Μια ερωτική ιστορία: Γιατί η γυναίκα μου δεν έχει οργασμό;

«Η 29χρονη Ιωάννα και ο 28χρονος Ερρίκος παντρεύτηκαν πριν από τέσσερα χρόνια, δεν έχουν παιδιά ή προηγούμενους γάμους και παρουσιάζονται εκφράζοντας το πρόβλημα ότι ποτέ η Ιωάννα δεν έφτασε σε οργασμό.

Έχουν μια θερμή και αμοιβαία υποστηρικτική σχέση, αλλά τελευταία απέφευγαν να αγγίζονται εξαιτίας του φόβου ότι αυτό θα οδηγούσε σε μια μη ικανοποιητική συνουσία. Ο Ερρίκος δεν είχε πρόβλημα με τη στύση ή την εκσπερμάτιση.

Προσπαθεί με αιδοιολειχία

Πάντα κάνουν έρωτα στο σκοτάδι και ο άντρας είναι πάντα πάνω από τη γυναίκα, αλλά και οι δύο αισθάνονται άνετα με αυτό. Είχε μόνο μια σύντομη σεξουαλική σχέση πριν την Ιωάννα και δεν αναφέρει σεξουαλικές δυσλειτουργίες στον εαυτό του ή στην προηγούμενη σύντροφό του.

Ο Ερρίκος προσπαθεί με αιδοιολειχία, που μερικές φορές  οδηγεί σε σύσπαση του κόλπου, αλλά για αυτόν είναι περισσότερο καθήκον παρά ευχαρίστηση. Όταν αυτός αποκτήσει στύση, εκείνη χάνει τελείως τη διέγερσή της. Κατά τη διάρκεια των προκαταρτικών χαδιών εκείνη ανησυχεί για την επικείμενη αποτυχία και τη μη ικανοποίησή της».

Πού οφείλεται η αδυναμία οργασμού;

Η πρώτη ερώτηση για τον κλινικό είναι αν υπάρχει σεξουαλική δυσλειτουργία και αν ναι, ποια είναι; Πολλές φορές υπάρχουν πολλαπλές διαγνώσεις, όπως ο ανεσταλμένος γυναικείος οργασμός που οδηγεί σε μη διέγερση στη γυναίκα και μπορεί να υπάρχει πριν, συγχρόνως ή να έπεται της ανάπτυξης δυσλειτουργίας στο σύντροφο.

Στην περίπτωση της Ιωάννας και του Ερρίκου, η διάγνωση του «ανεσταλμένου γυναικείου οργασμού» μοιάζει πιθανή. Η Ιωάννα δεν έχει φτάσει ποτέ σε οργασμό, αν και κάποτε είχε δοκιμάσει να φτάσει με αυνανισμό. Μια δεύτερη διάγνωση που θα μπορούσε να δοθεί είναι της «διαταραχής της γυναικείας σεξουαλικής διέγερσης», γιατί αυτή γενικά αποτυγχάνει να διεγερθεί ή να υγρανθεί, ή αυτό γίνεται σπάνια.

Οι χρήσιμες θεραπευτικές τεχνικές

Σεξουαλική εκπαίδευση και άδεια του «να δίνεις»

Συζητήσεις και ανάγνωση βιβλίων σχετικά με την ανατομία των σεξουαλικών οργάνων, ο κύκλος της σεξουαλικής αντίδρασης και οι διαφορές  μεταξύ ανδρών και γυναικών, ερωτικές τεχνικές και ο αυνανισμός.

Τεχνικές εκμάθησης επικοινωνίας

Πολλά ζευγάρια με σεξουαλικά προβλήματα δεν επικοινωνούν μέσα ή έξω από το δωμάτιο. Η εκπαίδευση εστιάζεται στην έκφραση συναισθημάτων, αναγκών, επιθυμιών, χωρίς να κατηγορεί ο ένας τον άλλον.

Ώθηση για αυνανισμό

Σημαντική είναι η άσκηση αμοιβαίας ευχαρίστησης στο σπίτι. Αυτό φέρνει το ζευγάρι μαζί σε μια ευχάριστη  ατμόσφαιρα  και τους βοηθά να αποβάλουν μη λειτουργικές προσεγγίσεις στο θέμα του έρωτα και να υιοθετήσουν νέες προσεγγίσεις.

Συναντήσεις με τον θεραπευτή

Έτσι, θα συζητήσουν τα προβλήματα και την πρόοδο. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον θεραπευτή για να ανακαλύψει ή να αναλύσει τις αντιστάσεις, όπου χρειάζεται, για να προχωρήσει τη θεραπεία.

*Aπόσπασμα από το βιβλίο « Θεραπεία Ζεύγους» με την επιστημονική επιμέλεια του Καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βλάσση Τομαρά.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τα 3 απλά βήματα για να πετύχεις πολλαπλούς οργασμούς

Λίμπιντο: Ποια φάρμακα… σκοτώνουν τη διάθεση για σεξ;

Ο κίνδυνος που κρύβει το «γαλλικό» φιλί με τον παρτενέρ

Σχετικά άρθρα