Πόσο ζωντανή και αισθησιακή μπορεί να είναι μια μεγάλη γυναίκα; (εικόνες)

7 Απριλίου 2016

 

Η κριτική είναι σκληρή για τη γυναίκα που μεγαλώνει και πολλές φορές η κοινωνική αντιμετώπιση είναι πολύ εχθρική, κάτι το οποίο δε συμβαίνει με τους άνδρες σε τόσο μεγάλο βαθμό. Τρανταχτό παράδειγμα; Η ηθοποιός Olivia Wilde που άρχισε να χάνει ρόλους από την ηλικία των... 28 ετών επειδή άρχισε να μεγαλώνει! 

Πολλές γυναίκες όπως η Μeryl Strip υποστηρίζουν το δικαίωμα της γυναίκας να διεκδικεί τη ζωή όσες ρυτίδες και αν έχει πάνω της. Δηλώνουν ξεκάθαρα με την παρουσία τους πως η γοητεία δε χάνεται απλά επειδή γκρίζαραν τα μαλλιά και το δέρμα δεν είναι τόσο σφιχτό όπως παλιά. Όμως η άποψη της κοινωνίας μας για τις γυναίκες που μεγαλώνουν, παρά τα λαμπρά παραδείγματα, συνεχίζει να είναι ρατσιστική. 

Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τη φράση "γέρικα άλογα" για γυναίκες της σόουμπιζ; Πόσες και πόσες καθημερινές γυναίκες δε μπορούν να βρουν δουλειά λόγω της ηλικίας τους; Μοιάζει να έχουμε παρασυρθεί τόσο από τα εξώφυλλα των περιοδικών και το lifestyle που δίνει παρηγοριά στη μιζέρια μας για να ανεχόμαστε τέτοιες εκφράσεις. "Μεγάλωσε" λέμε... Ε και; 

Nora 01_Emily Stein

Και επειδή ζούμε στην εποχή της εικόνας, με εικόνες θα θέσουμε τα αντεπιχειρήματα. Με τις εικόνες της φωτογράφου Emily Stein. Η καλλιτέχνις ήθελε να αποδείξει το πόσο ζωντανή και αισθησιακή μπορεί να είναι μια γυναίκα μετά τα 60. Και έτσι, συνάντησε τη Nora...

"Πιστεύω ότι στις μέρες μας έχουμε βομβαρδιστεί κυριολεκτικά από ιδανικά ψεύτικα, τόσο πολύ που υπεραναλύουμε το πώς θα έπρεπε να είμαστε εμφανισιακά πώς να ζουμε και πώς να συμπεριφερόμαστε με τον ορθά κοιμωνικά τρόπο. Είναι τρομακτικό βάζουμε σε τόσο μεγάλη προταιρεότητα την ηλικία... Ας κατανοήσουμε επιτέλους ότι κάθε ηλικία έχει τα χαρίσματά της και ας μη πιέζουμε τον εαυτό μας με στερεότυπα" 

 

 

Nora 02_Emily Stein

Nora 03_Emily Stein

Και μας ενδιαφέρει τόσο πολύ η σωματική δύναμη και ομορφιά αξίζιε να αναρωτηθούμε γιατί δε δίνουμε καμία σημασία στην αξία της εμπειρίας: ίσως γιατί δε ζούμε αληθινά. Γιατί μετράμε τα χρόνια που βρίσκονται πίσω μας και όχι σε εκείνα που μας περιμένουν μπροστά μας; Γιατί ξεχάσαμε να ελπίζουμε ή επειδή δεν έχουμε κάτι ουσιαστικό να ονειρευτούμε. 

Nora 04_Emily Stein

"Η κοινωνία μας δίνει τέτοια έμφαση στη νιότη και την ομορφιά που οτιδήποτε άλλο είναι περιθωριακό και όχι ιδιαίτερα χρήσιμο. Όμως η σοφία που αποκτάμε αργότερα στη ζωή μας, δεν υπάρχει στα νεότερα χρόνια και οι εμπειρίες μας είναι αυτές που μας οδηγούν σε βαθύτερη αυτογνωσία και δύναμη. Όχι την εμφανή σωματική δύναμη αλλά τη δύναμη της ψυχής που παύει να φοβάται τις αλλαγές" αναφέρει η ψυχολόγος Δρ. Πέγκυ Πελώνη- Πινήρου, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. 

Ευγνωμοσύνη χρειάζεται. Για τα χρόνια που πέρασαν και για εκείνα που θα έρθουν. Τα δικά μας και των άλλων 

 

Κείμενο Γιώργος Κολέτσος 

Nora 05_Emily Stein

Nora 08_Emily Stein

Nora 09_Emily Stein

 

Nora 10_Emily Stein

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ