Τι πρέπει να προσέχω όταν νοικιάζω σπίτι;

Απαντά η δικηγόρος, Χρύσα Εψίμου.

-Χρειάζομαι οπωσδήποτε δικηγόρο κατά τη διαδικασία της μίσθωσης;

Κατά κανόνα για την υπογραφή μισθωτηρίων δεν απαιτείται η παρουσία δικηγόρων μάλιστα, η μίσθωση μπορεί να γίνει και προφορικά. Όμως, συνήθως χρησιμοποιούνται έντυπα που υπάρχουν έτοιμα και τα οποία πράγματι, περιέχουν τους βασικούς όρους.

-Τι πρέπει να προσέχουμε όταν υπογράφουμε συμφωνητικό ενοικίασης;

1. Να αναγράφεται ότι το ακίνητο “παραλήφθηκε ανεπιφύλακτα” έτσι, αποφεύγονται ενστάσεις για την κατάσταση του ακινήτου και διευκολύνεται η έξωση του ενοικιαστή αν δεν πληρώνει το μίσθωμα μέσω ειδικής διαδικασίας.

2. Σε περίπτωση επαγγελματικής μίσθωσης να αναγράφεται ποιος καταβάλλει το χαρτόσημο αλλιώς το μοιράζονται τα μέρη.

3.  Να γίνεται πρόβλεψη αναπροσαρμογής μισθώματος ακόμη και μετά τη λήξη του χρόνου της μίσθωσης έτσι αποφεύγεται η προσφυγή στα δικαστήρια.

4. Να αναγράφεται η διάρκεια της μίσθωσης.

-Είναι καλύτερο να κάνουμε μακράς διαρκείας συμφωνητικά;

Καλύτερο είναι να μη δεσμευόμαστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα ακόμα και στα συμφωνητικά που έχουν διάρκεια ενός έτους ο ενοικιαστής δε  χάνει τα δικαιώματα του μιας και προστατεύεται για τρία έτη. Όσον αφορά τα καταστήματα τα έτη προστασίας αυξάνονται. Με αυτό τον τρόπο έχει τη δυνατότητα να αποχωρήσει από το ακίνητο με τη λήξη της μισθώσεως χωρίς να καταβάλει αποζημίωση .

-Τι συμβαίνει στις περιπτώσεις όπου δεν τηρείται η μη καταβολή μίσθωσης όπως συμφωνήθηκε; Ποιοι ευνοούνται συνήθως;

Αν ο όρος που δεν τηρείται είναι η μη καταβολή μισθώματος, προβλέπεται ταχεία διαδικασία έξωσης και καταβολής μισθωμάτων (λέγοντας  «ταχεία» να μην αισιοδοξούμε και πολύ) αν δε είναι παραβίαση άλλου όρου καταφεύγουμε κανονικά στα δικαστήρια με μάρτυρες. Γενικά, τα δικαστήρια, εκτός από κραυγαλέες περιπτώσεις και υπό τον όρο καταβολής του ενοικίου προστατεύουν τους ενοικιαστές, γιατί είναι γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες στο παρελθόν έκαναν κατάχρηση των όρων. Όμως στις περιπτώσεις δυστροπίας στην πληρωμή το ζήτημα αλλάζει και ούτε καν η αναβολή της δίκης είναι εύκολη.

-Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες σε περιπτώσεις όπου δεν καταβάλλονται τα ενοίκια;

Οι ιδιοκτήτες  πρέπει να κινηθούν άμεσα, ακόμη και από τον δεύτερο μήνα μη πληρωμής, γιατί και η συντομότερη διαδικασία απαιτεί κάποιους μήνες (εκτός αν πρόκειται για περιφερειακό ειρηνοδικείο όπου ίσως ο φόρτος εργασίας δεν είναι μεγάλος). Έτσι, όταν φτάνουν σε μας τους δικηγόρους αφενός έχουν χάσει τα τρέχοντα ενοίκια, αφετέρου θα χάσουν και τα μελλοντικά (μέχρι να εκδοθεί η δικαστική απόφαση δηλαδή) γιατί είναι γεγονός ότι όσο αυξάνεται μία οφειλή τόσο πιο δύσκολη είναι η πληρωμή της.

Σχετικά άρθρα