«Ο σύντροφος μου με βρίζει, με παρουσιάζει σαν τέρας. Νιώθω τόσο αδύναμη… Πώς να το διαχειριστώ;»

Έχω μια σχέση στην οποία ο σύντροφός μου σε κάθε τσακωμό μου αναφέρει τις χειρότερες εκδοχές του εαυτού μου με τον πρώην σύντροφό μου.

Το παραδέχομαι, έχω κάνει αλλά ποιος δεν έχει κάνει;! Γενικά με παρουσιάζει ως «τέρας» και όταν είναι στα… καλά του, προσπαθεί να κάνει μια κίνηση ώστε να μού δείξει ότι νοιάζεται για να υποκύψω και να δεχτώ τη συγγνώμη του.

Νιώθω πως τον αγαπάω αλλά φοβάμαι και συγκρίνει συνέχεια είτε με φίλες μου είτε με δικές του φίλες. Με απειλεί ότι θα φύγει και ποτέ δεν το κάνει. Με βρίζει και δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ όλο αυτό. Πώς να τον αντιμετωπίσω; Αισθάνομαι τόσο αδύναμη…

Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος Ειρήνη Παταργιά

Αγαπητή αναγνώστρια,

Από αυτά που αναφέρετε στο γράμμα σας φαίνεται ότι ο σύντροφός σας, σας κακοποιεί συναισθηματικά. Προσπαθεί να σας μειώσει, σας απειλεί και ενδεχομένως να μην μπορεί να ακούσει και τις δικές σας σκέψεις, συναισθήματα και ανάγκες.

Καλό θα ήταν και σκεφτείτε πάλι το τι σας προσφέρει αυτή η σχέση, τι παίρνετε και τι δίνεται και κυρίως το γιατί μένετε μέσα σε αυτή τη σχέση, η οποία από όσα λέτε είναι τόσο κακοποιητική. Η κακοποίηση δεν γίνεται μόνο στο σώμα.

Τι είναι και πώς λειτουργεί η συναισθηματική κακοποίηση;

Μπορεί να είναι και στη ψυχή και είναι εξίσου επίπονη και καταστροφική. Συνήθως στη συναισθηματική κακοποίηση η επικοινωνία με τον άλλο είναι δύσκολη έως και αδύνατη, ακριβώς επειδή ο άλλος είναι πολύ απορροφημένος με τον εαυτό του και δεν αφήνει χώρο σε κανένα άλλο.

Πολύ δύσκολα αυτός ο άνθρωπος θα μπορέσει να σας καταλάβει πραγματικά, και θα σκεφτεί και τις δικές σας ανάγκες και ο λόγος για τον οποίο μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο θα είναι μόνο και μόνο αν νιώθει ότι σας χάνει. Αυτό όμως, θα κρατάει ώσπου σιγουρευτεί ότι δεν θα φύγετε και μετά θα αρχίσει πάλι την κακοποιητική συμπεριφορά.

Καλό θα ήταν να μάθετε από έναν ειδικό για τη συναισθηματική κακοποίηση, τι είναι, πώς λειτουργεί και τα στάδια μέσα στα οποία αυτή εξελίσσεται.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Συναισθηματική κακοποίηση στις σχέσεις: Τα 2 ειδών θύματα και ο θυμός

Η συναισθηματική κακοποίηση στη σχέση: Τα σημάδια της

Συναισθηματική βία: Τα χαρακτηριστικά των κακοποιητικών ανθρώπων

Σχετικά άρθρα