Ειδομένη: Ζητείται ελπίς - «Βουλιάζει» ο Πειραιάς

28 Μαρτίου 2016

Η απόγνωση διαδέχεται την ελπίδα στον πρόχειρο καταυλισμό των προσφύγων στην Ειδομένη καθώς παρά τις χθεσινές φήμες που διαδόθηκαν από αγνώστους ότι θα άνοιγαν τα σύνορα κάτι τέτοιο δεν έγινε. Εξακολουθεί να βουλιάζει ο Πειραιάς παρά τη μείωση των ροών τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συντονιστικού κέντρου για το προσφυγικό, οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σήμερα σε ελληνικό έδαφος, ξεπέρασαν τους 50.000, φτάνοντας συγκεκριμένα τους 50.146.

Οι περισσότεροι εξ αυτών βρίσκονται στη βόρεια Ελλάδα και κυρίως στην Ειδομένη, όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη συγκέντρωση καθώς οι πρόσφυγες έχουν φτάσει τους 11.426.

Αναλυτικότερα στη βόρεια Ελλάδα βρίσκονται συνολικά 28.548 πρόσφυγες εκ των οποίων οι 11.426 στην Ειδομένη, 3.900 στο Χέρσο, 4.770 σε δύο χώρους στο Πολύκαστρο και 2.280 στα Διαβατά.

Στην Αττική ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών έφτασε συνολικά τους 14.430 με τους περισσότερους (5.467) να βρίσκονται στον Πειραιά. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου υπάρχουν 4.289 με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση να παρατηρείται στη Λέσβο όπου μέχρι στιγμής υπάρχουν 2.068 άνθρωποι, ενώ ακολουθεί η Χίος με 1.371.

 

Σιωπηρή αγανάκτηση στην Ειδομένη 

 
Ζητείται ελπίς στην Ειδομένη - «Βουλιάζει» ο Πειραιάς

Στην Ειδομένη οι πρόσφυγες προσπαθούν, εν μέσω φόβων ότι μπορεί να μετατραπεί σε Υεμένη των Βαλκανίων, να προστατευθούν από το κρύο ανάβοντας φωτιές στο ύπαιθρο καθώς η θερμοκρασία έχει φτάσει τους 6 βαθμούς Κελσίου, ενώ αρκετά από τα παιδιά υποφέρουν από ιώσεις. Χθες λίγο έλειψε να γίνουν επεισόδια μεταξύ ομάδας μεταναστών και προσφύγων που ήθελε να πραγματοποιηθεί πορεία προς τον σκοπιανό φράχτη ώστε να τον ρίξουν και να ανοίξουν τα σύνορα και ψυχραιμότερων που περιφρούρησαν τελικά τη συγκέντρωση επί της σιδηροδρομικής γραμμής. 

Από το πρωί της Κυριακής οι πρόσφυγες έφταναν κατά δεκάδες στην Ειδομένη καθώς με διάφορους τρόπους πληροφορούνταν ψευδώς ότι θα άνοιγαν τα σύνορα και μάλιστα πως στην μεγάλη πορεία που θα πραγματοποιούσαν στην κεφαλή θα βρίσκονται περί τους 300 δημοσιογράφους και αλληλέγγυους ώστε η σκοπιανή αστυνομία να μην αντιδράσει.

Όταν αντιλήφθηκαν ότι για ακόμη μια φορά είχαν πέσει θύματα φημών που κυκλοφόρησαν επιτήδειοι άρχισαν να επιβιβάζονται ξανά σε λεωφορεία και να επιστρέφουν πίσω στα κέντρα υποδοχής.

Μέχρι τις αποβάθρες οι σκηνές στον Πειραιά 
Κι ενώ οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές σήμερα από τα νησιά του Αιγαίου εμφανίζονται μειωμένες προς τον Πειραιά, πάνω από 5.000 ψυχές, μόνες ενάντια στα στοιχεία της φύσης, προσπαθούν να προστατευθούν στήνοντας τα... καταλύματά τους το ένα κοντά στο άλλο στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, με τις σκηνές να έχουν φτάσει μέχρι τις αποβάθρες όπου σαλπάρουν τα πλοία.

 

 
Ζητείται ελπίς στην Ειδομένη - «Βουλιάζει» ο Πειραιάς

Κι ενώ οι διακινητές φαίνεται πως αναζητούν πλέον νέες εισόδους προς την Ευρώπη, μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, ο επικεφαλής του συντονιστικού για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό κ. Δ. Βίτσας μίλησε σήμερα για ανάγκη να τελειώσει το φαινόμενο Ειδομένη, δια της πειθούς προς τους πρόσφυγες ώστε να την εγκαταλείψουν.

Αυστηρή κριτική προς τις ευρωπαϊκές χώρες που έκλεισαν τα σύνορά τους, με αποτέλεσμα να «δημιουργεί στην Ελλάδα κατάσταση έκτακτης ανάγκης» κάνει σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φράνκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

 

Πηγή: ethnos.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ