Στο εδώλιο το γερμανικό νεοναζιστικό κόμμα

2 Μαρτίου 2016

Μέσα στο εκρηκτικό κλίμα που έχει δημιουργήσει η προσφυγική κρίση και το αυξανόμενο αντιμεταναστευτικό αίσθημα, ξεκίνησε χθες η δίκη που θα κρίνει το μέλλον του νεοναζιστικού κόμματος NPD στη Γερμανία.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη θα αποφανθεί σε μερικές ημέρες, δύο χρόνια μετά την υποβολή αγωγής από τα γερμανικά κρατίδια, εάν το κόμμα θα τεθεί εκτός νόμου.

Πολλοί θεωρούν ότι ο αντίκτυπος μιας απαγόρευσης του νεοναζιστικού κόμματος θα είναι πολύ περιορισμένος, καθώς η ξενοφοβική ρητορική εκφράζεται πλέον από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που αυξάνει τα ποσοστά της, και από το κίνημα Pegida που διοργανώνει μαζικές αντιμεταναστευτικές πορείες.

Εξάλλου η απήχηση που έχουν σήμερα το AfD και το Pegida είναι μεγαλύτερη από εκείνη που είχε το νεοναζιστικό κόμμα στις καλύτερές του εποχές. Επιπλέον, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, τα στελέχη του NPD, παρόλο που αρνούνται ότι έχουν παρανομήσει, έχουν προετοιμαστεί για ενδεχόμενη απαγόρευση.

Διεργασίες
Τους τελευταίους μήνες έχουν εντείνει τις επαφές τους με συγγενικούς πολιτικούς σχηματισμούς, όπως η Δεξιά και ο Τρίτος Δρόμος, με στόχο να μεταπηδήσουν εκεί αργότερα, ενώ στο κρατίδιο Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, μέλη του NPD οργάνωσαν τις ξενοφοβικές κινητοποιήσεις του Mvgida, στα πρότυπα του Pegida.

Πάντως η πλειοψηφία των Γερμανών (το 66%), όπως έδειξε δημοσκόπηση του ARD, φοβούνται ότι η δίκη κινδυνεύει να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από την ακροδεξιά ως «πολιτικός διωγμός», παρ' όλα αυτά το 69% τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης του NPD.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί τονίζουν ότι μια ετυμηγορία που θα θέσει εκτός νόμου το νεοναζιστικό κόμμα θα θέσει επίσης τα όρια τα οποία ο ακροδεξιός εξτρεμισμός στη χώρα δεν θα μπορέσει στο μέλλον να περάσει. Είναι η δεύτερη φορά που η η Δικαιοσύνη εξετάζει την απαγόρευση του NPD. Μια αντίστοιχη προσπάθεια το 2003 είχε αποτύχει επειδή τα στοιχεία που είχαν προσκομιστεί προέρχονταν από μέλη γερμανικών υπηρεσιών που είχαν παρεισφρήσει στο κόμμα.

Αυτήν τη φορά θεωρείται πολύ πιθανότερο να τεθεί εκτός νόμου, ενδεχόμενο κατά το οποίο το NPD θα μπορεί να προσφύγει μόνο στα ευρωπαϊκά όργανα. Αν, αντίθετα, και αυτή η προσπάθεια αποτύχει, θα σημαίνει ότι το νεοναζιστικό κόμμα έχει κερδίσει οριστικά.

Ιστορικό
Σημειώνεται ότι έχει περάσει μισός αιώνας από την τελευταία φορά που τέθηκε γερμανικό κόμμα εκτός νόμου: εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, το 1952 απαγορεύτηκε το ακροδεξιό SPR και το 1956 το κομμουνιστικό KPD.

Εν τω μεταξύ ο αρθρογράφος Γιάκομπ Αουγκστάιν του Spiegel διαπιστώνει μια στροφή της γερμανικής κοινωνίας προς τα δεξιά. «Η προσφυγική κρίση γίνεται κρίση της γερμανικής κοινωνίας. Αποκαλύπτει αυτό που λαγοκοιμάται στο βάθος της γερμανικής ψυχής. Δεξιά από το Κέντρο υπήρχαν πάντα δύο στρατόπεδα, συντηρητικοί και αληθινοί δεξιοί. Το όριο διαλύεται. Το ''εθνικολαϊκό'' γίνεται το συνδετικό τους στοιχείο», έγραψε σε άρθρο του. ethnos.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ