Σταύρος Ψυχάρης: η άνοδος και η πτώση του ιδιοκτήτη του ΔΟΛ

25 Μαρτίου 2016

Συγκαταλέγεται στους ισχυρότερους παράγοντες της πολιτικής, οικονομικής και μιντιακής ζωής της χώρας. Ο εκδότης το όνομα του οποίου έχει ακουστεί όσο κανένα άλλο τις τελευταίες μέρες στην ελληνική ειδησεογραφία είναι γεννημένος στην πρωτεύουσα το 1945. Στα χέρια του κρατά τα ηνία του Δημοσιογραφικού Ομίλου Λαμπράκη (ΔΟΛ) ήδη από το 2009. Πριν γίνει πρόεδρος, εργαζόταν για τον όμιλο ήδη από το 1972 αρχικά ως δημοσιογράφος και έπειτα ως πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Τα Νέα. 

Οι καταβολές του όμως είναι αριστερές μιας και ο πατέρας του ήταν κομμουντιστής και ο θείος του, ο Κώστας Λουλές, ήταν ηγετικό στέλεχος και βουλευτής του ΚΚΕ. Το ξεκίνημα του στη δημοσιογραφία το έκανε το 1964 μέσα από την αριστερή εφημερίδα«Δημοκρατική Αλλαγή» (ενώ ήταν γραμμένος και στον Ελληνο-Σοβιετικό Σύνδεσμο) ενώ κατά της διάρκεια της δικτατορίας είχε προσληφθεί ως κοινοβουλευτικός συντάκτης της εφημερίδας Έθνος. Το 1993 είχε δηλώσει για εκείνη την περίοδο: "Σίγουρα δεν ήμουν κομμουνιστής, ήμουν πρόθυμος να δίνω μάχες υπέρ των ιδεών μου, οι οποίες ήταν αντίθετες μ' αυτές των κομμουνιστών. 70 χρόνια στο ιστορικό γίγνεσθαι είναι ελάχιστος χρόνος. Αυτή η παρένθεση στην ιστορία των ανθρώπων αργότερα θα περιγράφεται σε υποσημειώσεις της Ιστορίας". 

Όταν έπεσε η Χούντα των Συνταγματαρχών το περιοδικό της ανανεωτικής αριστεράς Αντί υποστήριξε ότι ο Ψυχάρης διατηρούσε επαφές με ορισμένους αξιωματικούς του καθεστώτος που του έδιναν πληροφορίες για τη συγγραφή του βιβλίου του Τα Παρασκήνια της Αλλαγής, ισχυρισμός που όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί από κανέναν άλλο. Το 1974 επιχειρεί να πολιτευθεί με την Ενωση Κέντρου αλλά το πράγμα μένει στις προθέσεις.
Εξακολουθεί να είναι πολιτικός συντάκτης του ΒΗΜΑΤΟΣ, όπου από την πρώτη στιγμή, όπως θυμούνται παλιοί συνάδελφοί του, γίνεται "δεξί χέρι" του Χρήστου Λαμπράκη και μάλιστα είναι ο μόνος που, όπως λένε, έμπαινε στο γραφείο του χωρίς να χτυπήσει την πόρτα. Το 1983 γίνεται και διευθυντής. 

Μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1996 διορίζεται ως Διοικητής του Αγίου Όρους από την κυβέρνηση Σημίτη, θέση που διατήρησε μέχρι το 2001, ενώ για την προσφορά του τιμήθηκε κιόλας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Πριν μπει στο τιμόνι του ΔΟΛ, είχε ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή και από το Σεπτέμβριο του 2003 του διευθύνοντος συμβούλου και αντιπροέδρου του Ομίλου. Με διευθυντή τον Ψυχάρη το «Βήμα» της Κυριακής» έγινε η πρώτη σε κυκλοφορία κυριακάτικη εφημερίδα. Εκτοτε, οι σχέσεις του με πολιτικούς παράγοντες, πρωθυπουργούς, αρχηγούς κομμάτων, Προέδρους της Δημοκρατίας και επιχειρηματίες περνούσαν συνεχώς από σαράντα κύματα. 

Δεν είναι κρυφό επίσης το γεγονός ότι φλέρταρε έντονα με την πολιτική σκηνή.

Ομολογείται συχνά ότι ο Στ. Ψυχάρης δεν ταυτίστηκε με κανέναν άλλον πρωθυπουργό τόσο πολύ όσο με τον Κώστα Σημίτη. Συνεχείς ήταν και οι συναναστροφές του με τον Μιλτιάδη Εβερτ, τον οποίο αποκαλούσε «εν δυνάμει πρωθυπουργό», πετυχαίνοντας να τον «κοιμίσει», με αποτέλεσμα να χάσει τις εκλογές του 1996 από τον Κ. Σημίτη.

Υπήρξε προνομιακός συνομιλητής των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα ΠαπανδρέουΕίναι κουμπάρος  του χουντικού υπουργού Τύπου, Βύρωνα Σταματόπουλου, ο οποίος βάφτισε τον μεγαλύτερο από τους δύο γιούς που ο Ψυχάρης απέκτησε από τον πρώτο του γάμο, τον Παναγιώτη. Το δεύτερο γιο του, τον βάφτισε ο Ανδρέας Παπανδρέου και τον ονόμασε Ανδρέα. Το τρίτο παιδί του -από το δεύτερο γάμο του, με τη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσούτσουρα- είναι κοριτσάκι κι έχει κι αυτό "διάσημους" νονούς: τον κ. Χρήστο Λαμπράκη και τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη. 

Από αριστερά: Απ. Βογιατζής (υπ. Εργασίας της Χούντας), Στ. Ψυχάρης, θεοφ. Παπακωνσταντίνου (υπ. Προεδρίας και Παιδείας της Χούντας), Β. Σταματόπουλος (υπ. Τύπου) και άλλοι κοσμικοί της εποχής.

 Ο Σταύρος Ψυχάρης με τον κουμπάρο του Βύρωνα Σταματόπουλο, υπουργό Τύπου της χούντας.

Ο Χρήστος Λαμπράκης είχε ουσιαστικά ορίσει διάδοχό του από πολύ νωρίς τον Σταύρο Ψυχάρη. Το 2003 έγινε διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ, γεγονός που του αναγνώρισε την επιπλέον ισχύ και δυναμική που είχε προσδώσει στο συγκρότημα αλλά και τη μεθοδική προσπάθεια που κατέβαλε για να μπει ο ΔΟΛ στο Χρηματιστήριο. Ο τραπεζικός δανεισμός όμως και η κρίση στις επιχειρήσεις των ΜΜΕ προκάλεσε αξεπέραστα προβλήματα στον ΔΟΛ που δεν αντιμετωπίστηκαν ούτε με την είσοδο ενός στρατηγικού εταίρου με την οικονομική εμβέλεια και επιφάνεια του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη.

Σε ένα από τα άρθρα που υπογράφουν οι πρώην απολυμένοι του ΔΟΛ γράφουν για τον Σταύρο Ψυχάρη: «Ο μύθος λέει πως έχει το (αθόρυβο) πάτημα της γάτας. Η διαδρομή του μαρτυρά πως πιθανότατα διαθέτει και τις επτά ψυχές της. Ένας δημοσιογράφος που θριάμβευσε ως επιχειρηματίας. Ένας επιχειρηματίας που ποτέ δεν σταμάτησε να σκέφτεται ως δημοσιογράφος. Ο Σταύρος Ψυχάρης είναι ο τελευταίος αυτοκράτορας των παραδοσιακών ΜΜΕ. Και βλέπει την αυτοκρατορία του να χάνεται...»

Γιατί διώκεται ο Σταύρος Ψυχάρης; Η «Έκθεση ειδικής έρευνας», όπως τιτλοφορείται το πόρισμα, περιγράφει πώς περιήλθε το 100% του δημοσιογραφικού συγκροτήματος στα χέρια τού σημερινού εκδότη μόνο από δάνεια που δεν δόθηκαν πάντοτε με τους ισχύοντες κανονισμούς. Για παράδειγμα, για το δάνειο των 50 εκατ. από την Alpha Bankπου χρησιμοποιήθηκε από τον Στ. Ψυχάρη για να αποκτήσει τις μετοχές του ΔΟΛ και να αποπληρώσει μέρος δανείου, τα μέλη της επιτροπής δεν μπορούν να φτάσουν σε ασφαλή συμπεράσματα, μιας και δεν υπάρχουν οι δηλώσεις των ετών 2005 και 2006. 

Η μόνη φορά που παρενέβη ήταν στις επιθέσεις της οικογένειάς του ήταν σε αυτή κατά του γιού του, Ανδρέα, όταν εκείνος ήταν στην πολιτική. Σε αυτόν τρέφει μεγάλη αδυναμία, όπως και στον άλλο γιο του, Παναγιώτη, ο οποίος έχει αναλάβει με εξαιρετικές αξιώσεις τα διοικητικά του ΔΟΛ, αλλά και στις δύο κόρες του. Σημαντικό ρόλο στη ζωή του έχει παίξει και η σύζυγός του, Χριστίνα.

Δεν άργησαν να κυκλοφορήσουν μόλις πρόσφατα πλήροφορίες ότι είχαν προηγηθεί ήδη από το καλοκαίρι συναντήσεις και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι φήμες φούντωσαν μετά από άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στο Βήμα και περιέγραφε αυτή τη συνάντηση. Σε δημοσίευμά του, το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος Παύλος Παπαδόπουλος, ισχυρίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει στον Σταύρο Ψυχάρηπως «θα του χαρίσει τα δάνεια του ΔΟΛ και του δώσει ολόκληρο το Mega». Το Βήμα επικαλείται συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Σταύρο Ψυχάρη το 2014, μετά από αίτημα του δεύτερου, υποστηρίζοντας πως ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ, όπως «διαχρονικά έχει κάνει και με άλλους πολιτικούς ηγέτες, δεν ζήτησε τίποτα». ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ