Η πρώτη φορά επηρεάζει ολόκληρη τη σεξουαλική ζωή;

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό και δημοσιεύτηκε στο medicalnewstoday αποκαλύπτει πως η πρώτη σεξουαλική εμπειρία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υπόλοιπη σεξουαλική ζωή του ατόμου.

Γράφει ο Ουρολόγος – Ανδρολόγος Πέτρος Δρέττας

Ο σκοπός των ερευνητών ήταν ακριβώς να εξετάσουν εάν το καθεστώς υπό το οποίο έχει κανείς τη παρθενική του σεξουαλική επαφή, μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες. Η «απώλεια  της παρθενίας» συχνά θεωρείται σημαντικός σταθμός στην πορεία της ανθρώπινης εξέλιξης και σηματοδοτεί τη μετάβαση στην ενήλικη ζωή.

Παρόλα αυτά, η πραγματική σημασία της πρώτης σεξουαλικής επαφής δεν έχει μελετηθεί επαρκώς, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον των ερευνητών να στραφεί στην επίδραση που μπορεί αυτή να έχει, αναφορικά με τη συναισθηματική και τη φυσιολογική εξέλιξη.

sex-krevati

Η σεξουαλική ικανοποίηση από την πρώτη εμπειρία

Πιο συγκεκριμένα, στην προαναφερθείσα μελέτη, εξετάστηκε με ποιο τρόπο η σεξουαλική ικανοποίηση από την πρώτη εμπειρία έχει μακροχρόνια επίδραση στη σεξουαλική λειτουργία, καθώς και πως οι φυσιολογικές και συναισθηματικές ανταποκρίσεις της πρώτης φοράς, επηρεάζουν μακροπρόθεσμα τις σεξουαλικές εμπειρίες του ατόμου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι θετικές πρώτες σεξουαλικές εμπειρίες ήταν καλός προγνωστικός παράγοντας της φυσιολογικής και συναισθηματικής ικανοποίησης στη μετέπειτα ζωή. Ιδιαίτερα τα άτομα που  εισέπρατταν αγάπη και σεβασμό από το σύντροφό τους , δήλωσαν πως οι μετέπειτα σεξουαλικές εμπειρίες τους ήταν πιο ικανοποιητικές σε συναισθηματικό επίπεδο.

Διαφέρει για άνδρες και γυναίκες;

Οι ερευνητές ρώτησαν 331 νέους, άνδρες και γυναίκες, σχετικά με την πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ανώνυμα κατά πόσο η πρώτη αυτή εμπειρία τους προκάλεσε συναισθήματα άγχους, ικανοποίησης, ή μετάνοιας.

Παράλληλα απάντησαν ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή που είχαν ως σκοπό να εξετάσουν το αίσθημα ελέγχου, ικανοποίησης κι ευεξίας. Τέλος, κράτησαν ο κάθε ένας ένα ημερολόγιο καταγραφής όλων των σεξουαλικών εμπειριών για δύο εβδομάδες.

Η επίδραση της πρώτης φοράς

Η  ανάλυση των δεδομένων αποκάλυψε πως όσοι βίωσαν μεγαλύτερη φυσιολογική και συναισθηματική ικανοποίηση κατά την πρώτη σεξουαλική εμπειρία, είχαν πληρέστερη σεξουαλική ζωή και σε γενικές γραμμές ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη σεξουαλική τους λειτουργία, σε σύγκριση με αυτούς που βίωσαν περισσότερο άγχος και αρνητικά συναισθήματα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η μελέτη δεν αποδεικνύει  πως μια καλύτερη πρώτη φορά ισοδυναμεί με καλύτερη σεξουαλική ζωή γενικά.  Αναδεικνύει ωστόσο, πως η υποκειμενική εμπειρία της πρώτης σεξουαλικής επαφής, μπορεί να δημιουργήσει ένα γενικό μοτίβο σκέψης και συμπεριφοράς που θα καθοδηγεί τις μελλοντικές σεξουαλικές εμπειρίες και θα κατευθύνει την κατανόηση των πληροφοριών που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Προσποιούνται και οι άνδρες οργασμό στο σεξ;

Πρωί, μεσημέρι ή βράδυ; Ποια είναι η καλύτερη ώρα για σεξ;

Εσύ πόσες φορές σκέφτηκες σήμερα το σεξ;

Σχετικά άρθρα