Τι πρέπει να προσέχω όταν νοικιάζω σπίτι;

10 Δεκεμβρίου 2012
Απαντά η δικηγόρος, Χρύσα Εψίμου.

-Χρειάζομαι οπωσδήποτε δικηγόρο κατά τη διαδικασία της μίσθωσης;

Κατά κανόνα για την υπογραφή μισθωτηρίων δεν απαιτείται η παρουσία δικηγόρων μάλιστα, η μίσθωση μπορεί να γίνει και προφορικά. Όμως, συνήθως χρησιμοποιούνται έντυπα που υπάρχουν έτοιμα και τα οποία πράγματι, περιέχουν τους βασικούς όρους.

-Τι πρέπει να προσέχουμε όταν υπογράφουμε συμφωνητικό ενοικίασης;

1. Να αναγράφεται ότι το ακίνητο "παραλήφθηκε ανεπιφύλακτα" έτσι, αποφεύγονται ενστάσεις για την κατάσταση του ακινήτου και διευκολύνεται η έξωση του ενοικιαστή αν δεν πληρώνει το μίσθωμα μέσω ειδικής διαδικασίας.

2. Σε περίπτωση επαγγελματικής μίσθωσης να αναγράφεται ποιος καταβάλλει το χαρτόσημο αλλιώς το μοιράζονται τα μέρη.

3.  Να γίνεται πρόβλεψη αναπροσαρμογής μισθώματος ακόμη και μετά τη λήξη του χρόνου της μίσθωσης έτσι αποφεύγεται η προσφυγή στα δικαστήρια.

4. Να αναγράφεται η διάρκεια της μίσθωσης.

-Είναι καλύτερο να κάνουμε μακράς διαρκείας συμφωνητικά;

Καλύτερο είναι να μη δεσμευόμαστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα ακόμα και στα συμφωνητικά που έχουν διάρκεια ενός έτους ο ενοικιαστής δε  χάνει τα δικαιώματα του μιας και προστατεύεται για τρία έτη. Όσον αφορά τα καταστήματα τα έτη προστασίας αυξάνονται. Με αυτό τον τρόπο έχει τη δυνατότητα να αποχωρήσει από το ακίνητο με τη λήξη της μισθώσεως χωρίς να καταβάλει αποζημίωση .

-Τι συμβαίνει στις περιπτώσεις όπου δεν τηρείται η μη καταβολή μίσθωσης όπως συμφωνήθηκε; Ποιοι ευνοούνται συνήθως;

Αν ο όρος που δεν τηρείται είναι η μη καταβολή μισθώματος, προβλέπεται ταχεία διαδικασία έξωσης και καταβολής μισθωμάτων (λέγοντας  «ταχεία» να μην αισιοδοξούμε και πολύ) αν δε είναι παραβίαση άλλου όρου καταφεύγουμε κανονικά στα δικαστήρια με μάρτυρες. Γενικά, τα δικαστήρια, εκτός από κραυγαλέες περιπτώσεις και υπό τον όρο καταβολής του ενοικίου προστατεύουν τους ενοικιαστές, γιατί είναι γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες στο παρελθόν έκαναν κατάχρηση των όρων. Όμως στις περιπτώσεις δυστροπίας στην πληρωμή το ζήτημα αλλάζει και ούτε καν η αναβολή της δίκης είναι εύκολη.

-Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες σε περιπτώσεις όπου δεν καταβάλλονται τα ενοίκια;

Οι ιδιοκτήτες  πρέπει να κινηθούν άμεσα, ακόμη και από τον δεύτερο μήνα μη πληρωμής, γιατί και η συντομότερη διαδικασία απαιτεί κάποιους μήνες (εκτός αν πρόκειται για περιφερειακό ειρηνοδικείο όπου ίσως ο φόρτος εργασίας δεν είναι μεγάλος). Έτσι, όταν φτάνουν σε μας τους δικηγόρους αφενός έχουν χάσει τα τρέχοντα ενοίκια, αφετέρου θα χάσουν και τα μελλοντικά (μέχρι να εκδοθεί η δικαστική απόφαση δηλαδή) γιατί είναι γεγονός ότι όσο αυξάνεται μία οφειλή τόσο πιο δύσκολη είναι η πληρωμή της.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΠΑΠΑ***** ****
14:46 Κυριακή 6/11/2016
Γεια σας εδώ και 4 χρόνια νοικιάζει η ιδιοκτήτρια τον β΄όροφο παράνομα αδήλωτα στην εφορία εξακριβωμένοδηλώνοντας κιόλας ιδιοκατοίκηση ενώ μένει αλλού εμείς έχουμε το ισόγειο και τον πρώτο Τον τελευταίο χρόνο όμως είναι νοικιασμένο σε κάποιο νεαρό ο οποίος κάθε βράδυ φέρνει διάφορους φίλους του και κάνουν πολλή φασαρία με αποτέλεσμα να ξενυχτάμε κάθε βράδυ μέχρι τις 3 τα ξημερώματα ή 5 με ουρλιαχτά φωνές γέλια σύρουν έπιπλα τους πέφτουν πράγματα ανεβοκατεβαίνουν στο κλιμακοστάσιο μιλώντας και βρίζοντας δυνατά η δε πόρτα της εισόδου δε σταματάει να ανοίγει και να κλείνει όλο το βράδυ μέχρι τις 3 τα ξημερώματα και έτσι δεν μπορούμε να νοικιάσουμε το ισόγειο ποιος θα μπορούσε να κοιμηθεί με μια πόρτα να ανοιγοκλείνει μέσα στα μεσάνυχτα Ως αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι να έχουμε χάσει τον ύπνο μας και την ψυχική μας ηρεμία εδώ και 14 μήνες και δεν μπορούμε να βρούμε το δίκιο μας Τον τελευταίο καιρό φέρνουμε σχεδόν κάθε βράδθ το 100 το οποίο πολλές φορές έρχεται μετά από 1 ή και περισσότερη ώρα Έχουμε κάνει και εισαγγελική παραγγελία αλλά αυτός αρνείται την παραβατική του συμπεριφορά Το 100 που έρχεται γράφει στο αντίγραφο συμβάντος ουδέν επειδή λένε δεν έχουν ηχόμετρο για να μετρήσουν την ένταση της φασαρίας ή άλλες φορές του κάνουν παρατήρηση αλλά το επόμενο βράδυ πάλι τα ίδια Τον τελευταίο καιρό δε όταν βλέπουν ότι ήρθε το 100 σβήνουν τα φώτα σταματάνε εντελώς το πανηγύρι και όταν ανέβουν επάνω οι αστυφύλακες που εμείς τους ανοίγουμε γιατί αυτός δεν ανοίγει προσποιείται ότι δεν συμβαίνει τίποτα και αρνείται τα πάντα Βοήθεια από τους γείτονες δεν έχουμε γιατί φοβούνται τα μπλεξίματα και δεν ξέρουμε τι άλλο να κάνουμε Η ιδιοκτήτρια και αυτός αρνούνται να έρθουμε σε συνεννόηση μέσω δικηγόρων διότι εκτός των άλλων αυτός δεν έχει πληρώσει ούτε μια φορά τα μοναδικά κοινόχρηστα που είναι της ΔΕΗ δεν συμμετέχει στην καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων αλλά απεναντίας όταν ρίχνει νερά μπροστά στην πόρτα του αφήνει τα νερά να τρέξουν στις σκάλες και λιμνάζουν μπροστά στην δική μου πόρτα Έχουν συμβεί και πολλά άλλα σιχαμερά και μικροπρεπή εκ μέρους του με τα οποία θα έγραφα βιβλίο Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση και δεν ξέρουμε πια τι να κάνουμε Κάθε βοήθεια δεκτή ψάχνουμε κάποιο καλό δικηγόρο με τσαγανό σε ΑθήναΠειραιά για να δούμε πως θα ησυχάσουμε και θα μπορέσουμε να κοιμόμαστε τα βράδια έχοντας την επόμενη μέρα τόσες υποχρεώσεις Ευχαριστώ για τον χρόνο σας
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ