H γυναίκα μου με εξευτελίζει δεν αντέχω άλλο!

Ένας αναγνώστης μας, αντιμετωπίζει προβλήματα με τη γυναίκα του η οποία είναι έγκυος. Μας ρωτά. 

“Για πόσο ακόμα θα ανέχομαι να με εξευτελίζει με βρισιές και προσβολές τύπου: “είσαι άχρηστος ρε, ανίκανος και με τις παλιές μου σχέσεις καλύτερα ήταν. Και άλλα πάρα πολλά. Είναι στον 5ο μήνα και τότε που μάθαμε πως είναι έγκυος πάει να με τρελάνει. Δεν ξέρω αν θα αντέξω για πολύ ακόμα. Είναι 28 χρονών και έχει τρελαθεί τελείως. Κάθε παράλογο είναι λογικό γι΄αυτήν.Κάθε μέρα σχεδόν, φασαρία. Δεν λέω πως εγώ είμαι αλάνθαστος αλλά με όρια.

Τι να κάνω πείτε μου γιατί  θα μου σαλέψει από τα νεύρα μου. Και για το ότι εδώ και 4 μήνες δε βρίσκω δουλειά πάλι εγώ φταίω και είμαι άχρηστος και τεμπέλης συνέχεια, αυτά ακούω. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να ανεχτώ για πολύ ακόμα όλες τις προσβολές. Εγώ πιστεύω με αυτά που λέει ότι έχει μια τεράστια κατάθλιψη. Δεν γίνεται τώρα να με προσβάλλει όσο δεν πάει και μετά από μια ώρα να κάνει πως δεν τρέχει κάτι. Ή από Σάββατο μεσημέρι να έχει σηκωθεί μόνο 4 φορές από το κρεβάτι για σύνολο 1 ώρα και να κάθεται να κλαίει με λυγμούς στο άκυρο”.  

Απευθύναμε τον προβληματισμό σας στην ψυχολόγο, ψυχοθεραπεύτρια κυρία Μαριέττα Πεπελάση. Ελπίζουμε οι συμβουλές της να σας φανούν χρήσιμες.

Από τε λεγόμενά του φαίνεται πως είναι δίκαιος ο άνθρωπος. Το παραδέχεται δεν είμαι αλάνθαστος λέει και εγώ κάτι κάνω.  Σε συμβουλευτικό επίπεδο θα έλεγα να μιλήσει πρώτα με τον γυναικολόγο.  Να του πει αυτά που περιγράφει σε εμάς με αυτό τον τρόπο. Εκείνος θα τον καθοδηγήσει θα του πει αν πρέπει να επισκεφτούν ένα σύμβουλο γάμου ή αν πρέπει η γυναίκα να μιλήσει σε κάποιον ειδικό. Αν γεννήσει έτσι όπως είναι υπάρχει και το ενδεχόμενο να μπει και στην επιλόχεια κατάθλιψη.

Σε πρώτο βήμα θα πρέπει να της μιλήσει να της πει αυτά που νιώθει. Ότι όλα αυτά που συμβαίνουν δεν είναι καλά ούτε για την σχέση τους, ούτε για το παιδί που θα φέρουν στον κόσμο. Να της εξηγήσει με αυτή τη γκρίνια και την απόρριψη που δέχεται δεν θα είναι εύκολο να βρει δουλειά. Του στερεί το κουράγιο. Να της πει “αισθάνομαι άβολα και αμήχανα, δεν έχω αυτοπεποίθηση με αυτά που μου λες για αυτό σε παρακαλώ να μην μου τα ξαναπείς”.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να μιλήσει με κάποιον αυτή η γυναίκα γιατί είναι σε λάθος δρόμο όπως μας τα περιγράφει ο σύζυγος και αυτό θα είναι λάθος και για την οικογένεια της και για το παιδί της. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς της συμβαίνει. Γιατί με την εγκυμοσύνη άρχισε να εκδηλώνει μια επιθετική συμπεριφορά; Μήπως φοβάται την γέννα, μήπως φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να δεθεί με το παιδί, μήπως δεν είναι καλά η υγεία της, μήπως είναι ανασφαλής άνθρωπος και το μέλλον την τρομάζει; 

Και τώρα βλέπει ότι ο σύζυγος δεν έχει δουλειά και αυτό της προκαλεί μεγάλους φόβους και τρόμο; Αυτά πρέπει να τα καταλάβει η γυναίκα αυτή για να μπορέσει να σταθεί σε αυτό το παιδί είτε μόνη της είτε με τον άνδρα της μαζί. Πιθανόν η γυναίκα αυτή να έχει κατάθλιψη από προηγούμενα πράγματα, να μην αποδέχεται τον μητρικό ρόλο, να νιώθει ανασφάλεια για το μέλλον του παιδιού και το δικό της και αυτό να επιδεινώνεται λόγω εποχής. Πρέπει να το εξετάσει αυτό το ζήτημα.

Δωρεάν ψυχική στήριξη

Και αν δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, μπορεί να ζητήσει συμβουλευτική χωρίς να πληρώσει από τα κέντρα ψυχικής υγείας, υπάρχουν σε κάθε δήμο και μπορεί να ζητήσει πληροφορίες για να κλείσει ραντεβού από το Δημαρχείο της περιοχής του. Όπως και στα δημόσια νοσοκομεία παρέχουν πρώτες βοήθειες σε ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη. 

Αφού λοιπόν αυτός έχει  λογική και το ψάχνει ας ζητήσει μια βοήθεια για να  μπορέσει να βοηθήσει τον εαυτό του, την γυναίκα του, το παιδί του. Θα τραβήξει λίγο ζόρι αλλά πρέπει να το κάνει. Συνήθως έτρεχαν οι γυναίκες τώρα ας τρέξουν λίγο και οι άντρες για βοήθεια. Να ασχοληθεί σοβαρά και ουσιαστικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Να μιλήσει με τον γυναικολόγο, να μιλήσει με έναν σύμβουλο, να συζητήσουν με την γυναίκα του να πάρει και αυτή βοήθεια πριν γεννήσει το παιδί και να έρθει το ζευγάρι να καταλάβει τι του συμβαίνει κι όχι να βρίζει ο ένας τον άλλο. 

Σωστά κάνετε την διάγνωση του προβλήματος φίλε αναγνώστη αλλά επειδή είστε το υγιές άτομο στη σχέση που καταλαβαίνει και κατανοεί, οφείλετε να κινητοποιηθείτε για να στηρίξετε τον εαυτό σας και την γυναίκα σας και όχι να το βάλετε στα πόδια. Το να το βάλετε στα πόδια θα είναι ο εύκολος δρόμος.  Αφού αποφασίσατε να μπείτε σε έναν γάμο και να κάνετε  ένα παιδί πρέπει να αναζητήσετε λύσεις με τη βοήθεια πάντα των ειδικών. Και μόνο που κάνατε το πρώτο βήμα θέτοντας τον προβληματισμό σας στο Μπορώ, φαίνεται ότι έχετε τη δύναμη 

 

 

Σχετικά άρθρα