Ευρώπη: Σε «πορτοκαλί συναγερμό» μετά την επίθεση

22 Μαρτίου 2016

Ανεβαίνει το επίπεδο ασφαλείας σε Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία - Κλείνουν τα σύνορα Γαλλίας-Βελγίου - Σε ύψιστη επιφυλακή ο ολλανδικός στρατός - Δρακόντεια τα μέτρα σε όλα τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής βρίσκεται η Ευρώπη μετά τα «τυφλά» χτυπήματα σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών που σκόρπισαν τον τρόμο και τον θάνατο σε μία από πιο καλά φυλασσόμενες χώρες της γηραιάς ηπείρου. 

Oι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες έπιασαν στον ύπνο τις αρχές οι οποίες, αν και είχαν σοβαρές ενδείξεις για επικείμενα χτυπήματα, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το μακελειό. Στο Βέλγιο, ο στρατός έχει βγει στους δρόμους την ώρα που η κυβέρνηση της χώρας καλεί τους πολίτες να παραμείνει στα σπίτια του. Τίποτε δεν κυκλοφορεί στους δρόμους των Βρυξελλών, όπως μεταδίδουν τα βελγικά ΜΜΕ.   

Και άλλες χώρες της Ευρώπης ανακοίνωσαν πως λαμβάνουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας, έπειτα από τις πολύνεκρες εκρήξεις.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τα μέτρα ασφαλείας σε βασικά σημεία σε όλη τη χώρα μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες. Ο Μαρκ Ρόουλι, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματικός σε θέματα τρομοκρατίας στη Βρετανία, είπε ότι η κίνηση αυτή έχει προληπτικό χαρακτήρα και δεν προκύπτει από συγκεκριμένες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.
«Στο Λονδίνο συγκεκριμένα, η Μητροπολιτική Αστυνομία έχει κινητοποιήσει επιπλέον αξιωματικούς, οι οποίοι θα πραγματοποιούν εμφανείς περιπολίες σε βασικά σημεία σε όλη την πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου μεταφορών», ανέφερε ο Ρόουλι σε ανακοίνωση. «Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις βελγικές αρχές και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση».

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, συγκαλεί έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη ενώ σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας.  

Την ίδια στιγμή, οι γερμανικές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τουςσιδηροδρομικούς σταθμούς της Γερμανίας, όπως και τους ελέγχους στα σύνορα με το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Εξάλλου μια επιπλέον αστυνομική παρουσία ήταν ευδιάκριτη στο αεροδρόμιο και τον σιδηροδρομικό σταθμό της Φρανκφούρτης σήμερα το πρωί, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Ρόιτερς.

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε συνέστησε σήμερα στους Ολλανδούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Βέλγιο μετά τις σημερινές βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Ο Ρούτε σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι αυξήθηκαν οι έλεγχοι από την αστυνομία και τον στρατό στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς στη χώρα. Ωστόσο το επίπεδο του συναγερμού για την ασφάλεια στην Ολλανδία δεν αυξήθηκε από τη βαθμίδα στην οποία βρίσκεται σήμερα, αυτή του "σημαντικού" κινδύνου, καθώς η χώρα δεν έχει συγκεκριμένα στοιχεία για μια άμεση απειλή.
Η αστυνομία στη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και δημόσιους χώρους έπειτα από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η αστυνομία της Δανίας ανέφερε πως έχει αυξήσει τις περιπολίες στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης και άλλα κύρια σημεία της πόλης έπειτα από τις φονικές εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σε ένα σταθμό του μετρό στην πόλη. "Είμαστε ενήμεροι για το τι συνέβη στις Βρυξέλλες. Ως εκ τούτου θα δείτε περισσότερη αστυνομία στο αεροδρόμιο και σε κύρια σημεία στην Κοπεγχάγη", ανέφερε η αστυνομία της Δανίας στην επίσημη σελίδα της στο Twitter. Οι αρχές της Δανίας είχαν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού αφότου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις με πυροβολισμούς σε μια εκδήλωση για την ελευθερία της έκφρασης και σε μία συναγωγή στην Κοπεγχάγη πέρυσι τον Φεβρουάριο.

Η αστυνομία στη Σουηδία ανακοίνωσε ότι ενίσχυσε την παρουσία της στα αεροδρόμια και έλαβε επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας σε άλλους δημόσιους χώρους. Ο φινλανδός υπουργός Εσωτερικών Πετέρι Όρπο έγραψε στο Twitter: "Φινλανδοί αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν αυξήσει την επιτήρηση στο αεροδρόμιο Ελσίνκι-Βαντάα".

Την ίδια στιγμή, ο συναγερμός επεκτείνεται και εκτός Ευρώπης, καθώς σύμφωνα με το δίκτυο NBC επιπλέον έλεγχοι πρόκειται να σημειωθούν στην Ουάσιγκτον, παρότι προς το παρόν δεν υπάρχουν «συγκεκριμένες ή αξιόπιστες απειλές» για σταθμούς του μετρό. 


Και το Ισραήλ έδωσε εντολή να προσγειωθούν όλες του οι ευρωπαϊκές πτήσεις.  

Στο ανώτατο επίπεδο "πορτοκαλί", ανέβηκε το επίπεδο απείλης στα ευρωπαϊκά όργανα, σύμφωνα με ανάρτηση της Επιτρόπου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Όλες οι συναντήσεις εντός των κτιρίων αναβάλλονται και επιτρέπεται η είσοδος μόνο στο προσωπικό με κάρτα εισόδου.

Ενδεικτική του πανευρωπαϊκού συναγερμού είναι η ανακοίνωση του ολλανδικού στρατού μέσω Twitter ότι ενισχύει την ασφάλεια στα αεροδρόμια και τα σύνορά του.

Η Eurostar ματαίωσε, παράλληλα, τα δρομολόγια των τρένων από και προς τις Βρυξέλλες μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα στην πόλη. «Συστήνεται στους πελάτες της Eurostar στις Βρυξέλλες να ματαιώσουν το ταξίδι τους και να μην προσέλθουν στον σταθμό», ανέφερε η εταιρεία σε μήνυμά της στο Twitter.
 
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ