Πώς επηρεάζει τη σεξουαλική μας ζωή το στρες;

Ο σύζυγός μου έχει έντονο στρες το οποίο μεταδίδει και σε εμένα. Μια μικρή αναποδιά και χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του.

Τα οικονομικά δε, παρόλο που δεν έχουμε γενικά πρόβλημα, γιατί είμαστε και οι δύο εργαζόμενοι, τον αγχώνουν απίστευτα με αποτέλεσμα να γίνεται κυκλοθυμικός, απότομος και να ξεκινάει καβγά.

Η σεξουαλική μας ζωή περνά κρίση

Θεωρεί ότι αυτός προσφέρει περισσότερο και διαρκώς με αποτέλεσμα να πονάει το κεφάλι του από την ένταση και την κούραση. Εγώ προσπαθώ πολύ αλλά και μου είναι πολύ δύσκολο αν σκεφτεί κανείς ότι είμαι εργαζόμενη και μητέρα ενός 3χρονου.

Και η σεξουαλική μας ζωή περνά κρίση. Πώς μπορώ να βοηθήσω εκείνον και γενικά τη σχέση μας;

Στο ερώτημα απαντά ο καθηγητής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστάσιος Σταλίκας

Το στρες έχει διάφορες μορφές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει κάποιο «πραγματικό λόγο». Δεν σχετίζεται δηλαδή με κάποιο γεγονός όπως παραδείγματος χάρη «έχασα τη δουλειά μου και είμαι στρεσαρισμένος».

Αυτό το στρες που εκδηλώνει ο σύζυγος, ίσως έχει να κάνει με κάποιο πρόβλημα μέσα στην ίδια τη σχέση. Το πρώτο που πρέπει να κάνει η αναγνώστρια είναι μια ήρεμη κουβέντα με τον άντρα της. Να επικοινωνήσει μαζί του. Να μιλήσουν για τα πραγματικά αίτια αυτής της συνεχόμενης έντασης. Να ρωτήσει, «γιατί είσαι συνέχεια σε αυτή την κατάσταση;».

Να αναζητήσουν λύσεις για το πώς θα το αντιμετωπίσουν μαζί.  Και βέβαια να κάνει μια ειλικρινή συζήτηση για τη σχέση τους από τη στιγμή που υπάρχει μια απόσταση μεταξύ τους. Τι θέλουν από τη σχέση τους; Είναι η σχέση αυτή ακόμα υγιής;

Ένας ειδικός μπορεί να βοηθήσει

Το στρες, οι πονοκέφαλοι και ο θυμός μπορεί να είναι απλά η έκφραση αυτής της απόστασης που υπάρχει μεταξύ τους. Αυτή η αντίδραση όμως δεν κάνει καλό ούτε στον ίδιο ούτε στη σχέση του. Έχει ήδη αρχίσει να κουράζεται και ο ίδιος από όσα μας διηγείται η φίλη μας αλλά φθείρεται και η σχέση τους.

Ίσως, πρέπει να δει και έναν ειδικό, κάποιο ψυχολόγο. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ζητά εξηγήσεις με επικριτικό τόνο. Δεν πρέπει επίσης να του λέει «μη στρεσάρεσαι» και δεν είναι αποτελεσματικό να του αναφέρει πως είναι υπερβολικός στις αντιδράσεις του.

Δεν είναι αποτελεσματικό να τον συγκρίνει επίσης, να πει «γιατί κάνεις έτσι, κανείς δεν στρεσάρεται τόσο πολύ».  Το αποτέλεσμα είναι να τον στρεσάρει ακόμα πιο πολύ. Μπορεί να τον κάνει να νιώσει ακόμα και ενοχές που είναι τόσο στρεσαρισμένος. Μπορεί να τον εκνευρίσει, ακόμα.

Μήπως είναι παθολογικό;

Αντίθετα, μπορεί να επιδιώξει να κάνουν μαζί πράγματα σαν ζευγάρι. Πράγματα που θα τους βοηθήσουν να έρθουν πιο κοντά. Τι τους άρεσε πάντα να κάνουν μαζί σαν ζευγάρι; Ταινίες, βόλτες, θέατρο; Επισκέψεις και φαγητό σε φίλους; Αν είναι όντως στρεσαρισμένος αυτός ο άνδρας, πρέπει να κάνει κάτι μαζί με τη γυναίκα του για να ξεχαστεί. Διοργανώστε μαζί του δραστηριότητες και προσπαθήστε να περάσετε ευχάριστα μαζί του.

Πολύ σημαντικό είναι να τσεκάρουν αν υπάρχει πρόβλημα στην υγεία του ανθρώπου. Αυτή η ένταση,οι πονοκέφαλοι είναι σύμπτωμα αρτηριακής πίεσης, για παράδειγμα; Μήπως είναι θέμα σακχάρου; Μήπως το πρόβλημα είναι σωματικό; Ας δοκιμάσουν ένα τσεκ απ για να εξετάσουν του βιολογικούς παράγοντες, εάν αυτοί υπάρχουν.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Και ο άνδρας έχει ταμπού στο σεξ: Ποια είναι αυτά;

4 ξεκούραστες στάσεις για καλό σεξ μετά τη δουλειά!

Οι σεξουαλικές διαταραχές στη γυναίκα που μπορεί να σε ανησυχήσουν

Σχετικά άρθρα