Πως αντιμετωπίζεται η γονόρροια;

Η γονόρροια είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη, η οποία προκαλείται από το βακτήριο Neisseria gonorrhoeae και αφορά όλα τα σεξουαλικά ενεργά άτομα, άνδρες και γυναίκες. Θεραπεύεται κυρίως με τη λήψη αντιβιοτικών από το στόμα. Πρόσφατες έρευνες όμως, αποδεικνύουν ότι η λοίμωξη έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα στο συγκεκριμένο τρόπο θεραπείας. Τι μπορεί να συμβεί εάν δεν θεραπευτεί η γονόρροια; 

Γράφει ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Ποια είναι τα συμπτώματα; 

Πολλά άτομα τα οποία έχουν γονόρροια δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Όταν υπάρχουν κλινικά συμπτώματα αυτά εμφανίζονται συνήθως 2-7 ημέρες (1-14 ημέρες) μετά την ύποπτη επαφή.

Πώς εκδηλώνεται στους άνδρες; 

Στον άνδρα εκδηλώνεται κυρίως ως ουρηθρίτιδα. Επίσης μπορεί να υπάρχει προσβολή του προστάτη, των όρχεων, του πρωκτού και του φάρυγγα.

Στις γυναίκες;

Στη γυναίκα οι συνήθεις κλινικές εκδηλώσεις είναι τραχηλίτιδα, ουρηθρίτιδα και σαλπιγγίτιδα. Σπάνια υπάρχουν σοβαρές εκδηλώσεις με πυρετό, προσβολή του δέρματος και των αρθρώσεων. Η γονόρροια αντιμετωπίζεται και θεραπεύεται με κατάλληλη αντιμικροβιακή αγωγή. Αν δε θεραπευτεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η γονόρροια αντιμετωπίζεται και θεραπεύεται με κατάλληλη αντιμικροβιακή αγωγή. Αν δε θεραπευτεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Έχει αυξηθεί η ανθεκτικότητα των αντιβιοτικών στη γονόρροια;

Το μόνο αντιβιοτικό που λαμβάνεται σήμερα από το στόμα και είναι ακόμα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της γονόρροιας, δεν κατάφερε να θεραπεύσει τη λοίμωξη στο 7% των ασθενών σε μια κλινική του Τορόντο. Το παραπάνω εύρημα αναφέρεται σε μια πολύ πρόσφατη δημοσίευση Καναδών ερευνητών που εξέταζαν την ανθεκτικότητα της γονόρροιας στα διαθέσιμα θεραπευτικά σχήματα στη βόρειο Αμερική.

Η μελέτη έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου στις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες έδωσαν εντολή στους ιατρούς να σταματήσουν να συνταγογραφούν το αντιβιοτικό που είναι γνωστό ως cefixime, γιατί οι εργαστηριακές καλλιέργειες έδειξαν ότι η ναϊσσέρια της γονόρροιας άρχισε να αναπτύσσει ανθεκτικότητα σε αυτό. Αυτό σημαίνει ότι οι ιατροί μένουν με ένα μόνο όπλο για την αντιμετώπιση της γονόρροιας, ένα αντιβιοτικό που ονομάζεται ceftriaxone και το οποίο χορηγείται ενδοφλεβίως.

 Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι στις ΗΠΑ υπάρχει έντονη ανησυχία σχετικά με τη δυνητικά μη αντιμετωπίσιμη γονόρροια, γιατί ενώ στην Ευρώπη είχαν ήδη εμφανιστεί περιστατικά ανθεκτικότητας στη θεραπεία, είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται στην Αμερική. Οι προηγούμενες μελέτες έδειχναν μόνο μια σταθερή αύξηση στη δόση του cefixime  που ήταν απαραίτητη για την αντιμετώπιση της γονόρροιας.

 Στην πρόσφατη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 300 ασθενείς με γονόρροια, οι οποίοι έλαβαν θεραπεία με cefixime σε μια κλινική του  Τορόντο από το Μάιο του 2010 μέχρι τον Απρίλιο του 2011. Οι ερευνητές αναζήτησαν τους ασθενείς που είχαν ακόμα τη λοίμωξη κατά τον επανέλεγχο. Από τους 300, οι 133 επέστρεψαν για επανέλεγχο. Από  αυτούς οι 13 δεν είχαν θεραπευτεί, εκ των οποίων μόνο οι 9 δήλωσαν ότι δεν είχαν στο μεσοδιάστημα κάποια σεξουαλική επαφή, κατά την οποία θα μπορούσαν να μολυνθούν ξανά. Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, το ποσοστό αποτυχίας του cefixime ανέρχεται στο 6.7%.

Αν και πρόκειται για μια μικρή προκαταρτική μελέτη τα ευρήματα της είναι πολύ σημαντικά, γιατί όχι μόνο επιβεβαιώνει  ότι υπάρχουν ασθενείς με γονόρροια που δε θεραπεύονται με το cefixime, αλλά αναδεικνύει επίσης την αδυναμία των νέων DNA-τεστ που χρησιμοποιούνται για την εξέταση της γονόρροιας.

Η παραδοσιακή εξέταση για τη γονόρροια που γίνεται με την καλλιέργεια των υγρών που λαμβάνονται από τον ασθενή, δίνει επίσης τη δυνατότητα ανίχνευσης της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά. Με τα προηγμένα όμως DNA-τεστ κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Οι ερευνητές λοιπόν ενθαρρύνουν την επανεπένδυση της επιστημονικής κοινότητας σε μεθοδολογίες που βασίζονται στην καλλιέργεια των δειγμάτων και τονίζουν την ανάγκη να επιβεβαιώνεται η σωστή και ολοκληρωμένη λήψη της αγωγής για τη γονόρροια, πριν οι ασθενείς παραπεμφθούν για επανέλεγχο.

Τι συμβαίνει εάν δεν θεραπευτεί η γονόρροια;

Αν μείνει χωρίς θεραπεία, η γονόρροια μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, έκτοπη κύηση, παλίνδρομη κύηση, σοβαρές οφθαλμικές λοιμώξεις στα βρέφη και υπογονιμότητα και στα δύο φύλα.

Εκτιμάται ότι στην Ευρώπη το 2010,  τα ανθεκτικά στελέχη της γονόρροιας εμφανίζονταν σε μία για κάθε 10 περιπτώσεις σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Οι  προτεραιότητες  λοιπόν της επιστημονικής κοινότητας αναφορικά με τη γονόρροια, είναι η προσεκτική παρατήρηση και καταγραφή της ανθεκτικότητας της στα αντιβιοτικά, η ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών, καθώς και η αναζήτηση αποτελεσματικών συνδυασμών των ήδη υπαρχόντων θεραπευτικών μέσων.

 

Σχετικά άρθρα