Είναι φυσιολογικός ο κύκλος της κόρης μου;

“Η κόρη μου είναι 12 ετών και πριν λίγο καιρό ξεκίνησε η περίοδός της. Πώς μπορώ να ξέρω ότι όλα κυλούν ομαλά; Τι πρέπει να προσέχω στον κύκλο της; ” 

Μαρία, αναγνώστρια του www.boro.gr

Οι αλλαγές στο σώμα των εφήβων είναι ραγδαίες και καθώς κάθε οργανισμός λειτουργεί με τους δικούς του ρυθμούς δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε πότε όλα κυλούν ομαλά και πότε χρειάζεται να απευθυνθούμε σε ειδικό. Η κυρία Φλώρα Μπακοπούλου, Παιδίατρος Εφηβικής Ιατρικής και Επιστημονική Υπεύθυνη του Ειδικού Κέντρου Εφηβικής Ιατρικής, μας εξηγεί πότε ο εμμηνορρυσιακός κύκλος των έφηβων κοριτσιών είναι φυσιολογικός και πότε όχι.

Η εφηβική ηλικία είναι κριτικής σημασίας για τη μελλοντική ζωή της γυναίκας αφού πολλά προβλήματα που θα επηρεάσουν την αναπαραγωγική της ικανότητα ξεκινούν ή διαγιγνώσκονται στην εφηβεία.

-Τι πρέπει να καταγράφω στο ιστορικό της κόρης μου; Ποια είναι η συνήθης ηλικία εμφάνισης της έμμηνου ρύσης;

Το ιστορικό της εμμηνορρυσίας πρέπει να περιλαμβάνει την ηλικία εμμηναρχής, πότε δηλαδή εμφανίστηκε η έμμηνος ρύση. Η μέση ηλικία εμφάνισης είναι τα 12.4 έτη. Το ιστορικό πρέπει να περιλαμβάνει επίσης,τα χαρακτηριστικά του εμμηνορρυσιακού κύκλου, την ημερομηνία της τελευταίας εμμήνου ρύσεως και την ύπαρξη συνοδών συμπτωμάτων όπως ναυτία, κοιλιακά άλγη, κεφαλαλγίες ή άλλα συμπτώματα δυσφορίας.

Κατά την αξιολόγηση του εμμηνορρυσιακού κύκλου τα 4 βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να περιγράφονται είναι: η διάρκεια (21-45 ημέρες) και η σταθερότητά του καθώς και η διάρκεια (7 ημέρες ή λιγότερο) και η ποσότητα της εμμηνορρυσίας.

-Πότε χαρακτηρίζεται φυσιολογικός ο κύκλος των εφήβων;

Οι περισσότεροι φυσιολογικοί κύκλοι στις έφηβες κυμαίνονται μεταξύ 21 και 45 ημερών, αν και μπορεί να παρατηρηθούν και κύκλοι μικρότεροι των 21 ημερών (συχνομηνόρροια) ή μεγαλύτεροι των 45 ημερών (αραιομηνόρροια). Απουσία εμμήνου ρύσεως για 3 μήνες επιβάλλει τη διερεύνηση της έφηβης για δευτεροπαθή αμηνόρροια (απουσία περιόδου για 3 μήνες) , ενώ έλεγχος πρωτοπαθούς αμηνόρροιας (απουσία περιόδου μέχρι τα 15)  θα πρέπει να γίνεται σε κάθε έφηβη που δεν έχει παρουσιάσει εμμηναρχή έως την ηλικία των 15 ετών ή εντός 3 ετών από την εμφάνιση της θηλαρχής (ανάπτυξη του στήθους).

-Πότε χρειάζεται διερεύνηση ο κύκλος των εφήβων κοριτσιών; 

Η έμμηνος ρύση της εφήβου πρέπει να διερευνηθεί όταν :

  • Δεν έχει ξεκινήσει εντός τριών ετών από την ανάπτυξη του στήθου.
  • Δεν έχει ξεκινήσει έως την ηλικία των 13 ετών και δεν έχουν αναπτυχθεί τα δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου.
  • Δεν έχει ξεκινήσει έως την ηλικία των 14 ετών και συνυπάρχει δασυτριχισμός.
  • Δεν έχει ξεκινήσει έως την ηλικία των 14 ετών με στοιχεία από το ιστορικό ή την κλινική εξέταση που υποδηλώνουν υπερβολική άσκηση ή διαταραχή στη διατροφή.
  • Δεν έχει ξεκινήσει έως την ηλικία των 14 ετών και υπάρχει υποψία απόφραξης ή ανωμαλίας της γεννητικής οδού.
  • Δεν έχει ξεκινήσει έως την ηλικία των 15 ετών.
  • Ήταν κανονική, κάθε μήνα και στην πορεία έγινε έντονα ακανόνιστη.
  • Εμφανίζεται σε διάστημα μικρότερο των 21 ημερών ή μεγαλύτερο των 45 ημερών.
  • Εμφανίζεται σε διάστημα ίσο ή μεγαλύτερο των 90 ημερών, ακόμα και αν πρόκειται για ένα μόνο κύκλο.
  • Διαρκεί περισσότερο από 7 ημέρες.
  • Απαιτείται συχνή αλλαγή σερβιετών ή ταμπόν (περισσότερα από ένα κάθε 1-2 ώρες).

 

Σχετικά άρθρα