Μπορεί ο ιός HPV να προκαλέσει καρκίνο;

Ο ιός HPV προκαλεί τα κονδυλώματα και ευθύνεται για σημαντικό ποσοστό περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Αποτελεί την πιο συχνά εμφανιζόμενη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσο,  με τις νέες, κυρίως, γυναίκες ηλικίας 16 έως 25 ετών να αποτελούν ομάδα υψηλού κίνδυνου.

Από την επιστημονική ομάδα του Χειρουργού, Ουρολόγου-Ανδρολόγου Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη, Προέδρου του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθήνών

 Μάλιστα, όσο μικρότερη είναι η ηλικία έναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων και όσο περισσότερες σεξουαλικές συντρόφους έχουν ή είχαν οι τελευταίοι, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό HPV. Έρευνες δείχνουν ότι 3 στις 4 γυναίκες στην Ελλάδα έχουν τον ιό, αλλά δεν το γνωρίζουν.

Πώς σχετίζεται ο ιός με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας; 

Παρόλα αυτά πολλές γυναίκες στην Ελλάδα γνωρίζουν την σχέση, που έχουν η μόλυνση από τον ιό HPV και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.  Σε μελέτη που έγινε πρόσφατα από το τμήμα κολποσκόπησης μεγάλου νοσοκομείου στην Αθήνα, μελετήθηκαν το επίπεδο γνώσεων σχετικά με την σχέση που έχουν η λοίμωξη από τον ιό HPV και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αλλά και η σεξουαλική συμπεριφορά γυναικών με HPV λοίμωξη.

Μελετήθηκαν περίπου 50 γυναίκες που είχαν έρθει σε επαφή με τον ιό HPV τα έτη 2008-2009. Oι  γυναίκες της μελέτης παρουσιάσαν επαρκή γνώση σχετικά με την HPV λοίμωξη και ήταν αρκετά καλά ενημερωμένες σε ότι αφορά ιατρικά θέματα, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο σχετικά με θέματα σεξουαλικής υγείας. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις ο χρόνος, που πέρασε από την πρώτη σεξουαλική επαφή μέχρι το πρώτο τεστ Παπανικολάου ήταν πολύ μεγάλος και άρα είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση σχετικά με την μεγάλη αξία, που έχουν οι τακτικοί γυναικολογικοί έλεγχοι.

HPV και εφηβεία.

Τα ποσοστά  HPV λοίμωξης είναι επίσης υψηλά σε σεξουαλικά ενεργές έφηβες. Γενικά οι έφηβες αποτελούν μια ευπαθή ομάδα σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα συμπεριλαμβανόμενης και της HPV λοίμωξης, διότι παρουσιάζουν σχετικά ελεύθερη σεξουαλική συμπεριφορά παρά το γεγονός ότι το αναπαραγωγικό τους σύστημα δεν έχει ωριμάσει πλήρως.

Σε άλλη μελέτη που έγινε στην Αθήνα για τα έτη 2008-2011 μελετήθηκαν 150 σεξουαλικά ενεργές έφηβες. Από αυτές το 42% παρουσίαζε λοίμωξη από τον ιό HPV, 20% είχε μολυνθεί από πολλούς τύπους HPV, και 36% είχε μολυνθεί από τουλάχιστον ένα τύπο υψηλού κινδύνου. Καθώς η ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής μειώνεται ο εμβολιασμός κατά του HPV και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση θα πρέπει να ξεκινούν νωρίς στην εφηβεία για να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις μη ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών.

Ο ιός αφορά και τους άνδρες; 

Ο ιός HPV μπορεί να μολύνει τους άνδρες το ίδιο εύκολα και με τους ίδιους τρόπους που μπορεί να μολύνει τις γυναίκες, όμως οι περισσότεροι άνδρες που έχουν μολυνθεί από τον ιό HPV δεν παρουσιάζουν ποτέ συμπτώματα ή προβλήματα υγείας λόγω της παραπάνω μόλυνσης. Σε κάποιες περιπτώσεις η HPV λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει στους άνδρες οξυτενή κονδυλώματα, σε ποσοστό όμως πολύ μικρότερο από αυτό των γυναικών (1% στους άνδρες έναντι 10% στις γυναίκες). Επίσης η HPV λοίμωξη στους άνδρες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πέους, του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα, αλλά τέτοιοι καρκίνοι είναι σπάνιοι. Οι άνδρες -όπως και οι γυναίκες- μπορούν να ωφεληθούν από τον εμβολιασμό ενάντια στον ιό HPV  και ουσιαστικά εμβολιασμός των ανδρών εναντίον του ιού HPV παράλληλα με τον αντίστοιχο εμβολιασμό των γυναικών, θα συντελούσε σημαντικά στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού HPV τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Μια στις δέκα γυναίκες προσβάλλεται από γεννητικά κονδυλώματα, πριν τα 45 έτη, με αυξανομένη συχνότητα εμφάνισης στις νεαρές γυναίκες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό «Infectious Diseases». Από τη συγκεκριμένη μελέτη, η οποία συμπεριέλαβε σχεδόν 70.000 γυναίκες, ηλικίας 18-45 ετών, από τέσσερις σκανδιναβικές χώρες, αποκαλύπτεται ότι τουλάχιστον σε μια στις δέκα γυναίκες έχει καταγράψει τουλάχιστον ένα επεισόδιο κλινικά διαγνωσμένων γεννητικών κονδυλωμάτων. Η αναλογία ήταν 9,5% στη Νορβηγία, 10,1%, στη Δανία, 11,3% στη Σουηδία και 12% στην Ισλανδία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ομάδα από το ινστιτούτο επιδημιολογίας του καρκίνου στην Κοπεγχάγη, σε πολλές χώρες δεν υπάρχει παρακολούθηση των γεννητικών κονδυλωμάτων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου υπάρχει τέτοια καταγραφή, πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι η διάγνωση των γεννητικών κονδυλωμάτων έχει αυξηθεί περισσότερο από πέντε φορές ανάμεσα στο 1972 και το 2006 και έχει προσεγγίσει σχεδόν τις 60.000 περιπτώσεις γυναικών. Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι διαγνώσεις της πρώτης εκδήλωσης των γεννητικών κονδυλωμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αυξηθεί έως 20%, οι υποτροπές υπολογίζονται στο 30% όλων των περιπτώσεων, ενώ ένα επιπλέον 12% αφορούσε επεισόδια που χρειαζόταν αντιμετώπιση για περισσότερο από τρεις μήνες. Οι διαγνώσεις έχουν σταθερά μεγαλύτερη συχνότητα σε νεαρούς ενήλικες, ενώ η συχνότητα τους σε γυναίκες ηλικίας 16-24 ετών είναι έξι φορές μεγαλύτερη από ότι στο σύνολο των γυναικών.    

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα