Κάναμε σεξ και κόλλησα έρπη – Πώς να το πω στον σύντροφό μου;

Πρόσφατα διαγνώστηκα με έρπη των γεννητικών οργάνων. Προς το παρόν το κρατώ κρυφό από τον σύντροφό μου, αν και είμαστε χρόνια μαζί και έχουμε καλή επικοινωνία.

Αλλά πιστεύω ότι αν το μάθει ίσως πιστέψει ότι δεν ήμουν πιστή και αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσει. Πώς χειριζόμαστε αυτά τα ζητήματα;

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια Μακαρώνη Σωτηρία

Η ανακάλυψη ότι ένας σύντροφος σε μια σχέση υποφέρει από ένα ΣΜΝ μπορεί να προκαλέσει αρκετό στρες σε μια σχέση. Κανείς μπορεί να  επηρεαστεί όχι μόνον συναισθηματικά αλλά και σωματικά αφού μπορεί να κολλήσει το νόσημα.

Το άτομο που λαμβάνει μια τέτοια διάγνωση μπορεί να  αναρωτηθεί «Πώς θα το πω στο σύντροφο μου;»  ενώ και οι δύο μπορεί να αναρωτιούνται «Ποιος το μετέδωσε σε ποιόν; Πώς αυτό θα επηρεάσει την σεξουαλική μας ζωή; Πολλές φορές τα άτομα που ανακαλύπτουν ότι έχουν ένα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα νιώθουν ντροπή, στενοχώρια και ενοχή.

Το σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα σημαίνει και απιστία;

Για τα ζευγάρια σε μακροχρόνιες σχέσεις δημιουργεί θέμα εμπιστοσύνης. Οι σύντροφοι μπορεί να αρχίσουν να υποπτεύονται ο ένας τον άλλο ότι κόλλησε το νόσημα σε μια σεξουαλική συνεύρευση εκτός σχέσης. Βέβαια, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας ότι τόσο ο HPV όσο και ο έρπης για παράδειγμα μπορεί να είναι σε μια μορφή λανθάνουσα για αρκετά χρόνια χωρίς να παράγουν καθόλου συμπτώματα και άρα να είναι κατάλοιπα παλιότερων σχέσεων.

Παρόλο, που είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για ένα τέτοιο θέμα είναι πάρα  πολύ σημαντικό γιατί δείχνει ότι κανείς σέβεται την σχέση του και την υγεία του συντρόφου του. Βοηθά στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης και του δεσίματος και δίνει και την ευκαιρία και στον άλλο σύντροφο να αποκαλύψει ενδεχομένως πράγματα για την σεξουαλική του υγεία. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι από κοινού το ζευγάρι μπορεί να πάρει αποφάσεις για το πώς να μειώσει το ρίσκο για την υγεία,  και να λάβει θεραπεία.

Πριν μιλήσεις στο ταίρι σου, είναι σημαντικό να έχει:

  • Ενημερωθεί από επιστημονικά έγκυρη πηγή για τα χαρακτηριστικά του ΣΜΝ ώστε να έχει καθησυχαστει από μύθους και φόβους για το νόσημα.
  • Ο ίδιος αποδεχτεί και να μην βασανίζει τον εαυτό του για αυτό. Το να έχει κανείς ένα ΣΜΝ δεν είναι ένα βρώμικο και ντροπιαστικό μυστικό. Είναι μια μόλυνση και όχι μια απόδειξη ηθικότητας ή προσωπικής αξίας.
  • Επιλέξει την κατάλληλη στιγμή για να το πει. Κατά προτίμηση σε ένα ήσυχο, ουδέτερο συναισθηματικά περιβάλλον όπου δεν θα υπάρχουν παρεμβολές από δουλειές, τρίτους κτλ.
  • Έχει ξεκινήσει άμεσα θεραπευτική αγωγή.
  • Λίγο χρόνο για να επεξεργαστεί αυτή την πληροφορία καθώς χρειάζεται μια περίοδος προσαρμογής.

Να είσαι ειλικρινής

Ορισμένοι μπορεί να το πάρουν πάρα πολύ άσχημα, να υπάρξει σοκ και θυμός και να θελήσουν ακόμα και να διακόψουν μια σχέση. Είναι σημαντικό όμως, να υπάρχει ειλικρίνεια παρόλο το κόστος που μπορεί να έχει. Οι άνθρωποι που είναι ανοιχτοί και ειλικρινείς για αυτά τα ζητήματα, δείχνουν ότι διαθέτουν τις αξίες εκείνες που χρειάζεται για να είναι μια σχέση λειτουργική.

Όσο δύσκολο και να είναι να το παραδεχτεί κάποιος στις περισσότερες περιπτώσεις τα ζευγάρια που έχουν καλές, σταθερές και βασισμένες στην καλή επικοινωνία σχέσεις καταφέρνουν να το διαχειριστούν και να το ξεπεράσουν και να αποτελέσουν πηγή συμπαράστασης και ενίσχυσης ο ένας για τον άλλο.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Καιρός για δύο: Οι 5 καλύτερες στάσεις στο σεξ

Μια αληθινή ιστορία: Τι φταίει και δεν έχω διάθεση για σεξ;

Σχετικά άρθρα