία της πριν από το τέλος της άδειας μητρότητας. Στην Ελλάδα, μπορείτε να πάρετε άδεια για τη φροντίδα του παιδιού, εφόσον δεν κάνει χρήση η μητέρα, κάτι που θα είναι θαυμάσια εμπειρία. Θα πάρετε και μια γεύση του δύσκολου έργου που επιτελεί η σύντροφός σας όταν εσείς λείπετε στη δουλειά. 

Μάθετε ποιες παροχές ισχύουν για τον πατέρα.
Γράψτε όλα τα πράγματα που πρέπει να ετοιμάσετε για το μωρό.

Φτιάξτε έναν προϋπολογισμό, με δεδομένο ότι θα έχετε μειωμένο εισόδημα, και αποφασίστε με τη σύντροφό σας αν χρειάζεται να αλλάξετε κάτι στις δαπάνες σας.


Απόσπασμα από το βιβλίο του Δρ Καλογερόπουλου "Εγκυμοσύνη". Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Ψυχογιός για την ευγενική παραχώρηση του υλικού 
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ