Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι μύθοι για την ακμή;

Όλες έχουμε ταλαιπωρηθεί από την ακμή σε νεαρότερη ή ακόμη και σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία και όλες έχουμε προσπαθήσει να την αντιμετωπίσουμε, πολλές φορές οι λανθασμένες εντυπώσεις για την ακμή μας οδηγούν σε εσφαλμένους τρόπους αντιμετώπισης. Γνωρίζετε ποιοι παράγοντες προκαλούν την ακμή; Αν όχι, πώς θα την αντιμετωπίσετε;

Ο κύριος Δημήτρης Ρηγόπουλος, Καθηγητής Δερματολογίας- Αφροδισιολογίας μας μίλησε για τους πιο συνηθισμένους μύθους σχετικά με το θέμα της ακμής. 

Μύθος 1.

– Η ακμή οφείλεται στην κακή υγιεινή;

Αν κανείς πιστεύει σε αυτόν τον μύθο θα ανακαλύψει σύντομα ότι το επίμονο πλύσιμο με τρίψιμο του προσώπου θα ερεθίσει πρόσθετα το δέρμα και θα επιδεινώσει την ακμή. Η ιδανική προσέγγιση για υγιεινή στην ακμή θα πρέπει να περιλαμβάνει: πλύσιμο του προσώπου πρωί και βράδυ με ήπιο καθαριστικό, απαλό στέγνωμα με καθαρή και στεγνή ατομική πετσέτα και εφαρμογή της θεραπείας που σας σύστησε ο δερματολόγος σας.

Μύθος 2.

-Η ακμή οφείλεται σε διατροφικούς παράγοντες; 
Έως σήμερα διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν αποτύχει στο εύρεση συσχέτισης ανάμεσα στη διατροφή και την ακμή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η διατροφή μας δε μπορεί να προκαλέσει ακμή. Φαγητά όπως η πίτσα, οι τηγανητές πατάτες ή ακόμα και η σοκολάτα δε οδηγούν σε ακμή. Βέβαια, υπάρχουν άτομα που πιστεύουν ότι ορισμένα φαγητά επηρεάζουν την ακμή τους. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία απλά αποφύγετε τις τροφές αυτές. Άλλωστε διατηρώντας κανείς μια εξισορροπημένη διατροφή βοηθά σε μια καλή φυσική κατάσταση.

Μύθος 3

-Η ακμή επιδεινώνεται από το στρες
Το καθημερινό στρες του σύγχρονου τρόπου ζωής δεν αποτελεί παράγοντα επιδείνωσης της ακμής. Το επίμονο άγχος που απαιτεί ιατρική αντιμετώπιση πολλές φορές θεραπεύεται με φάρμακα που προκαλούν ακμή ως ανεπιθύμητη ενέργεια.Αν πιστεύετε ότι έχετε ακμή που προσκαλείται ή επιδεινώνεται από αγχολυτική φαρμακευτική αγωγή ή από αντικαταθλιπτικά, θα πρέπει να το συζητήσετε με τον ιατρό σας.

Μύθος 4

-Η ακμή  υποχωρήρει από μόνη της, χωρίς θεραπεία; 
Όπως και τα υπόλοιπα δερματικά νοσήματα έτσι και η ακμή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Κάποιες μορφές ακμής όπως η κυστική μπορεί να προκαλέσουν άσχημες ουλές στο πρόσωπο ή και στα άλλα μέρη του σώματος όπου εμφανίστηκε. Είναι σίγουρο ότι όσο νωρίτερα ξεκινήσετε τη κατάλληλη θεραπεία τόσο συντομότερα θα βελτιώσετε την εικόνα του δέρματος σας.

Μύθος 5

-Η ακμή προσβάλλει μόνο εφήβους;
Η ακμή είναι το συνηθέστερο δερματολογικό πρόβλημα στους εφήβους. Η ακμή όμως δεν απασχολεί μόνο τους εφήβους αλλά και αρκετούς ενήλικες που με μεγάλη αναστάτωση βλέπουν ότι η εφηβική τους ακμή ουδέποτε τους εγκατέλειψε ή ότι ξαφνικά στα 30 τους εμφανίζουν σπυράκια στο πρόσωπο.

Μύθος 6

-Η ακμή οφείλεται στο υπέρμετρο ακμή οφείλεται στον υπέρμετρο αυνανισμό και στην έλλειψη sex
Δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη που να δείχνει ότι η σεξουαλική πράξη προκαλεί, επιδεινώνει ή βελτιώνει την ακμή.

Μύθος 7

– Το να πιέζουμε τα σπυράκια της ακμής είναι η καλύτερη θεραπεία
θα πρέπει να αποφεύγεται η πίεση των βλαβών της ακμής (σπυράκια)  διότι με αυτό το τρόπο τα βακτήρια μπαίνουν όλο και πιο βαθιά στο δέρμα με αποτέλεσμα πρόσθετο πόνο, ερεθισμό και ίσως ακόμη και ουλές στο δέρμα.

Μύθος 8

-Ο ήλιος μπορεί να  θεραπεύσει την ακμή;
Το μαύρισμα μετά από έκθεση στον ήλιο μπορεί προσωρινά να κάνει λιγότερο εμφανή το ερεθισμένο δέρμα και τα σπυράκια αλλά δεν μπορεί να θεραπεύσει. Το καλοκαίρι, θα πρέπει να χρησιμοποιεί κανείς αντηλιακή κρέμα (ειδική για πρόσωπα με ακμή) για αποφυγή των δυσχρωμιών που προκαλεί ο ήλιος στις πρόσφατες βλάβες ακμής.

 

Σχετικά άρθρα