Το καθημερινό πρωινό, ασπίδα για την υγεία

7 Μαρτίου 2016

Σε μια μικρή μελέτη που δημοσιεύεται στο Diabetologia αποδείχτηκε ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, που καταναλώνουν ένα πλούσιο σε θερμίδες πρωινό και ένα φτωχό σε θερμίδες δείπνο, παρουσιάζουν καλύτερη διαχείριση των τιμών του ζαχάρου συγκριτικά με τα άτομα που τρώνε φτωχό πρωινό και πλούσιο δείπνο. Ειδικότερα οι μεταγευματικές τιμές ζαχάρου ήταν συγκριτικά χαμηλότερες σε όλη τη διάρκεια της μέρας. 1

 

Τα αποτελέσματα μιας μεγάλης μελέτης διάρκειας 16 ετών ανέδειξε μια ακόμα σημαντική πτυχή του πρωινού.

  1. Οι άνδρες που ανέφεραν ότι παρέλειπαν το πρωινό παρουσίαζαν 27% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή θανάτου από στεφανιαία νόσο σε σχέση με όσους ανέφεραν ότι έτρωγαν πρωινό.
  2. Οι άνδρες που δεν έτρωγαν πρωινό ήταν νεότεροι από εκείνους που έτρωγαν, και είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι καπνιστές, είχαν με πλήρες ωράριο, ήταν άγαμοι, λιγότερο σωματικά δραστήριοι και έπιναν περισσότερο αλκοόλ.
  3. Οι άνδρες που ανέφεραν ότι έτρωγαν αργά το βράδυ είχαν 55% υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου από εκείνους που δεν το έκανε. Αλλά οι ερευνητές ήταν λιγότερο πεπεισμένοι ότι αυτό αποτελούσε καθοριστικό παράγοντα επειδή ο αριθμός των ατόμων που εμφάνιζε αυτή την συμπεριφορά ήταν πολύ μικρό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η αποφυγή κατανάλωσης πρωινού μπορεί να οδηγεί σε μια σειρά από καταστάσεις (παχυσαρκία, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία και διαβήτη) που με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε βάθος χρόνου σε καρδιαγγειακά νοσήματα. 2

Σε μία μελέτη του 2013 αποδείχτηκε ότι όλοι όσοι τρώνε πλούσιο και καλό πρωινό έχουν περισσότερες πιθανότητας να χάσουν βάρος και να μειώσουν την περιφέρεια της κοιλιάς συγκριτικά με αυτούς έτρωγαν ένα μεγάλο βραδινό. Πέρα όμως από αυτό παρουσίαζαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης, ζαχάρου, τριγλυκεριδίων σε όλη την διάρκεια της μέρας. Και όλα αυτά συνολικά μεταφράζονται σε χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη, υπέρτασης και υπερλιπιδαιμιών. 3

Θα μπορούσαμε σε αυτές τις μελέτες να προσθέσουμε ακόμα περισσότερες που σχετίζουν την έλλειψη πρωινού με την εμφάνιση παχυσαρκίας ή μιας σειράς άλλων νοσημάτων. Ο πυρήνας όμως όλου θέματος είναι ότι ουσιαστικά η παράλειψη του πρωινού αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα ατόμων με συνολικά κακές διατροφικές συνήθειες. Κακές διατροφικές συνήθειες που σε βάθος χρόνου "καλλιεργούν" κρίσιμα ζητήματα υγείας. diatrofi.gr

Πηγές

  1. Daniela Jakubowicz, Julio Wainstein, Bo Ahrén, Yosefa Bar-Dayan, Zohar Landau, Hadas R. Rabinovitz, Oren Froy. High-energy breakfast with low-energy dinner decreases overall daily hyperglycaemia in type 2 diabetic patients: a randomised clinical trial. Diabetologia, 2015 DOI: 10.1007/s00125-015-3524-9
  2. L. E. Cahill, S. E. Chiuve, R. A. Mekary, M. K. Jensen, A. J. Flint, F. B. Hu, E. B. Rimm. Prospective Study of Breakfast Eating and Incident Coronary Heart Disease in a Cohort of Male US Health Professionals. Circulation, 2013; 128 (4): 337 DOI: 10.1161/CIRCULATIONAHA.113.001474
  3. Daniela Jakubowicz, Maayan Barnea, Julio Wainstein, Oren Froy. High Caloric intake at breakfast vs. dinner differentially influences weight loss of overweight and obese women. Obesity, 2013; DOI:10.1002/oby.20460
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ