Διαστροφές στο σεξ.Τι είναι ο μαζοχισμός;

Τι είναι οι διαστροφές;

Υπάρχουν φορές που το άτομο στη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης χρειάζεται κάτι περισσότερο από μια απλή διανοητική φαντασίωση. Ένας άνδρας μπορεί να φορέσει ένα γυναικείο φόρεμα να μακιγιαριστεί, να περπατήσει στο δρόμο και παρόλα αυτά να ξέρει ότι είναι άνδρας. Αλλά αν φοράει ένα φουστάνι και πιστεύει ότι είναι κορίτσι, τότε έχει κάνει ένα γιγάντιο βήμα σε αυτό που ονομάζουμε ψευδόκοσμο.

Γράφει ο ψυχολόγος, συγγραφέας και ψυχιατρικός κοινωνικός λειτουργός Δρ. Άρθουρ Τζάνοφ

Οι εσωτερικές πιέσεις μπορεί να κάνουν έναν άνδρα όχι να φαντασιώνεται ότι τον χτυπάνε στη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης αλλά να τον σπρώξουν να μαστιγωθεί πραγματικά προκειμένου να φτάσει σε οργασμό.

Τι δηλώνει η διαστροφή; Που οφείλεται ο μαζοχισμός; 

Η διαστροφή υποδηλώνει ότι το βάρος παλιών στερήσεων έχει κλιμακωθεί πέρα από το όριο προσαρμοστικότητας του ατόμου και τη στιγμή της τελετουργίας τον έχει καταποντίσει σε μια σχεδόν καθολική συμβολική συμπεριφορά κάτι που μοιάζει με στιγμιαία ψύχωση. Κάποιος άνδρας που είχα συναντήσει σε μια σειρά από συνεδρίες ήθελε να τον δένει και να τον χτυπάει μια γυναίκα για να πετύχει στύση.  Αν και αυτή η τελετουργία ήταν ψυχολογικά πολύπλευρη, έμοιαζε να πηγάζει από τη σχέση αυτού του ανθρώπου με τη σαδιστική μητέρα του που τον χτυπούσε και τον κακομεταχειριζόταν συνέχεια. Εκείνο λοιπόν που φάνηκε ήταν ότι στην ενήλικη ζωή προσπαθούσε να ξαναδημιουργήσει εκείνη την παλιά σχέση με την μητέρα, να φάει τόσο ξύλο που τελικά να βρει λύτρωση ευχαρίστηση και τρυφερότητα!

Αυτή η μαζοχιστική τελετουργία ήταν ένα προκαθορισμένο δράμα που συμβόλιζε μια ολόκληρη πληθώρα παλιών εμπειριών, εμπειρίες που το άτομο προσπαθούσε να επιλύσει με έναν υποκατάστατο τρόπο.

Στο βάθος των διαστροφών βρίσκεται η ελπίδα.

Η ελπίδα να βρει κάποιος το μαρτύριό του και να βάλει τέλος σε αυτό. Η τελετουργία που έχει υιοθετήσει ο διεστραμμένος μπορεί να θεωρηθεί προέκταση της ασυνείδητης τελετουργίας που εκτελεί ένας νευρωτικός άνθρωπος καθημερινά μέσα σε όλες του τις εμπειρίες. Στη γενικευμένη τελετουργία μπορεί να παίζει το ρόλο του πληγωμένου, του νικημένου. Σαν να λέει ¨Μη με πληγώνεις άλλο είμαι ήδη νικημένος»

Η επιδειξιομανία.

Κάποιος ασθενής μου που ήταν επιδειξιομανής προσπάθησε να περιγράψει τη διαστροφή του. «Είναι σαν να σου έκανε κάποιος πλύση εγκεφάλου ενώ εσύ είσαι τόσο μικρός για να γνωρίζεις καλύτερα το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις. Η μητέρα μου μισούσε τους άνδρες ίσως ήταν λεσβία. Νομίζω ότι προσπαθούσα να είμαι κορίτσι”. Ο άνδρας αυτός αυτός στην ενήλικη ζωή του παντρεμένος και με δυο παιδιά είχε όλες τις αποδείξεις που χρειαζόταν για να αποδείξει την αρρενωπότητά του. Όλα αυτά όμως έμοιαζαν να μην έχουν καμία σημασία. Ένιωθε να ωθείται στην πράξη της επιδειξιομανίας από μια ακατανίκητη δύναμη. Ο στόχος αυτής της τελετουργίας ήταν να γίνει πιο αληθινός. Ο εαυτός του, ο ανδρισμός του είχε καταπιεστεί ο ίδιος του ο εαυτός είχε απορριφθεί ξανά και ξανά και τώρα μια εσωτερική  δύναμη να απελευθερωθεί.

Πώς μπορεί ένα άτομο να ξεριζώσει τις διατροφές από την προσωπικότητά του;

Μπορεί ίσως να απαλλαγεί από αυτές αν φωνάξει δυνατά, παραδεχθεί δηλαδή το κρυφό νόημα της τελετουργίας της διαστροφής του. Στο παράδειγμά μας ο επιδειξιομανής θα ήθελε να πει την ώρα που δείχνει στις γυναίκες το πέος του. «Άσε με να είμαι αγόρι μαμά!» Κάθε σκηνή που ανασύρεται από τη μνήμη του, κάθε καινούργια αναβίωση που επέρχεται μέσα από την ψυχοθεραπεία, καταστρέφει και ένα κομμάτι της διατροφικής τελετουργίας. Η επιδειξιομανία αυτού του άνδρα, όπως συμβαίνει και με κάθε διαστροφή είχε πραγματικά ένα νόημα. Προσπαθούσε να είναι αληθινός δείχνοντας το πέος του όμως, χρησιμοποιώντας δηλαδή έναν λανθασμένο τρόπο. 

Σχετικά άρθρα