Έρπης των γεννητικών οργάνων. Τι να προσέχω;

Ο έρπητας των γεννητικών οργάνων είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό ως τέτοιο, είναι όμως πολύ επικίνδυνο και εύκολα μεταδιδόμενο. Καλό, λοιπόν, θα ήταν να γνωρίσουμε κάποια παραπάνω πράγματα γι αυτό.

Τι είναι ο έρπητας των γεννητικών οργάνων;

Ο έρπητας των γεννητικών οργάνων είναι μια λοίμωξη που προσβάλλει τα γεννητικά όργανα,  τους γλουτούς ή την περιοχή του πρωκτού και προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα (HSV). Οι περισσότεροι τύποι έρπητα των γεννητικών οργάνων προκαλούνται από τον HSV τύπου 2.

Τα συμπτώματα:

Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να περάσετε τη λοίμωξη χωρίς να εμφανίσετε ποτέ συμπτώματα. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να παρατηρήσετε τα συμπτώματα μέσα σε λίγες ημέρες ή σε μια-δυο εβδομάδες μετά την αρχική επαφή. Όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται αμέσως μετά την έκθεση ενός ατόμου στη μόλυνση, τείνουν να είναι σοβαρά. Μπορούν να ξεκινήσουν ως μικρές φουσκάλες που τελικά θα σπάσουν και θα παράγουν  επώδυνες πληγές. Οι φουσκάλες και οι πληγές μπορεί να συνοδεύονται από συμπτώματα γρίπης με πυρετό και πρησμένους αδένες.

Συμπτώματα του έρπητα των γεννητικών οργάνων μπορεί να είναι τα εξής:

-Κόκκινα σημάδια γύρω από τα γεννητικά σας όργανα, χωρίς πόνο, φαγούρα ή τσούξιμο

-Φαγούρα ή τσούξιμο γύρω από τα γεννητικά όργανα ή την πρωκτική περιοχή

-Μικρές φουσκάλες στα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό που σπάνε και να προκαλούν επώδυνες πληγές.

-Σπανιότερα, φουσκάλες μέσα στην ουρήθρα

-Πόνος όταν τα ούρα περνούν πάνω από τις πληγές- κυρίως στις γυναίκες

-Πονοκέφαλοι

-Πόνοι στην πλάτη

-Συμπτώματα γρίπης, όπως πυρετός, πρησμένοι αδένες και κόπωση

Πώς θα είναι η σεξουαλική μου ζωή με τον έρπητα των γεννητικών οργάνων;

Μπορεί να έχετε μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή αν διαγνωστείτε με έρπητα των γεννητικών οργάνων, ακόμα κι αν γίνει πιο περίπλοκη από ό, τι ήταν πριν. Κι αυτό, γιατί θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί πλέον σε ό,τι κάνετε. Αποφύγετε αυτές το κολπικό, το πρωκτικό και το στοματικό σεξ, όταν έχετε πληγές στα γεννητικά σας όργανά σας ή όταν αισθάνεστε πως πρόκειται να  εμφανίσετε έρπητα.

Μεταξύ των ξεσπασμάτων έρπητα, δεν υπάρχει πρόβλημα να κάνετε σεξ εφόσον ο σύντροφός σας κατανοεί και αποδέχεται τον κίνδυνο, καθώς μπορεί να μολυνθεί ακόμα και όταν δεν έχετε συμπτώματα ή πληγές. Για να βοηθήσετε τον σύντροφό σας να αποφύγει τη μόλυνση σύντροφό χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό και για το κολπικό και για το πρωκτικό και για το στοματικό σεξ. Τα προφυλακτικά δεν είναι, δυστυχώς, εγγύηση για την πρόληψη της λοίμωξης, όμως η έρευνα έχει δείξει ότι παρέχουν κάποια σημαντική προστασία.

Αν δεν έχετε πληγές έρπητα στο στόμα σας, μπορείτε να κάνετε στοματικό σεξ στο σύντροφό σας ανά πάσα στιγμή, ακόμη και αν έχει κάνει την εμφάνισή του στα γεννητικά σας όργανα. Διαφορετικά, χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που οι άνθρωποι μπορούν να εκφραστούν σεξουαλικά χωρίς την επαφή μέσω των γεννητικών οργάνων ή στόματος και γεννητικών οργάνων. Εξερευνώντας τους τρόπους αυτούς  μπορείτε να εμπλουτίσετε τη σεξουαλική σας ζωή.

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε τον αμοιβαίο αυνανισμό, που δεν εγκυμονεί σχεδόν κανένα κίνδυνο. Θα μπορούσατε να αυνανίζεστε ο ένας  δίπλα στον άλλο. Επίσης, ποτέ μην αγγίζετε πληγή από έρπητα και μετά τον σύντροφό σας, ενώ θα πρέπει πάντα να είστε σίγουρα ότι δεν έχετε ανταλλάξει σωματικά υγρά. και βεβαιωθείτε ότι δεν σωματικά υγρά. Μπορείτε, επίσης, να εξετάσετε τη λήψη αντι-ιικής φαρμακευτικής θεραπείας για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων προκειμένου να μειώσετε την ποσότητα του ιού.

 

 

 

Σχετικά άρθρα