Πώς θα κρατήσω ζωντανό τoν έρωτά μας;

Πώς θα κρατήσω τη φλόγα στη σχέση δυνατή;

«Αγαπώ τη Μισέλ και τις ατέλειές της». Μια ακόμα δήλωση αγάπης από τον Ομπάμα κατά τη διάρκεια δημόσια ορκωμοσία του. Μια ένδειξη αγάπης μπροστά σε εκατομμύρια κόσμο. Και έπειτα ο χορός στο πάρτυ των επισήμων. Την αγκάλιασε τρυφερά, χόρεψαν το Let’ s stay together (Aς μείνουμε για πάντα μαζί). Έγιναν όλα, όπως ακριβώς  θα τα ονειρευόταν η κάθε γυναίκα…

Γράφει η ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια Μαριέττα Πεπελάση

 

 

 

 

 

Ήταν ένα παράδειγμα προς μίμηση. Ένα ζευγάρι που έχει ζήσει πολλά χρόνια μαζί που τα παιδιά του μεγάλωσαν πια και όμως, φαίνεται να διαθέτει μια υγιή και στέρεη σχέση. Μπορεί να ήταν ένα επικοινωνιακό τρικ… Ποιος ξέρει; Φάνηκε όμως πως το ζευγάρι διαθέτει ακόμα μια υγιή και στέρεη σχέση πως διατηρεί αναμμένη τη φλόγα του έρωτά του.

Για να διατηρηθεί μία σχέση με υψηλό ερωτικό περιεχόμενο και αγάπη είναι απαραίτητο το ζευγάρι να έχει αυτονομία ,να προσέχει τον εαυτό του να εξελίσσει τη σχέση του με τον σύντροφο. Να δείχνει ενδιαφέρον για τον εαυτό του να δείχνει ενδιαφέρον για τον σύντροφο να νοιάζεται και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Αυτά όλα εκφράζονται μέσα από αυτό το θάρρος που εξέφρασε σαν άνδρας ο Ομπάμα. Το να μπορείς να δηλώσεις το θαυμασμό και τη λατρεία για τη γυναίκα σου μπροστά σε τόσο κόσμο είναι κάτι το εκπληκτικό. Να καμαρώνεις για τη σχέση σου και να είσαι περήφανος γι’ αυτή. Δήλωσε με αυτόν τον τρόπο ότι η γυναίκα του είναι μοναδική είναι αυτή που ακόμα ξεχωρίζει όσα χρόνια και αν περάσουν. Ο τρόπος του ήταν τόσο ευγενικός, οι χειρισμοί του τόσο λεπτοί, η συμπεριφορά του δεν είχε τίποτε το χυδαίο. Ήταν πολύ όμορφη κίνηση για μια γυναίκα. Και είναι ιδανικός τρόπος για να εκφράζεις τον έρωτά σου στην σύντροφό σου.

Πώς μπορεί να διατηρηθεί ζωντανή μια σχέση μέσα στο χρόνο;

Δεν πρέπει να  παραμελούμε το συναίσθημα στη σχέση  μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον σύντροφό μας ή τη σύντροφό μας γιατί έχουμε δουλειά, γιατί τρέχουμε με τα παιδιά στο σχολείο, γιατί έχουμε οικονομικά προβλήματα, γιατί έχουμε μια υψηλή κοινωνική αποστολή. Βλέπεις πολλά ζευγάρια όσο περνούν τα χρόνια να λένε, «Τι νέα σήμερα; Τίποτα αυτά…» δε νοιάζονται να επικοινωνήσουν καθόλου μέσα στην ημέρα. Η σχέση τους βαλτώνει. Ο έρωτας πεθαίνει. Όποιοι και αν είμαστε, όπως και αν ζούμε το συναίσθημα είναι απαραίτητο συστατικό για την τροφή της σχέσης μας. Η συναισθηματική μας επικοινωνία

Μπορούμε να μείνουμε για πάντα μαζί;

Είναι θέμα απόφασης και των δυο. Και εδώ δεν αρκεί μονάχα το συναίσθημα. Χρειάζεται και η δύναμη της λογικής. Να σκεφτούν δηλαδή και να αποφασίσουν ότι μαζί θα ξεπεράσουν τις όποιες δυσκολίες, τα εμπόδια. Ό, τι και αν συμβεί θα σέβεται ο ένας τον άλλο, θα ενδιαφέρεται ο ένας για τον άλλο, θα διατηρήσουν την ποιότητα στη σχέση τους θα επιδιώξουν αγάπη αληθινή. Και τότε, αυτό το ζευγάρι που θα πάρει αυτές τις αποφάσεις ο καθένας πρώτα συνομιλώντας με τον εαυτό του και έπειτα σε μια κοινή απόφαση, ναι, έχει πολλές πιθανότητες να μείνει για πάντα μαζί. Οι όρκοι που έδωσαν ενώπιον θεού και ανθρώπων θα σημαίνει τότε, ότι ήταν αληθινοί.

Πώς διατηρείται ένας έρωτας ζωντανός όσο περνούν τα χρόνια;

Όπως όλα τα πράγματα και ο έρωτας μεταμορφώνεται. Μπορεί στο ξεκίνημα της σχέσης να υπάρχει ένα φλογερό πάθος, μια απόλυτη ερωτική επιθυμία που τη συναντούμε στις ηλικίες των 20 των 25 ετών. Όσο περνούν τα χρόνια αυτός ο αληθινός έρωτας αλλάζει. Ο έρωτας στηρίζεται πάρα πολύ στο πώς συμπεριφέρεται ο ένας στον άλλο γι αυτό και αναφερόμαστε στο παράδειγμα του Ομπάμα. Η όμορφη συμπεριφορά είναι σημαντική και για τη γυναίκα και για τον άνδρα. Ο έρωτας ζει όταν στηρίζεται στις αρετές της αγάπης δηλαδή του σεβασμού, της ισοτιμίας, της συνεργασίας, της αλληλοεκτίμησης, της αλήθειας. Τότε έχει στέρεα σωσίβια, έχει βάσεις στερεές πολύ. Και διαρκεί. Δεν θα έχει την έκφραση του έρωτα των 25 όμως στην αύρα των συντρόφων θα υπάρχει κάτι πολύ ζωτικό. Έχω δει και ζευγάρια ηλικιωμένα, να κάνουν ερωτικά παιχνίδια και πειράγματα. Λοιπόν, ο έρωτας μπορεί να μείνει ζωντανός για πάρα πολλά χρόνια.

Πόσο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε την σεξουαλικότητα;

Αν πάψει να υπάρχει η σωματικότητα στο ζευγάρι τότε θα γίνουν απλά δυο καλοί φίλοι. Τότε ο άνδρας μου παύει να είναι ο ένας που σωματικά ταιριάζω μαζί του. Μπορεί να μη βγαίνει το ίδιο πάθος της νεότητας όμως, το νιώθεις όταν κρατάς το χέρι του ανθρώπου σου όταν χαιδεύεις τα μαλλιά του όταν τον φιλάς. Είναι δικό σου αυτό το σώμα! Και είναι αυτή η κτητικότητα που δεν πρέπει να χαθεί. Κανέναν δε θα αφήσεις να σου τον πάρει. Και πρώτα από όλα δε θα το επιτρέψεις εσύ. Πολλές γυναίκες αλλά και άνδρες σκέφτονται, πάει μεγάλωσε, ποια θα μου τον πάρει, θα μου την πάρει… Όχι είναι λάθος, σημαίνει ότι αφήνεις τη σχέση να πεθάνει. Γίνεστε με τον σύντροφό σου δυο καλοί φίλοι που συγκατοικούν. Αλλά δεν είστε ακόμα ερωτευμένοι.  .

Πώς καταφέρνει μια γυναίκα να παραμένει για το σύντροφό της ερωτική;

Σημασία έχει να έχεις σεβασμό στον εαυτό σου. Βέβαια, έχει σημασία να φροντίζεις την εξωτερική σου εμφάνιση. Αλλά οι περισσότερες γυναίκες αρκούνται μόνο σε αυτό. Βλέπουμε όμως δίμετρες, περιποιημένες, όμορφες γυναίκες που κανείς δεν τους δίνει σημασία. Που δεν μπορούν να στεριώσουν σε σχέση. Γιατί; Γιατί δεν ασχολήθηκαν ποτέ με τον εσωτερικό τους κόσμο.

Είναι σημαντικό το πώς θα καλλιεργήσεις τον εαυτό σου πώς θα τον φροντίσεις και θα ενδιαφερθείς γι’ αυτόν. Η σπίθα της προσωπικής ανάπτυξης και ανάτασης είναι αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον σε έναν άνδρα. Μια γυναίκα που ψάχνει και εξελίσσει τον εαυτό της είναι αυτή που θα γοητεύσει. Αν μια γυναίκα θεωρήσει ότι το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να φτιάξει το μαλλί και να κάνει μπότοξ τότε πιθανόν να είναι πάντα ένα ξένο σώμα για τον άνδρα, ποτέ εκείνος δε θα θελήσει να τη νιώσει δική του.

Και έτσι, ξεπερνάμε και τους ερωτικούς πειρασμούς. Όταν έχεις μάθει να σέβεσαι τον εαυτό σου και τους άλλους, δε χρειάζεται να βάλεις όρια, δε θα θέλεις να απιστήσεις. Θα έχεις ανάγκη αυτό που ήδη έχεις αποκτήσει με τον δικό σου άνθρωπο και θα θες συνέχεια να το μοιράζεσαι μαζί του.

Σχετικά άρθρα