Γιατί τα παντρεμένα ζευγάρια χάνουν την επιθυμία για σεξ;

Οι έγγαμοι ενώ ξεκινούν με καλές προθέσεις και έντονη σεξουαλική επιθυμία, με την ολοκλήρωση της πρώτης επταετίας φαίνεται να αρχίζουν να εξοικειώνονται με την ιδέα της αποχής από το σεξ! Ακολουθεί συνήθως γκρίνια, απιστία, και συχνά η κατάληξη είναι το διαζύγιο.

Γράφει ο Ουρολόγος – Ανδρολόγος Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Τα ζευγάρια ξεκινώντας την κοινή τους ζωή απολαµβάνουν αυθόρµητα το σεξ σχεδόν, καθηµερινά και ισχυρίζονται ότι αυτό θα κρατήσει για πολλά χρόνια.  Άλλωστε η ερωτική επαφή και η σεξουαλική ταύτιση είναι η ενέργεια που τροφοδοτεί δύο ανθρώπους να φτάσουν στο γάµο και την ευτυχία. Αυτό δυστυχώς διαρκεί πολύ λίγο.

Όπως αποδεικνύεται από έρευνα πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας  σε 18.000 ζευγάρια, τα 2 πρώτα χρόνια του γάμου τα παντρεμένα ζευγάρια έρχονται σε επαφή 3 φορές τουλάχιστον την εβδομάδα, ο αριθμός μειώνεται σε μία φορά την εβδομάδα στον πέμπτο χρόνο, για να περιοριστεί τον έβδομο χρόνο σε 1 φορά το μήνα, συχνότητα η οποία οδηγεί στην πλήρη αποχή.

Στο ερώτηµα γιατί ο 7ος χρόνος του γάµου και όχι ο 2ος ή ο 10ος είναι η κρίσιµη καµπή στην ερωτική ζωή των παντρεµένων, δεν υπάρχει, τουλάχιστον µέχρι σήµερα, επιστηµονική απάντηση. Bέβαιο είναι ότι ισχύει, όχι µόνο στη χώρα µας αλλά διεθνώς. Eξάλλου, πρόσφατα στη Γερµανική Bουλή, προτάθηκε από γυναίκα βουλευτή η λύση του γάµου στον 7ο χρόνο υποχρεωτικά και η συνέχισή του µόνο εάν υπάρχει συναίνεση και των δύο συντρόφων!

Πότε ψάχνουν (και βρίσκουν) ερωτικούς παρτενέρ;

Όταν οι σεξουαλικές επαφές μειώνονται ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση. Τότε, η απιστία και η αναζήτηση νέων ερωτικών συντρόφων παίρνει θέση στη ζωή των παντρεμένων ζευγαριών οδηγώντας την σχέση στην καταστροφή. Συγκεκριμένα, ενώ τα 2 πρώτα χρόνια το 19,5% των ανδρών και μόνο το 6% των γυναικών δηλώνουν ότι απιστούν, στον έβδομο χρόνο τα ποσοστά ανέρχονται για τους μεν άνδρες στο 56,5%,στις δε γυναίκες στο 64,5%.

Αιτία αυτής της κατάστασης είναι η κάθετη μείωση της επιθυμίας, δηλώνοντας και οι δύο σε ποσοστό 62% ότι δεν νιώθουν καμιά ερωτική έλξη ο ένας για τον άλλο. Οι ερμηνείες που επικρατούν για την μείωση της επιθυμίας στις μόνιμες σχέσεις είναι η βιολογική, η ψυχολογική και η πολιτισμική. Βάσει της βιολογικής ερμηνείας ευθύνονται τα γονίδιά μας που είναι από τη φύση τους πολυγαμικά.

Στις μακροχρόνιες σχέσεις τα ανδρογόνα που είναι οι επιθετικές ορμόνες που κινητοποιούν να κατακτήσει, τη δε γυναίκα να επιλέξει, φαίνεται πως μειώνονται, άρα το βιολογικό κίνητρο εξασθενεί. Εδώ παρατηρούμε και το σύνδρομο της ομοιοπληξίας: η εξοικείωση με το σύντροφό μας φέρνει απέχθεια για τη σωματική επαφή. Σύμφωνα με την ψυχολογική προσέγγιση, η επιθυμία που είναι ένα συναίσθημα επιθετικό, υποκαθίσταται από την αγάπη και την τρυφερότητα αφαιρώντας από το ζευγάρι το παιχνίδι της διεκδίκησης και της κατάκτησης.

Όποιο ζευγάρι δεν κάνει σεξ, χωρίζει;

Η πολιτισμική ερμηνεία υποστηρίζει πως ο γάμος νομιμοποιεί αυτό που στο μυαλό του καθένα είναι παράνομο. Η διαπίστωση ότι όταν αγαπώ δεν ποθώ και όταν ποθώ δεν αγαπώ μοιάζει να ερμηνεύει την υποκατάσταση των ορμητικών σεξουαλικών ενστίκτων με πιο κοινωνικά και καθώς πρέπει συναισθήματα με ιδεολογική υπεροχή.

Η αναπαραγωγική δέσµευση του ζευγαριού φαίνεται πως δεν είναι σήµερα αρκετή για να κρατήσει τα δύο φύλα ενωµένα. Αυτό δείχνουν τόσο τα υψηλά ποσοστά απιστίας όσο και ο µεγάλος αριθµός των διαζυγίων κυρίως στον κρίσιµο 7ο χρόνο του γάµου.

Σύµφωνα µε στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου και της Δικηγόρου Aικατερίνης Συκιώτη, τα ζευγάρια που βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία (35 – 39) είναι εκείνα που παίρνουν ευκολότερα διαζύγιο, αγγίζοντας τα 2.312, σε αντίθεση µε τις ηλικίες 55 – 59, όπου ο αριθµός των διαζυγίων υπολογίζεται στα  527.

Τα χάπια για το σεξ μπορούν να βοηθήσουν;

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών (80%) αναζητούν φαρμακευτική λύση, για να σώσει το γάµο του. Το 50% των ανδρών που αναζήτησαν το χάπι cialis, ήταν παντρεµένοι µε µεγάλη σεξουαλική αποχή στο γάµο τους (6 µήνες έως 1 χρόνο), µε περισσότερα από 7 χρόνια γάµου και όλοι περιέγραφαν σαφέστατα «γιατρέ δώσε µου κάτι να σώσω το γάµο µου».

Oι έρευνες που έχουμε πραγματοποιήσει στο παρελθόν, περιγράφουν τον άνδρα που θέλει φαρμακευτική υποστήριξη στην ηλικία των 40-45, ως οικονοµικά ευκατάστατο και κοινωνικά επιτυχηµένο. Είναι γενικά ευχαριστηµένοι, αλλά περιγράφουν ένα έλλειµµα ερωτικής επιθυµίας µέσα στον γάµο τους. Συνήθως, σε ένα μεγάλο ποσοστό, δε θέλουν να απιστήσουν γιατί θεωρούν την οικογένεια πολύ σοβαρή υπόθεση και αντλούν ευτυχία μέσα από αυτή.

Ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό όμως δεν αναζητά λύση. Πολλοί άνδρες αναζητούν κάποια αγωγή όταν πιεστούν από τη σύντροφο  ή όταν νοµίζουν ότι η σύντροφός τους έχει εραστή. Σήµερα, παρά την πληροφόρηση για το σεξ και τη σχετική… απελευθέρωση που βιώνει η ελληνική κοινωνία, πολλοί άνδρες δεν παραδέχονται το πρόβληµα τους.

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Χειρουργός, Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μπορεί μια ταινία πορνό να βλάψει τη σχέση μου;

Είναι φυσιολογικό να βλέπει πορνό; Οι επιστήμονες απαντούν

Τι παθαίνει η γυναίκα όταν βλέπει πορνό;

Σχετικά άρθρα