Ποιοι παράγοντες ευνούν την ανάπτυξη καρκίνου των ωοθηκών;

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι μία από τις συνηθέστερες μορφές γυναικολογικού καρκίνου. Πολύ λίγα γνωρίζουμε για την αιτιολογία ανάπτυξής του και για τα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν. Πάμε να μάθουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Τι είναι ο καρκίνος των ωοθηκών;

Ο καρκίνος των ωοθηκών αφορά στα δίδυμα εκείνα όργανα που αποτελούν κύρια πηγή των γυναικείων ορμονών, των οιστρογόνων και της προγεστερόνης.

Η ωοθήκη

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται ο καρκίνος των ωοθηκών;

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: φούσκωμα ή  πίεση στην κοιλιά, πόνος στην κοιλιά ή την πύελο, αίσθημα πληρότητας πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια γευμάτων και συχνή ούρηση.  Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από πολλές άλλες παθήσεις, αλλά αν αυτά συμβαίνουν καθημερινά για περισσότερο από μερικές εβδομάδες, πρέπει να δείτε τον γιατρό σας.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών;

Οικογενειακό ιστορικό:  Οι πιθανότητες μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο των ωοθηκών είναι υψηλότερος εάν κάποια στενή συγγενής είχε καρκίνο των ωοθηκών, του μαστού ή του παχέος εντέρου. Οι γυναίκες με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό πρέπει να έχουν στενότερη ιατρική παρακολούθηση από τον γιατρό τους.

Ηλικία. Ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών είναι η ηλικία. Είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί σε μια γυναίκα που έχει περάσει την εμμηνόπαυση.

Παχυσαρκία. Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών σε σχέση με τις άλλες γυναίκες. Και τα ποσοστά θανάτου για τον καρκίνο των ωοθηκών είναι υψηλότερα για τις παχύσαρκες γυναίκες πάρα πολύ, σε σύγκριση με τις μη παχύσαρκες γυναίκες. Οι βαρύτερες γυναίκες φαίνεται να έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ποια είναι τα στάδια του καρκίνου των ωοθηκών;

Ο καρκίνος των ωοθηκών διακρίνεται σε δύο στάδια. Κατά το πρώτο στάδιο, ο καρκίνος περιορίζεται στη μία ή εξαπλώνεται και στις δύο ωοθήκες. Το στάδιο αυτό, περιλαμβάνει επίσης δύο φάσεις. Κατά την πρώτη φάση, ο καρκίνος εξαπλώνεται  στη μήτρα ή σε άλλα κοντινά όργανα. Κατά τη δεύτερη φάση,  εξαπλώνεται στους λεμφαδένες. Το δεύτερο στάδιο του καρκίνου των ωοθηκών περιλαμβάνει την εξάπλωση της νόσου σε όργανα που βρίσκονται πιο μακριά,  όπως οι πνεύμονες και το ήπαρ.

Καρκίνος των ωοθηκών

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος των ωοθηκών;

Χειρουργική επέμβαση. Είναι η πρώτη φάση της θεραπείας. Ο στόχος είναι να αφαιρέσετε τον καρκίνο το συντομότερο δυνατόν. Σε πιο προχωρημένα στάδια, μπορεί να είναι απαραίτητη η απομάκρυνση και των δύο ωοθηκών, καθώς επίσης της μήτρας και των περιβάλλοντων ιστών.

Χημειοθεραπεία. Συνήθως χορηγείται μετά τη χειρουργική επέμβαση. Χρησιμοποιούνται φάρμακα που στοχεύουν στο να καταστρέψουν οποιοδήποτε υπόλειμμα καρκίνου στο σώμα.

Στοχευμένες θεραπείες. Βρίσκονται σε διαρκή εξέλιξη. Μία από τις θεραπείες αυτές είναι η  αγγειογένεση, η οποία  περιλαμβάνει το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων για την τροφοδότηση των όγκων.

Ποιοι παράγοντες μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών;

Εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες που έχουν αποκτήσει βιολογικά παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο των ωοθηκών συγκριτικά με εκείνες που δεν έχουν γεννήσει.

Αντισυλληπτικό χάπι. Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι λιγότερο συχνός σε γυναίκες που έχουν πάρει τα αντισυλληπτικά χάπια. Οι γυναίκες που χρησιμοποίησαν το χάπι για τουλάχιστον πέντε χρονια έχουν περίπου τις μισές πιθανότητες ανάπτυξης κινδύνου σε σχέση με εκείνες που δεν τα πήραν ποτέ.

Αφαίρεση των ωοθηκών. Για τις γυναίκες με γενετικές μεταλλάξεις που τους θέτουν σε υψηλό κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών, η αφαίρεση των ωοθηκών είναι μια επιλογή που μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτα. Πρόσφατη μελέτη, απέδειξε ότι οι γυναίκες που ακολουθούν πιστά μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά για τουλάχιστον τέσσερα τουλάχιστον χρόνια, έχουν λιγότερες πιθανότητες αναπτύξης καρκίνου των ωοθηκών.

Σχετικά άρθρα