Γίγαντες στον φούρνο!

<p><strong>Υλικά για 4 άτομα</strong></p>
<ul>
<li>500 γρ. <a class="autolink1" href="http://www.imommy.gr/syntages/legumes/article/678/mayromatika-me-agria-xorta-kai-myrwdika/&amp;reftagarticle=937&amp;reftag=%CF%86%CE%B1%CF%83%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1" target="_self">φασόλια</a> γίγαντες</li>
<li>1 κρεμμύδι, ξερό, σε λεπτές φέτες</li>
<li>3-4 σκελίδες σκόρδου, σε φέτες</li>
<li>1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο</li>
<li>2-3 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα</li>
<li>1 καρότο, σε λεπτές ροδέλες</li>
<li>1 κιλό ντομάτες, ώριμες, ψιλοκομμένες (ή 1 κουτί κονκασέ) + 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας</li>
<li>αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι</li>
<li>1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο</li>
</ul>
<p><strong>Εκτέλεση</strong></p>
<ol>
<li>Μουλιάζουμε αποβραδίς τους γίγαντες σε άφθονο κρύο νερό. Αλλάζουμε 2-3 φορές το νερό.</li>
<li>Την επομένη τούς στραγγίζουμε και τους βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν, τους ξαφρίζουμε και τους αφήνουμε να μαλακώσουν, για 50 λεπτά.</li>
<li>Τους στραγγίζουμε και τους μεταφέρουμε σε ένα ταψί.</li>
<li>Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σε μέτρια φωτιά μαραίνουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι για 3 λεπτά, να γυαλίσουν αλλά να μη μαυρίσουν.</li>
<li>Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις.</li>
<li>Προσθέτουμε στο τηγάνι τις ντομάτες, το μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε. Βράζουμε για 10 λεπτά και περιχύνουμε τους γίγαντες.</li>
<li>Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 ποτήρι ζεστό νερό. Ψήνουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μείνουν με τη σάλτσα τους. Αν χρειαστεί, στο μεταξύ προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος, ανάλογα με το πόσο βραστεροί είναι οι γίγαντες.</li>
<li>Περίπου 15 λεπτά πριν από το τέλος, δοκιμάζουμε το αλάτι, για να συμπληρώσουμε αν χρειαστεί, και ανεβάζουμε στη μεσαία σχάρα για να κάνει ωραία κρούστα το φαγητό.</li>
</ol>
<p><span style="color: #c00000;"><strong>Tip</strong></span></p>
<p>Το στραγγιστό γιαούρτι ταιριάζει πολύ με τους γίγαντες. Μπορείτε να το σερβίρετε σε μπολ στο πλάι του φαγητού.</p>

Σχετικά άρθρα