Πώς πρέπει να πλένω τα ρούχα του παιδιού μου;

H κ. Πηνελόπη Τυμπανίδου, δερματολόγος – αφροδισιολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, μας εξηγεί τους κανόνες του πλυσίματος των ρούχων που προστατεύουν το παιδικό δέρμα από τις δερματίτιδες.

Φροντίζετε πάντα ώστε το παιδί σας να φορά καθαρά ρούχα. Αυτό που φαίνεται καθαρό δεν είναι όμως απαραίτητα και υγιεινά καθαρό, λένε οι ειδικοί.

Ποια είναι τα κατάλληλα υφάσματα για τα παιδικά ρούχα;

Ο ρουχισμός των παιδιών θα πρέπει να αποτελείται από φυσικές ίνες 100%. Ιδίως σε ό,τι αφορά τα εσώρουχα, η επιλογή των βαμβακερών υφασμάτων είναι μονόδρομος.

Τα μάλλινα ρούχα, που βρίσκονται λόγω εποχής στο προσκήνιο, είναι επίσης  σωστή επιλογή, αρκεί να μην ακουμπούν στο δέρμα του παιδιού.  Επειδή τα μάλλινα περιέχουν χημικά υπολείμματα λόγω της επεξεργασίας που έχουν υποστεί, πχ λανολίνη, καλό είναι να φοριούνται πάνω από ένα βαμβακερό φανελάκι.

Πρέπει να επιλέγουμε συγκεκριμένα προϊόντα για το πλύσιμο των ρούχων;

Καταρχάς, να επισημάνουμε ότι η σχολαστική και επανειλημμένη καθαριότητα με υπερκατανάλωση σαπουνιού και αφρωδών καθαριστικών όχι μόνο δεν κάνει καλό στην παιδική επιδερμίδα, αλλά μπορεί να αποτελέσει έναρξη δερματίτιδας. Όσο για τα απορρυπαντικά παιδικών ρούχων, αυτά θα πρέπει να είναι όσο πιο απλά και φυσικά. Μια συνήθης «παγίδα» μάλιστα στην οποία πέφτουν πολλοί γονείς από την αγωνία τους να προσφέρουν το καλύτερο και το πιο υγιεινό στα παιδιά τους είναι η χρήση απορρυπαντικών με την ένδειξη «biological” : δεν πρόκειται για βιολογικά απορρυπαντικά, αλλά για απορρυπαντικά που περιέχουν πολύ πιο «επιθετικά» χημικά από τα «non biological”.

Το αποστειρωμένο περιβάλλον στο οποίο ζουν πολλά παιδιά, ιδίως στις πόλεις, τα κάνει  πιο ευάλωτα;

Βεβαίως, και γι αυτό οι ειδικοί επιμένουμε ότι σε καμία περίπτωση το παιδί δεν πρέπει να ζει σε αποστειρωμένο περιβάλλον. Είναι σημαντικό το  παιδί να εκτίθεται σε παράγοντες που θα αναπτύξουν περαιτέρω το ανοσοποιητικό του σύστημα. Εν κατακλείδι, θα λέγαμε ότι επιβάλλεται ένα παιδί να μπουσουλίσει και να παίξει στο πάρκο με τα χώματα!

Σχετικά άρθρα