Ψυχολογικά προβλήματα: Πώς να βοηθήσεις κάποιο συγγενή ή γνωστό

23 Μαρτίου 2016
Nίκη , αναγνώστρια του boro.gr ρωτά

Aναγνώστριά μας 

ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ...ΤΟΥ ΕΧΩ ΠΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΠΩΣ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΚΑΝΩ ΚΑΚΟ ΝΑ ΤΟΝ ΒΓΑΛΩ ΤΡΕΛΛΟ ΚΛΠ...ΒΛΕΠΕΙ ΠΩΣ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΜΩΤΗΣΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΩ ΕΧΩ ΣΚΕΦΘΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΤΕΝΟΧΩΡΗΘΕΙ.ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠ΄ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΟΜΩΣ ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ Ή ΣΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΤΟΥ.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος Πάνος Μυλωνάς 

Αγαπητή αναγνώστρια,

Παραθέτετε λίγες πληροφορίες και δεν γράφετε ποιές  συγκεκριμένες συμπεριφορές του αδερφού σας σας ανησυχούν. Αναφέρετε ότι είναι απομονωμένος από όλους αλλά ίσως αυτό αποτελεί μια δική σας ερμηνεία ή ο ίδιος είναι ευχαριστημένος με τις επιλογές του.  Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε ανθρώπους που δεν θέλουν βοήθεια. Είναι μια αλήθεια που πονάει, αλλά πρέπει να τη δεχτούμε. Βέβαια, υπάρχουν εξαιρέσεις.

Στο τέλος γράψατε ότι φοβάστε μήπως κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα είτε ότι θα βλάψει τους γύρω του. Σε αυτές τις περιπτώσεις το να γίνετε δυσάρεστη ή να τον στεναχωρήσετε είναι δευτερεύοντες σκέψεις. Το πιο σημαντικό είναι η ασφάλεια του αδερφού σας και να του δωθεί η κατάλληλη αγωγή. Δεν αναφέρατε τους γονείς σας  και αναρωτιέμαι για ποιό λόγο έχετε εσείς την ευθύνη για αυτή τη δύσκολη απόφαση. Εν πάση περιπτώση είναι σημαντικό να έχετε και εσείς υποστήριξη, και σε πρακτικό αλλά και συναισθηματικό επίπεδο για να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε. ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ