Οι 4 ουσίες που είναι καλό να αποφεύγεις αν έχεις αλλεργία στα φάρμακα

Φαρμακευτική αλλεργία είναι η αλλεργική αντίδραση του οργανισμού σε ένα φάρμακο ή στα συντηρητικά του.

Γράφει η αλλεργιολόγος Καλλιόπη Κόντου – Φίλη

Κάποιες φορές η λήψη μιας φαρμακευτικής ουσίας μπορεί να πυροδοτήσει μια «παράδοξη» αντίδραση, προκαλώντας βλάβες που στην πλειοψηφία τους αποκαθίστανται.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη τι ακριβώς τροποποιεί την αντίδραση του οργανισμού σε ένα φάρμακο. Παράγοντες  όπως το άγχος ή οι ορμονικές διαταραχές, φαίνεται ότι συσχετίζονται με τη φαρμακευτική αλλεργία.

Πώς εκδηλώνεται;

Μια τυπική περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης σε ένα φάρμακο ξεκινάει συνήθως (αλλά όχι πάντα) από το δέρμα με τη μορφή έντονης φαγούρας στις παλάμες, τα πέλματα, τα γεννητικά όργανα, τις μασχάλες ή και σε όλο το σώμα. Μπορεί να εμφανιστεί μερικές ώρες ή και μερικές μέρες μετά τη λήψη του φαρμάκου.

Συχνά αναφέρεται και αίσθηση καούρας στο δέρμα ή εσωτερικά. Οι αντιδράσεις αυτές μπορεί να εξελιχθούν και σε κνίδωση(δερματικό παροδικό κυκλικό κόκκινο ή ροζ εξάνθημα) ή να γίνουν πιο γενικευμένες με τη συμμετοχή και άλλων συστημάτων (αναπνευστικού, πεπτικού κ.ά.).

Ποια φάρμακα προκαλούν συνήθως αλλεργίες;

Kάθε φάρμακο είναι δυνατό να προκαλέσει αλλεργία. Ωστόσο, ορισμένες φαρμακευτικές ουσίες σχετίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα αλλεργικών αντιδράσεων.

Πρόκειται για τα δημοφιλή αντιβιοτικά, πενικιλίνες και κεφαλοσπορίνες. Επίσης, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, δηλαδή τα φάρμακα που χορηγούνται στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν συμπτώματα πόνου και φλεγμονής και η ασπιρίνη.

Είναι επικίνδυνες οι φαρμακευτικές αλλεργίες;

Τα περιστατικά αλλεργικής αντίδρασης που μπορούν να απειλήσουν τη ζωή μας είναι πολύ λίγα. Σε αυτές τις λίγες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί αναφυλαξία ή αναφυλακτικό σοκ, με αιφνίδια πτώση της πίεσης ή έντονη δυσκολία στην αναπνοή,κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Τι πρέπει να κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση;

Σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης πρέπει να αναζητήσουμε την πιο άμεσα προσβάσιμη ιατρική βοήθεια (νοσοκομείο κ.λπ.). Στο φαρμακείο θα προμηθευτούμε κορτιζόνη και ένα αντιισταμινικό, τα οποία όμως δεν μας προστατεύουν πάντα.

Αυτό που πρέπει να τηρείται σε όλες τις περιπτώσεις λήψης φαρμάκων είναι η προσεκτική και με μέτρο λήψη τους και μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής.

Καλλιόπη Κόντου – Φίλη
Αλλεργιολόγος
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τροφική αλλεργία στα παιδιά: Τα 12 συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζεις

Είναι αποτελεσματικός για όσους εργάζονται ο ύπνος στη δουλειά;

Γρίπη vs Κρυολόγημα: Μπορεί κανείς να «κολλήσει» τους δύο ιούς ταυτόχρονα;

Σχετικά άρθρα