Μπορεί η φαλάκρα να αφορά και τις γυναίκες;

Η τριχόπτωση είναι μία δερματοπάθεια που παρατηρείται πολύ συχνά στους άντρες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν πλήττει και τις γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα, η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, η κοινώς λεγόμενη φαλάκρα, δεν κάνει διακρίσεις στα φύλα και ο κύριος Δημήτρης Ρηγόπουλος, Καθηγητής Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για αυτή.

Γράφει ο Δημήτρης Ρηγόπουλος

-Τι είναι η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία;

Eίναι ένα από τα διάφορα είδη τριχόπτωσης, η οποία είναι πιο γνωστή  με τον κοινό όρο φαλάκρα. Η μορφή αυτής της αλωπεκίας, προσβάλλει τόσο τους άνδρες (πιο συχνά), όσο και  τις γυναίκες, αλλά παρουσιάζει διαφορετική κατάληξη στα δύο φύλα. Ενώ στους άνδρες μπορεί να καταλήξει σε πλήρη απώλεια των τριχών στα σημεία τα οποία και προσβάλλει, κάτι ανάλογο δεν είναι συνηθισμένο στις γυναίκες.

-Πόσο συχνή είναι η εμφάνιση της ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας;

Ένα ποσοστό 12-16% των ανδρών, ηλικίας18-29ετών, πάσχει από κάποια μορφή ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία (96% από αυτούς πάσχει στην περιοχή των κροτάφων, όπου και αυξάνεται το βάθος τους). Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει περίπου στο 45-60%, σε άτομα ηλικίας γύρω στα 50 και αγγίζει το 80% σε άτομα ηλικίας πάνω από 70. Η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, όσο και εάν αυτό φαίνεται υπερβολικό, μπορεί να επηρεάσει ψυχολογικά τους πάσχοντες. Έτσι, το 20% των ανδρών παρουσιάζει αίσθημα απογοήτευσης, το 25%  θεωρεί ότι έχει γεράσει πρόωρα  και το 62%  από αυτούς, παρουσιάζει έντονο άγχος.

-Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας;
Η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, οφείλεται σε μια κληρονομούμενη προδιάθεση των θυλάκων των τριχών της κεφαλής, και μάλιστα μόνον της βρεγματικής περιοχής και των κροτάφων, να παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στα φυσιολογικά ανδρογόνα, Τα ανδρογόνα αυτά επιδρούν στην ρίζα της τρίχας και την οδηγούν σε προοδευτική ατροφία και τελικώς σε πλήρη απώλεια της.

-Ποιες θεραπευτικές μέθοδοι συνίστανται;

Οπότε γίνεται αντιληπτό ότι η οποιαδήποτε θεραπευτική παρέμβαση θα πρέπει να γίνει όσο υπάρχει έστω και το ελάχιστο χνούδι, διότι όταν αυτό χαθεί τελείως, δεν υπάρχει δυνατότητα αναστροφής της βλάβης. Η σημερινή κατάσταση στην θεραπευτική αντιμετώπιση της ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας: περιλαμβάνει τη χορήγηση φάρμακων ή ουσιών όπως οι βιταμίνες και τα αμινοξέα, χειρουργική θεραπεία ή προσθέσεις.

 

Σχετικά άρθρα