Δημήτρης Παπαϊωάννου: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η ανοιχτή ομοφυλοφιλία και τα βραβεία ΕΜΜΥ

30 Μαρτίου 2016

Άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις με τη σκηνοθεσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, ενώ η πορεία του εντός και εκτός ελλαδικού χώρου είναι αξιοσημείωτη. Δεν είναι λοιπόν έκπληξη που ο σκηνοθέτης μαζί με την ομάδα του είναι υποψήφιοι για τα βραβεία EMMY. 

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι γεννημένος στις  21 Ιουνίου του 1964. Σχολείο πήγε στο Κολλέγιο Αθηνών και μετά την απόφοίτηση του έφυγε από το σπίτι του γιατί όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Trip της εφημερίδας Πελοποννήσου: "Ήθελα ν' ασχοληθώ με την τέχνη αδιαπραγμάτευτα και ήθελα να ζήσω την ερωτική μου ζωή ανενόχλητος. Τίποτα από τα δύο δεν ήταν ανεκτό από το οικογενειακό μου περιβάλλον." Και φυσικά, τίποτα δεν ήταν εύκολο: "Επίσης δεν ήξερα καλά- καλά τι έκανα, εννοείται δεν είχα κουζίνα, πλυντήριο, ούτε ψυγείο, ούτε τηλεόραση. Ζούσα σ' ένα δωμάτιο έτσι." συμπληρώνει. Υπήρξε μάλιστα ένας εργαζόμενος φοιτητής. 

Δυό φωτογραφίες του Δημήτρη Παπαιωάννου

Με τους γονείς του

Για τον εαυτό του δηλώνει: "Ένα παιδί από το κολέγιο, από μια αστική οικογένεια- Μικροαστική. Μπήκα σε ένα χώρο όπου μου αποδείχθηκε ότι η ζωή μέσα στην τέχνη είναι απόλυτα εφικτή και γοητευτική. Και έτσι πήρα την απόφαση ότι αυτό θα ζήσω."


Δίνει στην Καλών Τεχνώ και περνάει και του δίνεται η ευκαιρία να κάνει όσα είχε φανταστεί. Πιο πριν και μόλις στα 17 του χρόνια, είχε μαθητεύσει στο πλευρό του Γιάννη Τσαρούχη: "Ο Τσαρούχης με στήριξε ηθικά στην απόφαση μου να φύγω από το σπίτι μου και μου έμαθε ότι η ζωή μέσα στην τέχνη είναι εφικτή." είχε δηλώσει στην ίδια συνέντευξη. 

Γι' αυτό κιόλας εξελίχτηκε σε σκιτσογράφο και τα έργα του δημοσιεύτηκαν σε μερικά από τα πιο γνωστά περιοδικά της χώρας όπως στα ΒαβέλΠαραπέντε, Playboy και Max. 

Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί μιας και αρχίζει να ασχολείται με τον χορό, ο οποίος τον στέλνει μέχρι τη Νέα Υόρκη. Πριν κάνει το ταξίδι, παρακολουθούσε μαθήματα στο στο στούντιο της Μαίρης Τσούτη, ενώ το 1983 αποτέλεσε βασικό μέλος της ομάδας Ανάλια. Στη Νέα Υόρκη σπουδάζει στο στούντιο του Έρικ Χόκινς και το La Mamma Experimental Theatre Company όπου μελετά την ιαπωνική τεχνοτροπία σύγχρονου χορού Butoh: "Ήταν η εμπειρία που μου άλλαξε τη ζωή. Εκεί, είδα σύγχρονη τέχνη, εμβολιάστηκα με τη σύγχρονη αντίληψη των πραγμάτων και όταν επέστρεψα το 1986 ίδρυσα την Ομάδα Εδάφους και δεν έπεσα στην παγίδα της ντόπιας επιφυλακτικότητας απέναντι στη σύγχρονη τέχνη." συνεχίζει στην ίδια συνέντευξη.

Η ομάδα κατάφερε να κάνει αίσθηση, αν και είχε περιορισμένο κοινό, πράγμα που περιορίζει λίγο τις εμφανίσεις τους. Βρίσκουν όμως οικονομική υποστήριξη από ιδιωτικά και δημόσια ιδρύματα γεγονός που επιτρέπει στον Παπαιωάννου να εξελίξει τις παραγωγές της ομάδας και να δημιουργήσει, δίνοντας έμφαση στον φωτισμό, τα σκηνικά και τον ήχο, δημιουργώντας παραστασεις υψηλής αισθητικής για τα δεδομένα της εποχής. Πολλές από τις παραστάσεις παρουσιάστηκαν και στο εξωτερικό. Κορυφαία στιγμή αποτελεί η παράσταση "Μήδεια", η οποία προκάλεσε έκρηξη ενθουσιασμού στους καλλιτεχνικούς κύκλους. 

 Υποψήφιος για ΕΜΜΥ ο Δημήτρης Παπαϊωάννου!

Συνεχίζει να είναι δραστήριος σκηνοθετώντας παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής αλλά και μουσικές παραστάσεις, μιας και στα μέσα του 2000 η νυχτερινή ζωή ήταν στα πάνω της, ενώ διακοσμεί και μεγάλα dance clubs. 

Σημείο σταθμός στη ζωή του αποτελεί αναμφισβήτητα η συνεργασία του ως καλλιτεχνικός επιμελητής με τη εταιρεία που ανέλαβε την οργάνωση και παραγωγή των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας. Το ενδιαφέρον στράφηκε για άλλη μια φορά στο πρόσωπό του, ενώ τα σχόλια παγκοσμιώς είναι παραπάνω από κολακευτικά. 

 

Η ομάδα καλλιτεχνών που σχηματίστηκε μαζί με πολλούς εθελοντές δούλευε επί 18 μήνες για να δημιουργηθεί η οπτικοαοκουστική υπερπαραγωγή που έστρεψε όλα τα βλέμματα στην πρωτεύσουσα. Το γεγονός ότι η τελετή παρουσιάστηκε σαν μια θεατρική παράσταση χαρακτηρίστηκε ως καινοτόμο από τον διεθνή τύπο επαινώντας τους Έλληνες για το κατόρθωμά τους. Μέσα σε μια νύχτα, το όνομα του ταξιδεύει σε όλο το κόσμο. 

Η επιτυχία είναι προδιαγεγραμμένη και συνεχίζει με πολλές παραστάσεις στην Ελλάδα. 

Από την παράσταση 2 τό 2006.

Παράσταση "2" στο θέατρο Παλλάς το 2006. 

Μήδεια (2) που έγινε sold out 

Η εγκατάσταση "Μέσα" (2010) είχε διάρκεια 6 ωρών και και έδινε στους θεατές την ελευθερία να την παρακολουθήσουν αποσπασματικά.


Πρώτη Ύλη

Πρώτη Ύλη (2012) 

Το καλοκαίρι που μας πέρασε εντυπωσίασε για μια ακόμη φορά έχοντας την επιμέλεια της τελετής Έναρξης των Ευρωπαϊκών Αγώνων του 2015 στο Μπακού. Το «Origins», όπως ήταν και ο τίτλος του έργου, είναι υποψήφιο για έξι βραβεία στην 43η τελετή απονομής των Daytime Emmy Awards που θα απονεμηθούν την 1η Μαΐου στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια.

Από την προετοιμασία για την τελετή έναρξης των Ευρωπαϊκών Αγώνων στο Μπακού


Όσον αφορά την προσωπική του ζωή, είναι ανοικτά ομοφιλόφιλος ήδη από την εφηβεία του. Ήταν κι ένσς από τους λόγους που επέλεξε να μείνει και μόνος του και να είναι ανεξάρτητος. Σε παλιότερη συνέντευξή του που έδωσε ο
Δημήτρης Παπαϊωάννου στη Ντίνα Δασκαλοπούλου και τον Λύο Καλοβυρνά είχε αναφέρει τα παρακάτω:

Όταν έφυγε από το σπίτι: "Ζω μόνος μου από το '82. Τότε υπήρχε ακόμη ένα ζωντανό κύτταρο αμφισβήτησης στα Εξάρχεια και ο απόηχος του punk κινήματος, μια αίσθηση που έδινε ζωντάνια στην πλατεία. Εκεί βρήκαμε καταφύγιο έκφρασης μια μικρή παρέα ανθρώπων που είμαστε και κοινωνικά και καλλιτεχνικά ανήσυχοι και γκέι."

Για την ομοφιλοφιλία: "Όταν έφυγα από το σπίτι μου στα 18 μου υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι δε θα κάνω ποτέ τίποτα κρύβοντας ότι είμαι γκέι. Και δεν το έκανα. Η δική μου απόφαση ήταν να ζήσω με τον εαυτό μου και από κει πέρα όπου με πάει."

Για την τέχνη του: "Ήμουν πάντοτε ένας καλλιτέχνης που εξερευνούσε την προσωπική του σύνδεση με τη ζωή και κυρίως την ερωτική του σύνδεση με τη ζωή. Δηλαδή καταλάβαινα πάντα τη ζωή μέσα από τον έρωτα. Και καθοριστικά η ποιότητα και το είδος της σεξουαλικής μου ζωής οδηγούσε τη δημιουργικότητά μου. Και εξάλλου είναι γνωστό ότι οι ομοφυλόφιλοι μέσα στην κοινωνία εκφράζονται μέσα από την τέχνη για λογαριασμό όλων των ανθρώπων. Η τέχνη είναι ένας είδος τεκνοποιίας των ομοφυλόφιλων.
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ