Δεν ξέρεις τι να σπουδάσεις; Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να αποφασίσεις

17 Μαρτίου 2016

Θεωρητική κατεύθυνση, τεχνολογική ή θετική; Να πάω σε πανεπιστήμιο ή σε ΤΕΙ; Σε σχολή του εξωτερικού ή του εσωτερικού; Πριν πάρεις τη μεγάλη απόφαση, διάβασε τα παρακάτω tips και βρες πραγματικά αυτό που σου αρέσει να κάνεις και αυτό που τελικά θα επιλέξεις να σπουδάσεις. 

Θυμήσου μόνο το εξής: ό,τι και να διαλέξεις, δε θα στιγματίσει απαραίτητα και την μετέπειτα επαγγελματική σου πορεία.

1. Ρώτα τους κοντινούς σου για τα ταλέντα σου 

Είναι ικανότητες που έχουμε και τις αναγνωρίζουμε, είναι όμως και άλλα ταλέντα που δεν τα βλέπουμε αλλά μπορεί να τα έχουν παρατηρήσει οι κοντινοί μας άνθρωποι. Αν οι γονείς σου δεν είναι και τόσο... συζητήσιμοι κι έχουν ήδη αποφασίσουν να σε κάνουν... γιατρό, ρώτησε την παρέα σου σε τι περιβάλλον εργασίας θα μπορούσαν να σε φαντατσούν. Σίγουρα θα εκπλαγείς από τις απαντήσεις τους! 

2. Συμβουλεύσου έναν καθηγητή που συμπαθείς 

Δεν είναι εύκολο να έχεις καλή σχέση με τους καθηγητές σου, όμως σίγουρα θα υπάρχει κάποιος που εμπιστεύεσαι. Αν δεν είναι μέσα στο σχολείο, σίγουρα θα είναι στο φροντιστήριό σου. Οπότε τρέξε σε αυτόν για οποιαδήποτε απορία σχετικά με τα πανεπιστήμια, αλλά ζήτα του και την άποψη του σχετικά με το τι θα ακολουθήσεις. Eίναι ίσως ο μόνος άνθρωπος που η βοήθεια του είναι πολύτιμη. 

3. Επικεντρώσου σε αυτό που σε χαροποιεί. 

Όταν παίζεις κιθάρα είναι σαν να σου ανοίγεται ένας καινούριος κόσμος; Όταν γράφεις νιώθεις ότι οι λέξεις φέυγουν σαν χείμαρρος; Αντι να κοιτάξεις σε κάτι το οποίο σίγουρα θα έχει καλύτερο επαγγελματικό μέλλον από αυτό που θέλεις εσύ πραγματικά να κάνεις, αξίζει να κάνεις κάτι που θα σε ευχαριστεί. Όπως είχε πει και ο Κομφούκιος: "Διάλεξε μια δουλειά που σ' αρέσει και δε θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου".

4. Ακολούθησε τα όνειρά σου όσο μακρινά κι αν φαίνονται 

Σπούδασε αυτό που νομίζεις ότι σου αρέσει, προσπάθησε να κάνεις αιτήσεις όσο σπουδάζεις για να κάνεις πρακτική στο χώρο που έχεις επιλέξει και δεν θα χάσεις. Συνήθως, οι πρακτικές είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμαστείς κι εσύ εμπράκτως στη δουλειά αλλά και να αποκτήσεις γνώσεις. Άαε που έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να σε προσλάβουν. 

5. Δεν ξέρεις τι ακριβώς θες; 

Ζύγισε τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε σκέψης σου. Σημείωνε πράγματα που σε ενθουσιάζουν και παθιάζεσαι, μίλα με φίλους, ψάξε πληροφορίες στο ίντερνετ. Είναι ο μόνος τρόπος να πάρεις έστω μια κατεύθυνση. 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
John***** ****
06:29 Τρίτη 3/01/2017
Γειά σας Είμαι 16 ετών Δεν έχω διαλέξει ακόμα κατεύθυνση πάω Α Λυκειου αλλά λατρεύω τα θεωρητικά μαθήματα Δυστυχώς όμως δε ξέρω τι επάγγελμα να ακολουθήσω στο μέλλον Ψάχνω για ένα επάγγελμα που θα έχει οικονομική και πνευματική αποκατάσταση και που ταυτόχρονα θα μου αρέσει Νομική ψυχολογία φιλολογία Επίσης με ελκύει παρα πολύ το επάγγελμα του ηθοποιού Σίγουρα δεν έχει οικονομική και ιατρική κάλυψη αλλα νιώθω πως αυτό με γεμίζει πνευματικά Θέλω όμως να έχω και τις γνώσεις για κάποια άλλη δουλειά μιας που η οικονομική κρίση έχει θερίσει τη κοινωνια μας Θα ήθελα πολύ να ακούσω τις συμβουλές σας Ευχαριστώ εκ των προτέρων
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ