Υπάρχουν μηχανάκια μείωσης του ηλεκτρικού;

Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν διαφημίσεις προϊόντων που υπόσχονται παρέμβαση στην τροφοδοσία ηλεκτρικών συσκευών, μηχανάκια που υπόσχονται οικονομία.

 -Είναι αλήθεια;

Απαντά ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης:

Έχουμε λάβει σχετικές καταγγελίες στο Ινστιτούτο Καταναλωτών σχετικά με τέτοιου είδους μαϊμού μηχανήματα. Είμαστε αντίθετοι με αυτά γιατί δεν είναι ελεγμένα και φυσικά, δεν έχουν λάβει πιστοποίηση ότι όντως μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος.

-Τι ακριβώς είναι αυτά τα μηχανήματα που υπόσχονται οικονομία;

Είναι κάποιοι θερμοσυσσωρευτές, θερμοπομποί. Οι κατασκευαστές τους υποστηρίζουν ότι λόγω των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που αναπτύσσουν μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος.

-Μπορεί να είναι επικίνδυνα κατά τη χρήση τους;

Με είχαν και εμένα πάρει τηλέφωνο και μου είχαν προτείνει να αγοράσω ένα τέτοιο προϊόν. Όταν τους ζήτησα περισσότερα στοιχεία, το μόνο που έκαναν ήταν να κλείσουν το τηλέφωνο. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει πιστοποίηση από τον αρμόδιο κρατικό φορέα αλλιώς δε θα πρέπει να τα εμπιστευόμαστε. Η οικονομία στο ρεύμα γίνεται με πάρα πολλούς τρόπους. Χρησιμοποιούμε λαμπτήρες οικονομίας, δεν αφήνουμε στην πρίζα συσκευές και φορτιστές που δε χρησιμοποιούμε, φορτιστές κινητού και λάπτοπ για παράδειγμα, προσέχουμε να μην έχουμε ανοιχτό το θερμοσίφωνα πολύ ώρα… Αυτές είναι ασφαλείς λύσεις για οικονομία.

Σχετικά άρθρα