Ομπάμα: Έντονες επικρίσεις κατά του Ερντογάν

2 Απριλίου 2016

Έντονα επικριτικός για την πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ελευθερία του Τύπου εμφανίστηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, που έκανε λόγο για έναν «πολύ ανησυχητικό δρόμο» που έχει πάρει ο Τούρκος ομόλογός του.


«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει εκλεγεί πολλές φορές με δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά θεωρώ ότι η προσέγγιση που έχει υιοθετηθεί έναντι του Τύπου θα μπορούσε να οδηγήσει την Τουρκία σε έναν δρόμο που θα ήταν πολύ ανησυχητικός», ανέφερε ο Ομπάμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη λήξη της διεθνούς συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ένα σύντομο τετ-α-τετ με τον Ερντογάν την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον, μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μετά από έντονες πιέσεις από την τουρκική πλευρά. Μάλιστα, ο κ. Ομπάμα αποκάλυψε ότι εξέφρασε τις ανησυχίες του αυτές και απευθείας στον κ. Ερντογάν.

«Πιστεύω ακράδαντα στην ελευθερία του Τύπου. Πιστεύω ακράδαντα στην ανεξιθρησκία. Πιστεύω ακράδαντα στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία» τόνισε ο κ. Ομπάμα.

 

Τους τελευταίους μήνες, οι τουρκικές αρχές έχουν κατηγορηθεί για αυταρχικές επεμβάσεις στην ελευθερία του λόγου και προσπάθεια φίμωσης του αντιπολιτευτικού Τύπου. Οι επικρίσεις αυτές έγιναν ακόμα πιο έντονες μετά από την πρόσφατη υπαγωγή της εφημερίδας Zaman σε κρατικό έλεγχο.

«Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν ορισμένες δυναμικές στην Τουρκία οι οποίες με ανησυχούν» παραδέχτηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, που παρόλα αυτά επεσήμανε ότι η συνεργασία ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Άγκυρα συνεχίζει να είναι «κρίσιμη» σε διάφορα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος.

«Όπως συμβαίνει ανάμεσα σε πολλούς φίλους και εταίρους, συνεργαζόμαστε μαζί τους, συντονιζόμαστε μαζί τους, εκτιμάμε τις προσπάθειές τους και υπάρχουν διαφορές. Στα θέματα όπου υπάρχουν διαφορές, εκφραζόμαστε, κι αυτό είναι που προσπάθησα να κάνω», εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο κ. Ομπάμα κάλεσε παράλληλα τον Ερντογάν να συνεχίσει τις προσπάθειες να αφήσει την κληρονομιά του εκδημοκρατισμού που υποσχόταν όταν είχε αναδειχθεί στην εξουσία, αντί να εφαρμόσει μια πολιτική «καταστολής της πληροφόρησης και του δημοκρατικού διαλόγου».

 

Πηγή: ethnos.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Απιστία: Για ποιους λόγους συμβαίνει και τι δείχνει
Στην περίπτωση της απιστίας, η πρώτη...
Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση;
Γιατί χάνουμε την αυτοπεποίθηση μας;...
Πρόβλημα στη σχέση: Τι να κάνεις όταν ο άλλος απομακρύνεται;
Δεν επικοινωνούμε με τον σύντροφό μου....