Τι αλλάζει μετά την εμμηνόπαυση;

Ο χρόνος που διαδέχεται την εμμηνόπαυση στη ζωή της γυναίκας ονομάζεται μετεμμηνοπαυσιακή περίοδος. Κατά τη διάρκεια της περιόδους αυτής, πολλά από τα ενοχλητικά συμπτώματα που βιώνει μια γυναίκα πριν από την εμμηνόπαυση κάμπτονται σταδιακά. Όμως, ως αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου και ενός κατώτερου επιπέδου οιστρογόνων, στη μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο αυξάνεται ο κίνδυνος για μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως η οστεοπόρωση και οι καρδιοπάθειες.

Πώς θα ξέρω ότι διανύω την μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο;

Μια γυναίκα θεωρείται ότι είναι στην μετεμμηνοπαυσιακή φάση όταν δεν έχει περίοδο για έναν ολόκληρο χρόνο. Το να μετρήσει ο γιατρός σας τις ορμόνες διέγερσης είναι ένας άλλος τρόπος για να επιβεβαιώσετε εάν βρίσκεστε στην φάση αυτή.  Η FSH είναι μια ορμόνη που παράγεται από την υπόφυση που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου.  Τα επίπεδα της  FSH σας θα αυξηθούν δραματικά καθώς οι ωοθήκες σας να αρχίζουν να κλείνουν. Τα επίπεδα αυτά ελέγχονται πολύ εύκολα μέσω ενός τεστ αίματος.

Ποιες αλλαγές να περιμένω κατά την μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο;

Κατά την περίοδο αυτή, μπορεί να ανακτήσετε την ενέργειά σας, αλλά μπορεί επίσης να διατρέχετε και μεγαλύτερο κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις.  Η φαρμακευτική αγωγή ή / και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων από αυτές. Κάθε γυναίκα φυσικά, διατρέχει διαφορετικούς κινδύνους γι’ αυτό θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας  για να μάθετε τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον ατομικό σας κίνδυνο.

Μπορώ να μείνω έγκυος κατά την μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο;

Η πιθανότητα εγκυμοσύνης συνήθως εξαφανίζεται τη στιγμή που η περίοδός σας θα έχει εξαφανιστεί για έναν ολόκληρο χρόνο. Ωστόσο, συνεχίζετε να χρησιμοποιείται αντισύλληψη μέχρι ο γιατρός σας καθορίσει ότι είστε πραγματικά μετά την εμμηνόπαυση.

Πόσο συχνά χρειάζεται να βλέπω το γιατρό μου;

Ακόμα κι αν είστε στην μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο, πρέπει να κάνετε τακτικά check-ups και προληπτικές εξετάσεις, όπως το τεστ Παπ, οι εξετάσεις μαστού και κυρίως η μαστογραφία, που είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας. Το πόσο συχνά θα πρέπει να κάνετε check-up εξαρτάται από το ιστορικό σας. Συζητήστε το με το γιατρό σας για να καθορίσετε το πόσο συχνά θα πρέπει να σας βλέπει.

Σχετικά άρθρα