Πόσο επικίνδυνο είναι το μελάνωμα;

Το μελάνωμα είναι ο πιο επιθετικός καρκίνος του δέρματος και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, ώστε να διαγνωστεί στο αρχικό του στάδιο και να μπορέσει να αντιμετωπιστεί επιτυχώς. Ο κύριος Δημήτρης Μωραΐτης, Χειρουργός-Ογκολόγος μας αναλύει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση αυτής της μορφής καρκίνου.

Γράφει ο Δημήτρης Μωραΐτης

-Τι είναι το μελάνωμα;
To μελάνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου που προέρχεται από κύτταρα του δέρματος που παράγουν μια χρωστική που λέγεται μελανίνη. Το μελάνωμα είναι πιο σπάνιο από τους υπόλοιπους δερματικούς καρκίνους (βασικοκυτταρικό και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα). Η πιθανότητα να αναπτύξει κανείς μελάνωμα είναι γύρω στο 1% και πρόκειται για τον πιο σοβαρό καρκίνο του δέρματος.

-Ποια είναι τα συμπτώματα;
Συνήθως οι ασθενείς έχουν μεγάλη έκθεση στον ήλιο, ανοιχτόχρωμο δέρμα και μπορεί να έχουν υποστεί και εγκαύματα στο παρελθόν. Μερικοί από τους ασθενείς έχουν προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος. Ο ασθενής συνήθως εμφανίζει μια σκούρα κηλίδα στο δέρμα που έχει αλλάξει χρώμα ή μέγεθος. Ένα τέτοιο σύμπτωμα πρέπει να μας ανησυχήσει και να μας οδηγήσει στον γιατρό μας.

-Πώς γίνεται η διάγνωση του μελανώματος;
Τις περισσότερες φορές για τη διάγνωση αρκεί η κλινική εξέταση, ενώ μπορεί να χρειαστεί μια βιοψία πριν τη θεραπεία. Όσο πιο νωρίς ανακαλύψουμε ένα μελάνωμα, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να θεραπευθεί ο ασθενής, πριν να επεκταθεί η νόσος. Το συχνό screening του δέρματος ακόμη και μετά τη διάγνωση μελανώματος βοηθάει στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου.

-Πώς αντιμετωπίζεται το μελάνωμα;
Η θεραπεία είναι κυρίως χειρουργική, αλλά εξαρτάται και από την έκταση της νόσου. Εάν η νόσος είναι πιο εκτεταμένη μπορεί να χρειαστεί επικουρική ακτινοβόληση, χημειοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία.

 

Σχετικά άρθρα