Τι μπορεί να συμβεί στη σχέση από έλλειψη σεξ

10 Μαρτίου 2016

Αν δούμε τη συχνότητα με την οποία κάνουν οι άνθρωποι σεξ θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις. 

Γράφει η Εύη Κυράνα ψυχολόγος υγείας, ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών δυσλειτουργιών, επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.


Ενώ τα περισσότερα ζευγάρια σε σταθερή σχέση κάνουν σεξ μία ή δύο φορές την εβδομάδα, το 13% των ζευγαριών κάνουν μόνο λίγες φορές τον χρόνο (μελέτες έχουν δείξει ότι είναι περίπου 6 έως 7 φορές ανά έτος) και το 1% ούτε μία φορά τον χρόνο.

Αρκετοί από αυτούς που έχουν αραιή συχνότητα ερωτικών επαφών είναι δυσαρεστημένοι και θα ήθελαν να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αναστέλλουν τη σεξουαλική τους ζωή.

Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι οι οποίοι δεν ενοχλούνται από τις αραιές επαφές και νιώθουν ικανοποιημένοι.

Το αν κάποιος είναι ικανοποιημένος ή όχι είναι απόλυτα υποκειμενικό θέμα. Οι προτεραιότητες των ανθρώπων αλλάζουν και η σημασία του σεξ επανεξετάζεται. Το να αισθάνεται το ζευγάρι την πίεση ότι «πρέπει» να κάνει σεξ συνήθως οδηγεί σε δυσφορία και ίσως αποστροφή.

Το σεξ δεν είναι αναγκαίο, αφού δεν βλάπτεται ο άνθρωπος ούτε οργανικά ούτε ψυχικά, όταν αυτό απουσιάζει.

Παρότι όμως η απουσία του δεν επιφέρει προβλήματα, η παρουσία του λειτουργεί ευεργετικά. Οι ευχάριστες σεξουαλικές επαφές λειτουργούν ως κυματοθραύστης, που ηρεμεί τις εντάσεις και τις συγκρούσεις του ζευγαριού. Επειτα από μια καλή σεξουαλική επαφή, συνήθως οι εντάσεις μικραίνουν και τα παράπονα ξεχνιούνται. Επίσης λειτουργεί ευεργετικά στην ψυχική διάθεση του κάθε ατόμου.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα προκύπτουν όταν αυτό που επιθυμούμε είναι διαφορετικό από αυτό που ζούμε. Αντίθετα, όταν αυτά τα δύο ταυτίζονται, και μάλιστα όταν συμφωνεί ο/η σύντροφός μας, τα προβλήματα δεν είναι σημαντικά.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Γιάννης Ρίτσος
Η Σκέψη της ημέρας
Γιάννης Ρίτσος
Σε ποια φαγητά ξεσπάμε όταν έχουμε στρες;
Στρες, Άγχος και Διατροφή: Το στρες και το...
Εργαζόμενη μητέρα: Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο...
Κάπου στη μέση του δρόμου της ζωής μου κι...