Ο «ιδανικός» σύντροφος! Ποια σημάδια μαρτυρούν ότι αξίζει να γίνει ο άνθρωπος της ζωής σας;

Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα δείχνουν αν κάποιος είναι το σωστό άτομο για εσάς; Θέλετε να ξέρετε αν είναι ο άνθρωπος της ζωής σας;

Τότε, τσεκάρετε αν έχει τα περισσότερα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά!

Γράφει η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Δρ. Λίζα Βάρβογλη

Θέλει να είναι μαζί σας

Ο σωστός σύντροφος θέλει να είναι μαζί σας και επενδύει χρόνο και συναίσθημα στη σχέση σας! Δεν είναι ο άνθρωπος που τον παρακαλάτε, του βάζετε… δολώματα και διαρκώς σκέφτεστε πώς θα τον τραβήξετε προς το μέρος σας γιατί αν είναι έτσι τα πράγματα, απομακρυνθείτε!

Δεν κάνει συγκρίσεις

Θα αναγνωρίσετε τον σωστό σύντροφο όταν διαπιστώσετε ότι δεν κάνει συγκρίσεις! Δεν σας συγκρίνει με τη μάνα του, με τις/τους πρώην του, με τη γυναίκα ή τον άντρα του κολλητού ή της κολλητής του… Ο σωστός σύντροφος συνειδητοποιεί ότι, όπως και ο ίδιος έχει προτερήματα και ελαττώματα, έτσι έχει και το άλλο μέλος του ζευγαριού, τα δέχεται και τα διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δεν θέλει μόνο να παίρνει, ξέρει και να δίνει

Το σωστό ταίρι είναι άτομο που ξέρει να παίρνει, λέγοντας «ευχαριστώ», δείχνοντας με τα λόγια και τις πράξεις του την ευγνωμοσύνη προς το άλλο μέλος της σχέσης, αλλά δε θεωρεί δεδομένο ότι θα πρέπει μόνο να παίρνει. Θεωρεί εξίσου δεδομένο το να προσφέρει στο άλλο του μισό, ηθική υποστήριξη, αγάπη, συντροφικότητα.

Δίνει χώρο και χρόνο στον/τη σύντροφο

Όσο ωραίος είναι ο χρόνος μαζί, άλλο τόσο ωραίο είναι να αφιερώνει το κάθε μέλος του ζευγαριού χρόνο σε πράγματα που αγαπάει και το ενδιαφέρουν. Χόμπι, ενδιαφέροντα, φιλίες μπορεί να απαιτούν χρόνο και ψυχικό χώρο από κάθε μέλος του ζευγαριού, αλλά επενδύοντας σε αυτή επενδύει κανείς στην ποιότητα της σχέσης του.

Υπάρχει σωστή επικοινωνία

Ένας καλός σύντροφος σε μια σχέση είναι το άτομο που ξέρει να ακούει, που συναισθηματικά μπορεί να μπει στη θέση σας, να κατανοήσει την οπτική σας γωνία, ακόμα και αν δεν συμφωνεί, να πει τη γνώμη του χωρίς να κατακρίνει και να προσφέρει εποικοδομητική κριτική και στήριξη. Εξάλλου, τα περισσότερα θέματα που απασχολούν το ζευγάρι λύνονται με καλή διάθεση και καλή επικοινωνία.

Δεν… παίζει παιχνίδια

Μια καλή σχέση κρίνεται από την ποιότητά της: όταν υπάρχει ειλικρίνεια, όταν τα μέλη του ζευγαριού επικοινωνούν και δεν παίζουν παιχνίδια εξουσίας, δεν λένε ψέματα, δεν έχουν σκοτεινά μυστικά ή τακτικές σιωπηλής επίθεσης, αρνητισμού. Ο σωστός σύντροφος λέει αυτό που αισθάνεται και επιθυμεί.

Δεν αναμασάει το παρελθόν και τα λάθη

Ένας σωστός σύντροφος δεν κολλάει στο παρελθόν και τα λάθη του, ούτε διαρκώς σας υπενθυμίζει τι κάνατε στραβά. Αν όσα σας υπενθυμίζει από το παρελθόν δεν έχουν κάποια ξεκάθαρη χρησιμότητα στο παρόν, τότε κακώς τα φέρνει στην επιφάνεια, γιατί έτσι δημιουργείται αρνητική ατμόσφαιρα στη σχέση.

Δεν σας κατηγορεί για το οτιδήποτε

Εννοείται ότι όλοι κάνουμε λάθη, μικρά ή μεγάλα, και θα πρέπει να αναγνωρίζουμε την ευθύνη μας. Αν όμως, το ταίρι διαρκώς σας κατηγορεί για πράγματα που δεν ελέγχετε απόλυτα, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται προσωπική δουλειά σε αυτόν τον τομέα, ξεκινώντας με το να μην κατηγορεί διαρκώς!

Έχει λογικές απαιτήσεις

Καταλαβαίνει που τον παίρνει να διαμαρτυρηθεί και που όχι, δε γκρινιάζει διαρκώς, σκέφτεται κι εσάς και όχι μόνο τον εαυτό του και συγχωρεί τα λάθη σας.

Είναι αισιόδοξος

Ο σωστός σύντροφος είναι αισιόδοξο άτομο, τουλάχιστον σε γενικές γραμμές, βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και όχι διαρκώς μισοάδειο, προσπαθεί για το καλύτερο και έχει θετικές προσδοκίες από τον εαυτό του και από εσάς. Οι άνθρωποι με αρνητικές προσδοκίες και απαισιοδοξία πολύ συχνά έλκουν τα αρνητικά…

Δείχνει σεβασμό και νοιάζεται

Ο καλός σύντροφος δεν λέει μόνο μεγάλα λόγια, δείχνει τα συναισθήματά του με πράξεις στην καθημερινότητα και με τη γενική του συμπεριφορά προς εσάς. Έτσι, δείχνει σεβασμό και νοιάζεται, δίχως να κακοποιεί λεκτικά ή συναισθηματικά.

Δεν είναι εγωιστής

Ο καλός σύντροφος είναι συνεργάτης στη σχέση, προσφέρει τον χρόνο του και την παρουσία του, βοηθάει όταν χρειάζεται και καταλαβαίνει πώς αισθάνεστε. Είναι ένα άτομο με το οποίο συμπορεύεστε.

Σας υποστηρίζει

Ο σωστός σύντροφος δεν σας λύνει τα προβλήματα, αλλά σας βοηθάει να τα διαχειριστείτε, σας ενθαρρύνει, σας στηρίζει και σας βοηθάει να βγάλετε τον καλύτερό σας εαυτό. Και λέει την αλήθεια, με ωραίο τρόπο. Δεν σας εξαπατά, δε σας λέει ψέματα, ούτε μισές αλήθειες, ούτε αυτό που θα θέλατε να ακούσετε.

Ξέρει και να ζητάει συγγνώμη και να συγχωρεί

Ο σωστός σύντροφος ξέρει να αναγνωρίζει τα λάθη του, να ζητάει συγγνώμη αλλά και να συγχωρεί το άλλο μέλος της σχέσης, χωρίς να το βασανίζει διαρκώς για το λάθος του.

Είναι το… φιλαράκι σας!

Ο σωστός σύντροφος είναι επίσης και το φιλαράκι σας! Είναι ο άνθρωπος τον οποίο εμπιστεύεστε, με τον οποίο περνάτε όμορφα, ο οποίος θα σας στηρίξει στα δύσκολα και για τον οποίο νιώθετε ότι είστε κι εσείς εκεί 100%.

Δρ. Λίζα Βάρβογλη
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
greekpsychologypages.blogspot.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Είμαι 36 ετών και ακόμα δεν έχω καταφέρει να συνάψω ερωτική σχέση με γυναίκα. Βασικά φοβάμαι. Πώς θα το ξεπεράσω;»

Όταν η «φλόγα» γίνεται αγάπη! Πόσο καιρό κρατά το έντονο πάθος στη σχέση;

Διαταραχές στη διατροφή. Τι σχέση έχουν με τις δίαιτες μας ως έφηβοι;

Σχετικά άρθρα