Υπάρχει ο έρωτας με την πρώτη ματιά; Πώς μπορώ να το καταλάβω;

Αν ρωτήσεις κάποιον να σου περιγράψει τον έρωτα, το πώς είναι να νιώθεις ερωτευμένος προφανώς η περιγραφή θα περιλαμβάνει τις λέξεις πάθος και έντονη επιθυμία που πολλές φορές θυμίζει εμμονή.

Η σεξουαλική επιθυμία είναι πολύ σημαντική. Ένα από τα βασικά κίνητρα του έρωτα. Αλλά μόλις τελειώσει αυτή σκεφτόμαστε «νόμισα ότι ήταν έρωτας αλλά όχι δεν ήταν κάτι σημαντικό τελικά».

Πώς καταλαβαίνουμε ότι είμαστε πραγματικά ερωτευμένοι; Ο αληθινός έρωτας είναι αυτό που περιγράφουν σαν έρωτα από την πρώτη ματιά;

Aπαντά η ψυχοθεραπεύτρια, συγγραφέας και αρθρογράφος των «Times» και του «Observer» Phillipa Perry

Πολλοί υποστηρίζουν ότι έρωτας δεν είναι να είναι κανείς ενεργός σεξουαλικά ή απλά το να βρίσκεσαι σε μια σχέση που πάει καλά. Πολλοί περιγράφουν τον αληθινό έρωτα σαν μια κατάσταση όπου χάνεις τον έλεγχο και σε παρασύρει. Μιλούν για τον έρωτα από την πρώτη ματιά. Ισχύει;

Συμβαίνει όταν αισθανόμαστε πολύ όμορφα για ένα άτομο που αντικρίζουμε για πρώτη φορά και αρχίζουμε να κάνουμε υποθέσεις ότι είναι ο ιδανικός, η ιδανική σύντροφος. Πώς προκαλείται όμως αυτή η πρώτη θετική εντύπωση; Προέρχεται από τις προσωπικές μας εμπειρίες και τα βιώματά μας.

Είναι το οικείο, το ιδανικό για εμάς;

Μπορεί να μας θυμίζει το πατρικό μας πρότυπο ή ακόμα, έναν δάσκαλο που θαυμάζαμε στο σχολείο. Και όταν στην ενήλικη ζωή μας συναντήσουμε ένα πρόσωπο που μιλά με τον ίδιο ρυθμό που μπορεί να έχει παρόμοιο στυλ  τότε, την αναβίωση της ανάμνησής μας την ονομάζουμε ερωτική χημεία!

Επειδή κάτι μοιάζει να είναι οικείο δεν σημαίνει ότι είναι και το ιδανικό για εμάς. Αυτή είναι και η πιθανότερη εξήγηση στο γιατί συνηθίζουμε να «την πατάμε» από τον ίδιο τύπο άνδρα ή γυναίκας. Η κατάσταση αυτή εμπεριέχει έντονο πάθος και είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι είμαστε ερωτευμένοι με τον κατάλληλο άνθρωπο.

Υπάρχουν όμως, και παράγοντες που συνήθως  ενισχύουν  την πεποίθηση του έρωτα παράγοντες που μπορεί και να τους αγνοούμε όπως για παράδειγμα… τα γονίδιά μας! Συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στην εμφάνιση, στην κατασκευή του σώματος, χαρακτηριστικά του προσώπου, το αν είναι συμμετρικό για παράδειγμα μας είναι στοιχεία που τα πιο πρωτόγονά μας ένστικτα αναγνωρίζουν αυτόματα ως θετικά.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι είμαστε ερωτευμένοι;

Και το ερώτημα παραμένει. Πώς καταλαβαίνουμε ότι αυτό που νιώθουμε για ένα άτομο είναι αληθινός έρωτας όταν τα αισθήματά μας καθορίζονται από ασυνείδητες δυνάμεις που μας παρασύρουν σε σεξουαλική έλξη; Είναι πολύ πιθανόν αυτή η πρώτη θετική εντύπωση να μετατραπεί σε βαθιά και διαρκή αγάπη. Τα σεξουαλικά μας ένστικτα δηλαδή, να μετατραπούν σε ένα πιο ώριμο συναίσθημα.

Για να ευδοκιμήσει ένας τέτοιος έρωτας χρειάζεται να περάσει ένα σεβαστό χρονικό διάστημα. Να καλλιεργηθεί μια σχέση με αλληλοκατανόηση, καλές προθέσεις και από τους δυο και καλή επικοινωνία. Το πάθος πρέπει να συναντήσει το ενδιαφέρον, τον διάλογο, την αλληλοεκτίμηση. Και για να καλλιεργηθούν όλα αυτά, ίσως είναι απαραίτητο και το στάδιο  της δέσμευσης.

Είναι πιο τυχεροί εκείνοι που ερωτεύτηκαν αστραπιαία;

Αν δεν ερωτευτήκαμε ξαφνικά, στη μέση του δρόμου; Αν  δεν νιώσαμε αυτό το ξαφνικό καρδιοχτύπι; Αυτό δεν μπορεί να μας εμποδίσει από το να ζήσουμε έναν ρομαντικό όμορφο έρωτα. Ξέρετε, οι γάμοι που προκύπτουν από συνοικέσια εξελίσσονται πολλές φορές με πολύ όμορφο τρόπο.

Έχουν εξαιρετικό αποτέλεσμα όταν οι σύντροφοι ξέρουν να αγαπούν και θέλουν να μάθουν ο ένας τον άλλο, χωρίς φυσικά να προσποιούνται. Νομίζετε ότι είναι πιο τυχεροί εκείνοι που ερωτεύτηκαν αστραπιαία; Έχω συναντήσει σε πολλά ζευγάρια που χώρισαν, την εξής δικαιολογία. «Ο έρωτας που ένιωσα ήταν ακατανίκητος, δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς, δεν μπορούσα να αντισταθώ».

Ναι, η έλξη ενός ξαφνικού έρωτα είναι δυνατή αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο συνηθίζουμε να πιστεύουμε και να λέμε. Έχουμε καταλήξει να πιστεύουμε ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να βιώσουμε έναν αυθεντικό έρωτα. Μάλλον δεν ισχύει άτι τέτοιο. Ας μη ξεχνάμε ότι ο έρωτας είναι μια μορφή αγάπης. Και έχει πολλές μορφές.

Ακόμα και η φιλαυτία, αγάπη δεν είναι;

Στην αγγλική γλώσσα υπάρχει μόνο μια λέξη για να περιγράψει το συναίσθημα της αγάπης.  Οι αρχαίοι Έλληνες ωστόσο, ή οι αρχαίοι Ρωμαίοι  διαχώριζαν τις διαφορετικές εκφάνσεις του συναισθήματος. Η έννοια της αγάπης θεωρείται διαφορετική από εκείνη του έρωτα. Η φιλία δηλώνει μια διαφορετική έννοιά της, όπως και το φλερτ.

Ακόμα και η φιλαυτία, αγάπη δεν είναι; Από τον Αριστοτέλη μέχρι τους σύγχρονους ψυχαναλυτές όλοι συμφωνούν πως για να αγαπήσει κανείς τον άλλο πρέπει να αγαπήσει τον εαυτό του πρώτα από όλα. Πού θέλω να καταλήξω; Ότι η αγάπη δεν είναι στατική αλλάζει  συνέχεια μορφή.

Ο αληθινός έρωτας είναι κάτι παραπάνω

Οι διακυμάνσεις της είναι τόσο συχνές! Όπως το συναίσθημα της λύπης που αντικαθίσταται από αυτό της χαράς και αντίστροφα. Τίποτε δεν παραμένει ίδιο όλα αλλάζουν διαρκώς. Η πιο συνηθισμένη φράση που περιγράφει την μετάβαση από τη μια μορφή του συναισθήματος στην άλλη.

Αλλά το να αναζητήσουμε τον ερωτισμό που θα μας ανανεώσει δε σημαίνει ότι θα μας οδηγήσει στο να βρούμε την πραγματική ευτυχία. Ο αληθινός έρωτας είναι κάτι παραπάνω από τον ενθουσιασμό που φέρνει ένα πάθος.Περιλαμβάνει και τη σεξουαλική έλξη και τη φιλία και την αφοσίωση της αγάπης και είναι πολύ πιο ώριμος και πολύ πιο ουσιαστικός.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γιατί μια ελκυστική γυναίκα δεν μπορεί να βρει την αγάπη;

Ποιος πληρώνει στο ραντεβού; Ο άνδρας, η γυναίκα ή μισά – μισά;

Καχυποψία ή πραγματικότητα; Μήπως με απατά με τον κολλητό της;

Ικανοποίηση στη σχέση: Υπάρχουν λάθη και σωστά;

Σχέση και συγκατοίκηση: Μένουμε μαζί αλλά δεν κάνουμε σεξ…

Μήπως η σχέση σου βασίζεται στην ανασφάλεια; Πώς θα το χειριστείς;

Σχετικά άρθρα