Γιατί οι ανοιχτόχρωμες κινδυνεύουν πιο πολύ από τον ήλιο;

Αμερικανοί επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι το ογκοκατασταλτικό γονίδιο p53 είναι αυτό που έχει ως αποτέλεσμα να μαυρίζει το δέρμα όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου και μπορεί  να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι απολαμβάνουν τόσο πολύ να κάθονται στον ήλιο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell από τους επιστήμονες στο Dana-Farber Cancer Institute,  θυγατρική της διδασκαλίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη πως το δέρμα μαυρίζει, επειδή έχει ειδικά κύτταρα, που ονομάζονται κερατινοκύτταρα, τα οποία παράγουν τη μελανίνη,  και τη μεταφέρουν σε άλλα κύτταρα για να τα προστατεύσουν το σώμα από βλάβη του DNA εξαιτίας της υπεριώδους (UV) ακτινοβολίας. Δεν ήξεραν, όμως, πώς η ακτινοβολία UV είναι αυτή που εκτοξεύει την παραγωγή μελανίνης.

Επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης είναι ο Δρ Rutao Cui, ενώ στην ομάδα συμμετείχε και ο Δρ David Fisher, διευθυντής του Προγράμματος Μελανώματος στο Dana-Farber και καθηγητής Παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης. Ο Δρ. Cui και οι συνεργάτες του υποψιάστηκαν ότι η όλη διαδικασία ξεκινά όταν το υπεριώδες φως ενεργοποιεί το γονίδιο p53. Αυτό ελέγχθηκε με την έκθεση  ποντικιών στα οποία έλειπαν τα κερατινοκύτταρα p53 στο υπεριώδες φως. Το δέρμα τους δεν μαύρισε.

Οι ερευνητές διερεύνησαν επίσης τη δυνατότητα του p53 να προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες του DNA και με ένα άλλο τρόπο – ενεργοποιώντας την ανάγκη για έκθεση στον ήλιο. Όταν οι άνθρωποι εκτίθενται σε υπεριώδες φως, όπως αυτό του ήλιου, το p53 ενεργοποιεί μια διαδικασία που απελευθερώνει μια ορμόνη, την β-ενδορφίνη, η οποία συνδέεται με τα συναισθήματα της ευχαρίστησης.

Σύμφωνα με τον Δρ Fisher, «Ο νούμερο ένα παράγοντας κινδύνου για μελάνωμα είναι η ανικανότητα για μαύρισμα. Άνθρωποι που μαυρίζουν εύκολα ή έχουν σκούρο δέρμα είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος. Το p53 έχει έναν ισχυρό ρόλο στην προστασία μας από την ηλιακή ακτινοβολία στο δέρμα. Δεν προκαλεί, λοιπόν, καμία έκπληξη το ότι ανακαλύφθηκε πως είναι ένας από τους πιο γνωστούς καταστολείς όγκων και συγχρόνως προστατεύει το σώμα από τις βλάβες του DNA στο σώμα. Με τις δύο αυτές ιδιότητες εξηγείται και το φαινόμενο με τα σημάδια ηλικίας στο δέρμα. Πρόκειται για τα  σκούρα μπαλώματα στο δέρμα που συνήθως εμφανίζονται όταν οι άνθρωποι γερνούν.

 Όπως και να ‘χει, η έκθεσή μας στον ήλιο χρειάζεται μεγάλη προσοχή και γι’ αυτό πρέπει να ακολουθούμε ορισμένες συμβουλές:

-Επιλέξτε καλλυντικά προϊόντα και φακούς επαφής που προσφέρουν προστασία UV.

-Να φοράτε γυαλιά ηλίου με πλήρη προστασία από την ακτινοβολία UV.

-Να φοράτε μεγάλα καπέλα, μακρυμάνικα ρούχα και μακριά παντελόνια.

– Αποφύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής της ακτινοβολία UV (10:00 π.μ. – 15.00 μ.μ.)

– 80% της έκθεσης ενός ατόμου στον ήλιο έχει αποκτηθεί πριν την ηλικία των 18. Φροντίστε, λοιπόν, ως γονείς να δώσετε το παράδειγμα στα παιδιά σας.

-Αποφύγετε το solarium.

 

Σχετικά άρθρα