Είναι καλύτερο να κάνω ψηλάφηση στήθους μετά την περίοδο;

 

Η κυρία Φιορίτα Πουλακάκη, λέκτορας Χειρουργικής, χειρουργός μαστού, μας δίνει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για τον έλεγχο της υγείας των μαστών μας, του συμβόλου θηλυκότητας και γονιμότητας του σώματός μας.

 

Από ποια ηλικία είναι απαραίτητος ο έλεγχος του στήθους με αυτοεξέταση;

Κάθε γυναίκα θα πρέπει να «γνωρίζει» το στήθος της, ξεκινώντας από νωρίς. Η ηλικία των 20-25 ετών είναι μια σωστή χρονικά περίοδος για έναρξη της αυτοψηλάφησης.

 Πρέπει να ελέγχω το στήθος μου πριν ή μετά το τέλος της περιόδου;

 Ο καλύτερος χρόνος για αυτοεξέταση μαστού για τις γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση, είναι μερικές ημέρες μετά το τέλος της περιόδου, (5η – 8η ημέρα του κύκλου) όπου ο μαστός είναι πιο μαλακός και η ψηλάφηση γίνεται πιο εύκολα. Για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες δεν έχει σημασία το χρονικό διάστημα της αυτοεξέτασης,  αρκεί να είναι σε τακτική βάση (μηνιαία ) και να μην αμελείται.

Πότε πρέπει να ξεκινήσω προληπτικούς ελέγχους με υπερηχογράφημα;

 Εξαρτάται από το ατομικό, κληρονομικό ιστορικό καθώς και από την υφή του μαστού κάθε γυναίκας. Δεν υπάρχει κανόνας, σίγουρα όμως ένα υπερηχογράφημα μαστού σε συνδυασμό με κλινική εξέταση, θα ήταν καλό να αρχίσει μετά την ηλικία των 25 ετών.

Κάθε πότε πρέπει να κάνω μαστογραφία;

Γενικά στις γυναίκες χωρίς κληρονομικό ιστορικό η πρώτη μαστογραφία, η λεγόμενη μαστογραφία αναφοράς, θα πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 35 ετών και στη συνέχεια από τα 40 έτη της γυναίκας και μετά, μία φορά κάθε χρόνο.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ ψηφιακής ή αναλογικής μαστογραφίας;

Η ψηφιακή μαστογραφία προσφέρει ευκρινέστερη απεικόνιση του μαστού ειδικά στις νέες γυναίκες με πυκνούς μαστούς. Ένα ακόμη μεγάλο πλεονέκτημα της ψηφιακής είναι η δυνατότητα αποθήκευσης , μεγέθυνσης και σύγκρισης της εικόνας σε σχέση με την αναλογική μαστογραφία. Η ψηφιακή μαστογραφία διευκολύνει σημαντικά τον ιατρό που θα την αναγνώσει ώστε να διαπιστώσει με μεγαλύτερη ευκρίνεια και σαφήνεια πιθανή βλάβη. Στις μεγαλύτερες γυναίκες με λιπώδεις ατροφικούς μαστούς, το πλεονέκτημα της ψηφιακής μαστογραφίας υπάρχει, αλλά είναι λιγότερο σημαντικό.

Σχετικά άρθρα