Γυναικεία φιλία vs ανδρική φιλία! Ομοιότητες και διαφορές

Οι φίλες είναι σαν το οξυγόνο, δηλαδή απαραίτητες, καθώς καλύπτουν ένα κομμάτι του ψυχικού μας κόσμου που δεν μπορούν να το καλύψουν οι σχέσεις με άλλα άτομα, όπως η πατρική οικογένεια, ο σύντροφος ή σύζυγος, τα παιδιά, οι συνάδερφοι…

Γράφει η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Δρ. Λίζα Βάρβογλη

Προσοχή όμως, γιατί μιλάμε για αληθινές φιλίες, με άτομα που ξέρουν να δίνουν και να παίρνουν συναισθηματικά και όχι για τοξικές σχέσεις που βασίζονται στο κουτσομπολιό, στην επιφανειακή παρέα και σε τίποτα βαθύτερο. Ένα από τα καλύτερα πράγματα από συναισθηματική άποψη που μπορεί να κάνει ένας άνδρας για την υγεία του, είναι να παντρευτεί (σχετίζεται με καλύτερη υγεία, μικρότερο ποσοστό κατάθλιψης, και μακροζωία) ενώ το καλύτερο που μπορεί να κάνει μια γυναίκα από συναισθηματική άποψη για την υγεία της είναι να έχει φίλες!

Οι διαφορές στις γυναικείες και τις ανδρικές φιλίες

Μια από τις διαφορές της γυναικείας και της αντρικής φιλίας είναι ότι οι γυναίκες μοιράζονται τα συναισθήματά τους, αναλύουν τις καταστάσεις που τα προκάλεσαν και έτσι έχουν την ευκαιρία να τα επεξεργαστούν και να τα διαχειριστούν. Οι γυναίκες τείνουν να συνδέονται συναισθηματικά μεταξύ τους και να προσφέρουν υποστηρικτικά συστήματα η μία στην άλλη για να διαχειριστούν το στρες και τις δύσκολες εμπειρίες που μπορεί να έχουν στη ζωή τους.

Αντίθετα, οι αντρικές παρέες επικεντρώνονται περισσότερο στο να κάνουν κάποια δραστηριότητα μαζί (είτε ενεργητικά, όπως πηγαίνοντας για ποδόσφαιρο ή κυνήγι είτε παθητικά, όπως παρακολουθώντας αθλήματα), ενώ οι συζητήσεις τους επικεντρώνονται σε θέματα πολιτικής, οικονομικά, επαγγελματικά, αλλά σπανιότατα στο πώς αισθάνονται.

Τα οφέλη της φιλίας

Ο χρόνος με τις φίλες βοηθάει στο να δημιουργηθεί περισσότερη σεροτονίνη, ένας νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνος για την καλή διάθεση και την τόνωση της αυτοπεποίθησης, ενώ ταυτόχρονα καταπολεμά την κατάθλιψη. Σύμφωνα με μια πρωτοποριακή έρευνα του πανεπιστημίου UCLA των ΗΠΑ, οι γυναικείες φιλίες:

διαμορφώνουν τη συναισθηματική υπόσταση και προσωπικότητα της γυναίκας

  • ηρεμούν τον αναστατωμένο εσωτερικό της κόσμο,
  • γεμίζουν τα συναισθηματικά κενά που υπάρχουν στο γάμο,
  • υπενθυμίζουν στην ίδια την πραγματική εσωτερική της ταυτότητα,
  • μειώνουν το στρες και βοηθούν τον οργανισμό να χαλαρώσει και να ηρεμήσει

Επίσης, όλοι οι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, όταν στρεσάρονται αντιδρούν βιολογικά με την «αντίδραση μάχης ή φυγής», δηλαδή, είτε αντιδρούν με κάποιον τρόπο σε αυτό που τους στρεσάρει είτε προσπαθούν να ξεφύγουν από την άσχημη κατάσταση. Ωστόσο, πέρα από αυτή τη φυσιολογική αντίδραση στο στρες, οι γυναίκες έχουν και μία άλλη διάσταση στη συμπεριφορά τους.

Το γυναικείο μοντέλο αντίδρασης στο στρες

Το μοντέλο «δείχνω συμπεριφορές στοργής και φροντίδας και κάνω φίλους» είναι μία ακόμα διάσταση στο γνωστό μοντέλο της αντίδρασης του στρες που μας λέει ότι οι όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μια δυσκολία τείνουν είτε να παλέψουν είτε να τραπούν σε φυγή. Έτσι, τείνουν να αντιδρούν οι γυναίκες!

Δηλαδή, όταν οι γυναίκες στρεσάρονται, τείνουν να φροντίζουν τον εαυτό τους και τα παιδιά τους και παράλληλα να αναπτύσσουν δεσμούς στήριξης με άλλα άτομα, όπως να ανοίγονται προς τις φίλες τους και να αναζητούν τη στήριξή τους.

Η ψυχολόγος Δρ. Σίλεϊ Τέιλορ ανέπτυξε αυτό το γυναικείο μοντέλο αντίδρασης στο στρες και τονίζει ότι με αυτό τον τρόπο ο γυναικείος οργανισμός αξιοποιεί το φυσιολογικό σύστημα του εγκεφάλου για συναισθηματική σύνδεση, κάτι που καταστέλλει την αντίδραση του στρες που φέρνει ταχυκαρδία, εφίδρωση, δυσκολία στην αναπνοή και κάθε είδους πόνο.

Με αυτή τη συμπεριφορά στοργής, φροντίδας και εγγύτητας, εκλύεται η ωκυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης και του συναισθηματικού συνδέσμου, προσφέροντας στη στρεσαρισμένη γυναίκα ηρεμία και γαλήνη. Αντίθετα, οι άνδρες δεν έχουν αυτή την τάση και όταν στρεσάρονται απλώς μπαίνουν στη φυσιολογική αντίδραση μάχης ή φυγής.

Η φιλία προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής;

Αυτό είναι τεκμηριωμένο επιστημονικά από μια σημαντική έρευνα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία διήρκεσε πολλά χρόνια και παρακολούθησε 100.000 νοσοκόμες καθώς μεγάλωναν. Η μακροχρόνια έρευνα στις νοσοκόμες έδειξε ότι οι γυναίκες που έχουν φίλες:

  • έχουν λιγότερους φυσικούς πόνους καθώς μεγαλώνουν,
  • έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής,
  • είναι πιο ευχαριστημένες,
  • έχουν βάρος μέσα στα φυσιολογικά όρια και
  • δεν είναι καπνίστριες.

Και όταν αντιμετωπίζουν έναν πολύ σοβαρό στρεσογόνο παράγοντα, όπως τον θάνατο συζύγου, είχαν πολύ καλύτερη διαχείριση της κατάστασης και χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης.

Δρ. Λίζα Βάρβογλη
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
greekpsychologypages.blogspot.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Οι ειδικοί απαντούν: Υπάρχει φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών;

Παιδική φιλία: Και αν δεν μπορείς να βρεις τι δεν πάει καλά, τι κάνεις;

Φιλία με πρώην: Μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο; Είναι σωστό;

Σχετικά άρθρα