Από τα 14 ξεκινά η σεξουαλική ζωή των Ελληνίδων. Πότε πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο για τον καρκίνο της μήτρας;

Η κ. Άρτεμις Τσίτσικα, λέκτορας Εφηβικής Ιατρικής, επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών του Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», εξηγεί για ποιο λόγο είναι αναγκαίο το εμβόλιο.

Το εμβόλιο κατά του ιού HPV (HumanPappillomaVirus), δηλαδή του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και χορηγείται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί μόλις το 18% των Ελληνίδων εφήβων κοριτσιών. Οι επιπτώσεις του μη εμβολιασμού είναι ήδη ορατές. Το 54% των εφήβων κοριτσιών έχουν βρεθεί θετικές σε κάποιο τύπο του ιού HPV

Σε ποια ηλικία αρχίζει η σεξουαλική ζωή των Ελληνίδων;

Έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας δείχνει ότι η σεξουαλική ζωή των κοριτσιών ξεκινά αρκετά πρώιμα, περίπου στην ηλικία των 14 χρόνων. Λόγω της ελλιπούς σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των εφήβων, τα Ελληνόπουλα δεν προστατεύουν τους εαυτούς τους. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο το 30% των εφήβων χρησιμοποιεί συστηματικά προφυλακτικό, ενώ το 54% των κοριτσιών έχουν βρεθεί θετικές σε κάποιο τύπο του ιού HPV, μιας και δεν εμβολιάζονται.

Το εμβόλιο κατά του ιού  HPV προσφέρει απόλυτη προστασία από αυτόν;

Tα εμβόλια έναντι του ιού ΗΡV αποτελούν ένα σημαντικό όπλο πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά και άλλων παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με τον ιό αυτό. Μάλιστα, στην Ελλάδα και τα δύο εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από τα δημόσια ταμεία στα κορίτσια που βρίσκονται στη λεγόμενη ηλικία σύστασης (12-15 ετών), αλλά και μέχρι την ηλικία των 26 ετών σε νεαρές γυναίκες που δεν εμβολιάστηκαν στην ηλικία σύστασης.

Είναι ευθύνη του γονιού ή του γιατρού ο εμβολιασμός;

Γονείς και παιδίατρος είναι «συνυπεύθυνοι». Ο γιατρός των εμβολιασμών και της πρόληψης είναι κατ’ εξοχήν ο παιδίατρος. Επιπλέον, είναι ο γιατρός που προσεγγίζει περισσότερο από κάθε άλλη ειδικότητα την έννοια του «οικογενειακού γιατρού», βρίσκεται κοντά στον έφηβο και την οικογένεια από τα παιδικά χρόνια και έχει ψυχοκοινωνικές ευαισθησίες και δυνατότητες τεχνικές προσέγγισης. Σε ό,τι αφορά τους γονείς είναι σημαντικό να μην χάσουν το κρίσιμο για τον εμβολιασμό αλλά και για τη σωστή προσέγγιση του παιδιού χρονικό διάστημα μέχρι την ηλικία των 12 χρόνων. Και τούτο διότι εάν το κοριτσάκι τους μπει στην εφηβεία είναι πιθανό να την παρακολουθούν μόνο από…απόσταση ασφαλείας, όντας παράλληλα αμήχανοι μπροστά στον καταιγισμό των μεταβολών και συμπεριφορών της εφηβείας.

Πότε πρέπει να εμβολιαστεί μια κοπέλα;

Οι γονείς συνδέουν το εμβόλιο με την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας των κοριτσιών τους, που την τοποθετούν χρονικά κοντά στη συμπλήρωση της δεύτερης δεκαετίας της ζωής τους και συνεπώς, αδυνατούν να κατανοήσουν πως το κοριτσάκι τους, 12 ετών, μπορεί να χρειαστεί τέτοια προστασία. Ωστόσο, όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η σεξουαλική δραστηριότητα τόσο μεγαλώνει και η πιθανότητα προκαρκινικών αλλοιώσεων και καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας στο μέλλον, με πιο επιρρεπή την ομάδα κάτω των 17 ετών. Είναι πολύ σημαντικό να μην χαθεί η ευκαιρία να γίνει το εμβόλιο κατά του ιού στα 12 έτη, καθώς μετά τα 14 έτη οι έφηβοι σπάνια χρησιμοποιούν υπηρεσίες υγείας, ενώ εστιάζουν στη σχολική επίδοση, τις δραστηριότητες και το συναρπαστικό ταξίδι τους στις εξερευνήσεις της εφηβικής ηλικίας.

 

Σχετικά άρθρα