Η εμμηνόπαυση φέρνει προβλήματα μνήμης

Οι αλλαγές που παρατηρούνται στο σώμα, στη ψυχολογία και στις ορμόνες μίας γυναίκας που διανύει την περίοδο της εμμηνόπαυσης είναι πολλές. Μία από αυτές είναι και η εμφάνιση προβλημάτων μνήμης που παρατηρούνται σε γυναίκες που δεν έχουν πια έμμηνο ρύση.

Μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει πως οι γυναίκες αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα μνήμης κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις και το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ των ΗΠΑ μελέτησαν 117 μεσήλικες γυναίκες, οι οποίες υποβλήθηκαν σε μια σειρά δοκιμών με σκοπό να αξιολογηθεί η γνωστική λειτουργία τους.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης τους αξιολογήθηκαν επίσης μαζί με μετρήσεις ορισμένων ορμονών  (οιστραδιόλη και ωοθυλακιοτρόπου) στο αίμα τους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες κατά το πρώτο έτος μετά την εμμηνόπαυση έτειναν να εκτελούν «σημαντικά χειρότερα» τις δοκιμές και τις μετρήσεις της λεκτικής μάθησης και της μνήμης σε σχέση με εκείνες που δεν είχαν φθάσει ακόμα στην εμμηνόπαυση ή ήταν στα τελευταία στάδια της αλλαγής.

Δημοσιεύοντας τα ευρήματά τους στο περιοδικό για την εμμηνόπαυση, οι συντάκτες της μελέτης σημείωσαν ότι η γνωστική λειτουργία δεν αλλάζει με γραμμικό τρόπο, μετά την τελευταία περίοδο των γυναικών.

Η μείωση στη μνήμη, στην προσοχή, στην εργασία, στη λεκτική μάθηση και στη λεκτική μνήμη, καθώς επίσης και στην ταχύτητα των λειτουργιών αυτών  μπορεί να γίνει εμφανέστερη κατά το πρώτο έτος μετά την τελευταία έμμηνο περίοδο.

Μια άλλη μελέτη για το ίδιο περιοδικό η οποία διεξήχθη αυτή τη φορά από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις και το Northwestern University, κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι παρατηρούνται «ανεπαίσθητες αλλαγές στην απόδοση της μνήμης» των γυναικών κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

 

Σχετικά άρθρα