Λαμβάνω αντιπηκτική αγωγή. Τι να προσέξω στη διατροφή μου;

7 Απριλίου 2016

Αγησίλαος, 92 ετών

Ο κ. Αγησίλαος, μετά από πρόσφατη επέμβαση τοποθέτησης μεταλλικής βαλβίδας στην καρδιά χρειάζεται να ξεκινήσει αντιπηκτική αγωγή. Mένει μόνος και είναι υπεύθυνος για την προετοιμασία των γευμάτων του, τα οποία είναι σχετικά απλά. Το λιπιδαιμικό του προφίλ είναι διαταραγμένο, κυρίως λόγω της υψηλής τιμής LDL χοληστερόλης (240 mg/dl). Για τον λόγο αυτό, ακολουθεί μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, κυρίως βραστές σαλάτες και κομπόστες, λόγω απώλειας μέρους της οδοντοστοιχίας του, και λαμβάνει και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Το βάρος του είναι φυσιολογικό (64 kg βάρος-1,68 m ύψος) και η κινητική του κατάσταση επαρκής.

Βασικός μας στόχος

Στην περίπτωση του κ. Αγησίλαου αυτό που θέλουμε είναι να μειώσει από το διαιτολόγιο του της τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ αποτελεί παράγοντα πήξης του αίματος κι έτσι δρα ανταγωνιστικά στη φαρμακευτική αγωγή. Αρχικά του λέμε να μας πει τι έφαγε το προηγούμενο 24ωρο, αφού έχουμε σιγουρευτεί ότι η διατροφή που ακολούθησε ο κ. Αγησίλαος την προηγούμενη ημέρα ήταν αντιπροσωπευτική. Με τον τρόπο αυτό βλέπουμε ότι κατανάλωσε αρκετά βραστά λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη Κ, όπως κουνουπίδι και μπρόκολο ενώ χρησιμοποιεί αρκετό ελαιόλαδο στις μαγειρικές του παρασκευές και αρέσκεται στα λαδερά φαγητά, όπως το σπανακόρυζο.

Επόμενο βήμα μας ήταν να παραθέσουμε στον κ. Αγησίλαο μια λίστα με τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, η ρόκα, το σπανάκι, το μαρούλι, τα προϊόντα σόγιας, το συκώτι, τα σπαράγγια, το ελαιόλαδο και τα φασολάκια, ο αρακάς και τα φύλλα πατζαριού, τρόφιμα τα οποία περιέχουν μέτρια ποσότητα βιταμίνης Κ, και να εστιάσουμε κυρίως σε αυτά τα τρόφιμα που περιλαμβάνει το διαιτολόγιό του.Μπορούμε να διαλέξουμε κάποια που μπορούν να απουσιάζουν τελείως –π.χ. το μπρόκολο μπορεί να αντικατασταθεί από βραστό κολοκύθι και το σπανακόρυζο να καταναλώνεται 1 φορά το μήνα και αυτά που μπορεί να συνεχίσει να καταναλώνει σε σταθερή ποσότητα, όπως το ελαιόλαδο.

Είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδευτεί με τα κατάλληλα εργαλεία (οικιακά σκεύη, φωτογραφίες μερίδων) στο σωστό μέγεθος μερίδας, ώστε η ποσότητα βιταμίνης Κ που θα προσλαμβάνει από τα τρόφιμα που του έχουμε επιτρέψει καθημερινά να είναι σταθερή.

Τέλος, επειδή έχει αυξημένη τιμή LDL χοληστερόλης του παραθέτουμε μερικές διατροφικές συμβουλές, καθώς θα του μειώσουμε αρκετά τα λαχανικά που συνηθίζει να τρώει, όπως ένταξη των δημητριακών ολικής άλεσης στη διατροφή του, για αύξηση των φυτικών ινών, και κατανάλωση τροφίμων εμπλουτισμένων σε φυτικές στερόλες, όπως μαργαρίνη και γιαούρτι.

mednutrition.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ