Πώς θα γίνονται οι προπονήσεις σε κολυμβητήρια, στίβο και γυμναστήρια; Οι κανόνες ασφαλείας!

Η νέα φάση άρσης μέτρων συνεχίζεται με σκοπό τη νέα κανονικότητα και αυτή την περίοδο αφορά και γήπεδα στίβου, γυμναστήρια και κολυμβητήρια.

«Πειθαρχία, υπομονή και προσαρμογή στις νέες συνθήκες είναι πράγματα που στον αθλητισμό τα ξέρουμε καλά και τώρα τα χρειαζόμαστε, ίσως περισσότερο από ποτέ», σχολίασε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς. Για αυτό, το άνοιγμα γίνεται υπό νέες συνθήκες όπως είναι ο σχολαστικός προαγωνιστικός έλεγχος, η ελεγχόμενη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις, ο περιορισμός στη χωρητικότητα των εγκαταστάσεων και συνεπακόλουθα στον χρόνο προπόνησης καθώς και η σχολαστικότητα στα μέτρα υγιεινής και αποστασιοποίησης.

Έτσι, το πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνει και την επιστροφή στις προπονήσεις για αθλητές και σωματεία, καθώς ανοίγουν και πάλι οι αθλητικοί χώροι. Φυσικά και εδώ τα δεδομένα διαφέρουν πολύ σε σχέση με το παρελθόν και όσα γνωρίζαμε. Οι οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού αφορούν:

  • Στην πρόσβαση στην προπόνηση

Σε κάθε εγκατάσταση υπάρχει μια είσοδος και έξοδος στην οποία καταγράφονται οι εισερχόμενοι και εξερχόμενοι με τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ιχνηλάτησης τυχόν κρούσματος COVID-19 από τον ΕΟΔΥ.

  • Στην οργάνωση προπονήσεων

Το πρώτο διάστημα συνιστάται οι προπονήσεις να διαρκούν περίπου μία ώρα. Για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των εισερχόμενων και των εξερχόμενων αθλητών κρίνεται σκόπιμο να υπάρχει ένα κενό περίπου 20 λεπτά μεταξύ των προπονήσεων του κάθε γκρουπ.

Προτείνεται ο προγραμματισμός των προπονήσεων να γίνεται έτσι ώστε σε κάθε μία ώρα προπόνησης να αναλογούν 75 – 90 λεπτά χρήσης της εγκατάστασης, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για την έξοδο και είσοδο των αθλητών, την απολύμανση των χώρων, όπου απαιτείται και την αποφυγή συνάντησης των εισερχόμενων με τους αθλητές που εξέρχονται από την αθλητική εγκατάσταση.

Στις πρώτες προπονήσεις είναι σκόπιμο οι προπονητές να αφιερώνουν 15 – 20 λεπτά στην αρχή για να περιγράφουν και εξηγούν στους αθλητές τις νέες συνθήκες προπόνησης και τις νέες συνήθειες που πρέπει να αποκτήσουν. Παράλληλα, οι προπονητές πρέπει να σχεδιάζουν την προπόνηση έτσι ώστε να τηρούνται οι όροι ασφαλούς άσκησης και να μεριμνούν για την τήρησή τους, δίνοντας έμφαση κυρίως στην επαρκή διασπορά των αθλουμένων στον χώρο, στην αποφυγή των επαφών και στη χρήση μόνο του ατομικού εξοπλισμού από κάθε αθλητή.

Η χρήση μπάλας είναι αποκλειστικά ατομική, οι αθλητές δεν αλλάζουν πάσες ούτε χρησιμοποιούν μπάλα άλλου συμπαίκτη. Σε περίπτωση που η προπόνηση γίνεται σε γκρουπ αθλητών, προτείνεται οι συνθέσεις των διαφόρων γκρουπ να μένουν σταθερές και να μην αλλάζουν.

  • Στον μέγιστο αριθμό αθλούμενων

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με σταγονίδια, δια της αναπνευστικής οδού. Κατά την άθληση και λόγω της ταχύπνοιας υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά σταγονιδίων καθώς και μεγαλύτερη εισπνοή σωματιδίων ιού και μάλιστα βαθύτερα στους πνεύμονες, από παρευρισκόμενους κοντά στο φορέα.

Ακριβώς για αυτό τον λόγο, θα πρέπει να τηρούνται μεγαλύτερες αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των αθλούμενων σε σχέση με την απόσταση που τηρείται σε χώρους κοινωνικής συναναστροφής. Στα στάδια στίβου, αναλογούν 80 άτομα εντός του σταδίου. Στα ανοικτά γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ ή χάντμπολ, είναι 20 άτομα, ενώ για τα κλειστά γήπεδα και γυμναστήρια, είναι 1 άτομο ανά 30 τετραγωνικά μέτρα εντός του γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου.

Τέλος, στα κολυμβητήρια, είναι έως 6 άτομα ανά διαδρομή ή 60 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές για 50×25 για τα ανοικτά και έως 4 άτομα ανά διαδρομή ή 40 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές για τα κλειστά, έως 6 άτομα ανά διαδρομή ή 48 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές για 50×20 στα ανοικτά και έως 4 άτομα ανά διαδρομή ή 32 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές στα κλειστά, έως 3 άτομα ανά διαδρομή ή 40 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές για 33×25 για τα ανοικτά και έως 2 άτομα ανά διαδρομή ή 25 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές για τα κλειστά και έως 3 άτομα ανά διαδρομή ή 20 συνολικά χωρίς διαδρομές για 25×15 στα ανοικτά ενώ έως 2 άτομα ανά διαδρομή ή 12 συνολικά χωρίς διαδρομές στα κλειστά.

Αν κάποιος έχει νοσήσει με κορωνοϊό, πότε επιστρέφει στις προπονήσεις;

Μάλιστα, την ώρα που οι πολιτικές δημόσιας υγείας παγκοσμίως τείνουν στην επάνοδο στην κανονικότητα και προγραμματίζεται η επανεκκίνηση του ψυχαγωγικού και ανταγωνιστικού αθλητισμού, οι κλινικοί ιατροί είναι επιφορτισμένοι με την καθοδήγηση των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αθλητών στην επάνοδο στις συνήθεις αθλητικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τους ιατρούς της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οδηγίες για τα άτομα έχουν ως εξής:

  • Για αθλητές που είναι πλέον ασυμπτωματικοί και αρνητικοί για COVID-19, επιτρέπεται η επιστροφή στην προπόνηση χωρίς επιπλέον προϋποθέσεις.
  • Οι ασυμπτωματικοί αθλητές με θετικό τεστ για COVID-19 (ενεργός λοίμωξη) θα πρέπει να απέχουν από την προπόνηση για τουλάχιστον 2 εβδομάδες από την ημερομηνία του θετικού αποτελέσματος και να ακολουθούν αυστηρά τις οδηγίες απομόνωσης. Εάν οι αθλητές παραμένουν ασυμπτωματικοί μετά την πάροδο των 2 εβδομάδων, η σταδιακή επάνοδος στην αθλητική δραστηριότητα πρέπει να πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση του ιατρού τους.
  • Για τα ασυμπτωματικά άτομα με ανιχνευμένα αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 ως απόκριση σε παρελθούσα λοίμωξη, συνιστάται επίσης σταδιακή επάνοδος υπό ιατρική παρακολούθηση. Και ο έλεγχος της καρδιακής λειτουργίας κρίνεται απαραίτητος σε ενδεχόμενη καρδιακή συμμετοχή.
  • Για αθλητές που είναι θετικοί για COVID-19 και εμφανίζουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα, συνιστάται η διακοπή της προπόνησης για τουλάχιστον 2 εβδομάδες μετά από την πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων. Η επάνοδος στην άσκηση υπό στενή ιατρική παρακολούθηση είναι λογική σε απουσία συμπτωμάτων και απουσία αντικειμενικής ένδειξης καρδιακών επιπλοκών.

Να σημειωθεί πως όλα τα γυμναστήρια της χώρας είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν στις 29 Ιουνίου, και έως τότε ο κλάδος βρίσκεται σε αναστολή, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γυμναστική για γράμμωση στο σπίτι. Εύκολες ασκήσεις για… αρχάριους!

Δεν μπορείς να πας στο γυμναστήριο; 4 ασκήσεις για να «κάψεις» τις θερμίδες που θες!

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα