Έχω καθυστέρηση. Τι μπορεί να συμβαίνει;

5 Ιανουαρίου 2013


Ο κ. Γιώργος Φαρμακίδης, μαιευτήρας- χειρουργός, γυναικολόγος,  Διευθυντής της ΣΤ΄ Γυναικολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ», εξηγεί ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορεί να επιδρούν στην έμμηνο ρύση μιας γυναίκας και να παρεμποδίζουν το… μηνιαίο ραντεβού με την περίοδό  της.

Ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι της καθυστέρησης της περιόδου;

Εγκυμοσύνη: Είναι ο λόγος καθυστέρησης που επικαλούνται οι περισσότερες γυναίκες, αλλά δεν αντικατοπτρίζει πάντοτε το πραγματικό πρόβλημα. Οι ειδικοί θεωρούν ότι συντρέχει  καθυστέρηση εάν έχουν περάσει τουλάχιστον πέντε ημέρες από την κρίσιμη ημερομηνία. Σε κύκλο 33 ημερών, πχ υπάρχει  καθυστέρηση όταν γ γυναίκα δεν έχει αδιαθετήσει στις 38 ημέρες, ή αν ο κύκλος είναι μικρότερος, πχ στις 24 ημέρες, τότε η καθυστέρηση υπολογίζεται από τις 29 ημέρες και μετά.

Ακανόνιστος κύκλος: Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα γυναικολογικά προβλήματα. Μπορεί, π.χ., ο κύκλος τον ένα μήνα να είναι 29 ημέρες και τον άλλο 30 ή 32 ή 28. Αυτές οι μικρές μεταβολές της διάρκειάς του θεωρούνται φυσιολογικές, όπως φυσιολογικό είναι άλλες φορές η περίοδος να διαρκεί περισσότερο και άλλες λιγότερο. Ωστόσο, εάν οι μεταβολές της διάρκειας του κύκλου είναι επαναλαμβανόμενες, για περισσότερους από τρεις συνεχόμενους κύκλους, τότε το θέμα χρήζει ιατρικής βοήθειας.

Στρες:  Πολλές φορές το άγχος είναι τόσο επιβαρυντικό στον οργανισμό  που το σώμα μειώνει την ποσότητα των ορμονών που εκκρίνει, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να μην «έρχεται» η περίοδος. Το σωματικό στρες ενισχύεται από τον τρόπο ζωής, τις αυστηρές δίαιτες ή ακόμη και την  έντονη γυμναστική. Το ψυχολογικό στρες προκαλείται από τις συνθήκες και την ένταση της εργασίας, την οικογένεια, την ανατροφή των παιδιών ή συναισθηματικά προβλήματα.

Αυξομειώσεις βάρους: Έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι η αύξηση του βάρους μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει επιπτώσεις στην έμμηνο ρύση. Το ίδιο όμως αποτέλεσμα προκαλούν και οι εξαντλητικές δίαιτες. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις επέρχεται ακόμη και απώλεια της έμμηνης ρύσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ιώσεις: Μια ίωση, μια γρίπη, ένα ξαφνικό κρύωμα ή ακόμη και κάποια άλλη ασθένεια. Σε αυτή την περίπτωση η καθυστέρηση είναι πρόσκαιρη. Αμέσως μόλις ανακάμψει ο οργανισμός, η διαταραχή στην έμμηνη ρύση θα εκλείψει.

Φαρμακευτική αγωγή: Στην περίπτωση αυτή πρέπει να ενημερωθεί αμέσως ο γιατρός για την παρενέργεια των φαρμάκων.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Μπορεί να είναι αλλαγή στο ωράριο εργασίας, π.χ., νυχτερινό ωράριο, ή αλλαγή στις ώρες ύπνου γενικότερα, ή αλλαγή κατοικίας και χώρας που συνεπάγονται και κλιματικές αλλαγές, οι οποίες ωστόσο απορρυθμίζουν το βιολογικό ρολόι του οργανισμού. Το σώμα θα χρειαστεί λίγο καιρό για να συνηθίσει τη νέα κατάσταση και η περίοδος θα επανέλθει τελικά.

Έλλειψη ηλιακής ακτινοβολίας: Η μειωμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία για οποιαδήποτε λόγο, αλλαγή χώρας, αλλαγή τρόπου ζωής, μπορεί να συνδέεται με ορμονικές διαταραχές που καταλήγουν σε διαταραχές περιόδου ή σε αμηνόρροια. Η διαφορά στην ηλιοφάνεια επηρεάζει την έκκριση της ορμόνης προλακτίνης, καθώς και άλλων ορμονών, γεγονός που γενικά οδηγεί σε διαταραχή του «εσωτερικού ρολογιού» κάθε γυναίκας.

Είναι δυνατόν να συνυπάρχουν τα παραπάνω σε κάποιες περιπτώσεις;

Ναι, μπορεί να συνυπάρχουν λόγοι ψυχολογικοί,  σωματικού στρες και έλλειψης ηλιοφάνειας. Όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει με νεαρές Ελληνίδες που πηγαίνουν για σπουδές σε χώρες της βόρειας ή της κεντρικής Ευρώπης και αντιμετωπίζουν λόγω της έλλειψης ηλιοφάνειας και του στρες για τα μαθήματα προβλήματα στην έμμηνο ρύση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
niko***** ****
15:57 Τετάρτη 29/10/2014
eixa vrethei sexoualika me ton sintrofo mou tin 1i gonimi mera tou kikou kai den xrisimopiisame profilaksi den teliwse mesa alla gia logous asfaleias pira to xapi tis epomenis meras meta apo 1 wra peripou apo tin epafi den irthame ksana se epafi exw 20 meres kathisterisi ti na kanw
Παπα***** ****
21:50 Πέμπτη 13/02/2014
Καλησπέρα Είμαι αρκετά αγχωμένη γιατί έχω 3 μέρες καθυστέρηση 33η μέρα ενώ αδιαθετώ στις 30 Πέρασα έντονο άγχος αυτό το μήνα αλλά και στεναχώρια Η αδερφή μου ήταν άρρωστη με πυρετό και τη φρόντιζα τη προηγούμενη βδομάδα αλλά δε νομίζω να κόλλησα Από χθες έχω πονάκια περιόδου αλλά ακόμα δε έχω αδιαθετήσει Ανησυχώ για εγκυμοσύνη γιατί στις 23 του μήνα είχα σεξουαλική επαφή αλλά η εκσπερμάτωση του άντρα έγινε έξω από τον κόλπο υπάρχει κίνδυνος εγκυμοσύνης κατα λάθος
toni***** ****
13:35 Τετάρτη 2/10/2013
stis 26 t mina irtha s epafiespase t profulaxtikoxthes eprepe n exw periodoboitheiaaaaaaaaa
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ