Συγχαρητήρια! Κερδίσατε κληρονομιά 3,5 εκατομμυρίων ευρώ;

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης δίνει πολύτιμες συμβουλές.

Οι οικονομικές απάτες επιτήδειων μέσω μηνυμάτων στο κινητό ή στον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή πληθαίνουν. Γι’αυτόν το λόγο μας εξηγεί, τι οφείλουμε να γνωρίζουμε και τι πρέπει να προσέχουμε για να μην πέσουμε θύματα τέτοιων δυσάρεστων καταστάσεων.

– Τον τελευταίο καιρό ακούμε όλο και περισσότερα για οικονομικές απάτες μέσα από το διαδίκτυο.
 Τι γίνεται; 

Θα σας μιλήσω για μια φρέσκια υπόθεση. Ήρθε χθες μια πολύ καλή και έξυπνη κυρία στην υπηρεσία μας, ευκατάστατη, η οποία είχε πέσει θύμα ομάδας απατεώνων από το Λονδίνο. Της απέσπασαν 410.000 ευρώ με τη μέθοδο της κληρονομιάς. Δηλαδή της είπαν ότι υπάρχει μια κληρονομιά 3,5 εκατομμύρια ευρώ και για να τα πάρει έπρεπε να πληρώσει κάποιους φόρους. Εκείνη δεν ήθελε να τους πληρώσει αν δεν έβλεπε τα χρήματα. Της έκαναν τα εισιτήρια, πήγε στο εξωτερικό, είδε τα χρήματα σε εικονική τράπεζα, πείστηκε ότι υπάρχει η κληρονομιά και της απέσπασαν 410.000 ευρώ.

– Όταν λέτε εικονική τράπεζα τι εννοείτε; 

Στήνουν σε ένα οροφοδιαμέρισμα μια τράπεζα, μια ψεύτικη τράπεζα. Προ μηνών είχαμε ένα παρόμοιο περιστατικό με έναν καθηγητή Πανεπιστημίου που του απέσπασαν 260.000 ευρώ με την ίδια μέθοδο, κληρονομιάς και λοταρίας. Υποτίθεται κέρδισε στο Λόττο 2 εκατομμύρια ευρώ και έπρεπε να τους δώσει κάποια χρήματα για τους φόρους τους οποίους υποτίθεται έπρεπε να καταβάλλει.

– Οι κόσμος πείθεται εύκολα; 

Η κληρονομιά και η λοταρία είναι δυο παλιές και παραδοσιακές απάτες που έχουν μεταλλαχθεί μέσω του internet. Δυστυχώς, πολλοί συμπολίτες μας έχουν πέσει θύματα και έχουν χάσει μέχρι και 450.0000 ευρώ! Συχνή μέθοδος εξαπάτησης είναι οι εικονικές αγορές. Στήνουν site στο διαδίκτυο για ηλεκτρονικά καταστήματα πουλάνε κινητά τηλέφωνα από πολύ καλές μάρκες ή τηλεοράσεις, φούτερ, ipad ή οτιδήποτε άλλο στο 1/3 των τιμών που έχουν κανονικά. Να μην τσιμπάει ο κόσμος.

Έρχονται μηνύματα και στα κινητά που αναφέρουν ότι έχουμε κερδίσει κάτι αστρονομικά ποσά και ζητούν απάντηση για να γίνει η μεταφορά τους.

Έχουμε βγάλει ανακοινώσεις και για τα κινητά όμως ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει ότι κανείς δεν μας χρωστάει για να μας τα δώσει. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Όταν βλέπει κάποιος για παράδειγμα ένα ipad που κοστίζει 700 ευρώ να το δίνουν στα 200 πρέπει να πονηρεύεται.

Ο κόσμος είναι υποψιασμένος, αλλά πώς μπορεί να προστατευτεί; 

Σε συμφωνία με την υπηρεσία μας υπάρχει η 24ωρη γραμμή 11012. Είναι η Οικονομική Υπηρεσία Αστυνομίας Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για όποια απορία, αμφιβολία υπάρχει. Μπορεί να μας καλέσει οποιαδήποτε ώρα, θα μιλήσει με τους συνεργάτες και θα πάρει τη δική μας απάντηση, άμεσα.

 

Σχετικά άρθρα