Αντιγήρανση: Νεότερο πρόσωπο χωρίς νυστέρι!

Το πέρασμα του χρόνου πανικοβάλλει τις γυναίκες. Όλες θέλουμε να έχουμε νεανική και όμορφη επιδερμίδα σε κάθε ηλικία, ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως πρέπει να επέμβουμε με κάποιο τρόπο στην επιδερμίδα μας. Ευτυχώς για εμάς, το νυστέρι δεν αποτελεί πια επιλογή, καθώς υπάρχουν νέες και εξελιγμένες μέθοδοι που ανανεώνουν αναίμακτα το πρόσωπό μας.

Γράφει ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος Δημήτρης Καπετανάκης

Η φωτογήρανση είναι μία κατάσταση που τόσο γενετικοί λόγοι , όσο και η μακροχρόνια -από παιδί- έκθεση στον ήλιο επιφέρουν τυπικές μορφολογικές και δομικές αλλοιώσεις στο δέρμα, όπως οι ρυτίδες, οι ευρυαγγείες, οι καφέ κηλίδες και η ξηρότητα.

Υπάρχουν σήμερα πολλοί τρόποι να βελτιώσει κανείς αυτά τα σημάδια του γήρατος:

Το Botox:

Βοτουλινική τοξίνη ( Botox, Dysport για την ελληνική αγορά) : μέθοδος που ηρεμεί τις ρυτίδες έκφρασης . Εφαρμόζεται κυρίως στο άνω μέρος του προσώπου,  δηλαδή στο  μεσόφρυο, στις ρυτίδες του μετώπου και στο πόδι χήνας , αλλά και στις ρυτίδες του καπνιστή γύρω από το στόμα και για το περίγραμμα του προσώπου.

Είναι σε ενέσιμη μορφή , γίνεται σε συγκεκριμένα σημεία και επαναλαμβάνεται κάθε 4-6 μήνες. Μεγάλη σημασία για ωραίο αποτέλεσμα είναι η χρήση σωστού προιόντος, με σωστές αραιώσεις ανάλογα με την ηλικία και την μορφή των ρυτίδων. Με σωστή εφαρμογή απαλύνονται οι ρυτίδες, αλλά το πρόσωπο διατηρεί την έκφρασή του.

Υαλουρονικό οξύ:

Για την αντιγήρανση χρησιμοποιούνται εμφυτεύματα με διάφορα υλικά, όπου κατά την γνώμη μου το υαλουρονικό οξύ είναι το πιο σημαντικό, πιο ακίνδυνο και πιο ωραίο στην εφαρμογή του. Υπάρχουν πολλών τύπων υαλουρονικά οξέα που διαφέρουν κυρίως στην πυκνότητά τους και ο δερματολόγος είναι αυτός που θα αποφασίσει ανάλογα με το είδος , το βάθος και την εντόπιση των ρυτίδων ποιο υλικό θα χρησιμοποιήσει. Η ένεση του υαλουρονικού γίνεται κάτω από την ρυτίδα και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Με την πάροδο της ηλικίας χάνεται νερό από την επιδερμίδα μας. Γιά την σωστή ενυδάτωση, άρα και την διατήρηση της ελαστικότητας της επιδερμίδας, εξαιρετικά αποτελέσματα προσφέρει η μεσοθεραπεία με υαλουρονικό οξύ, δηλαδή ενέσεις σε όλο το πρόσωπο, λαιμό και χέρια.

Laser:

Οι κηλίδες και οι ευρυαγγείες αντιμετωπίζονται με άριστα αποτελέσματα με την χρήση ειδικών lasers και χρειάζονται κατά μέσον όρο 2-3 συνεδρίες. Η ανάπλαση της επιδερμίδας στο σύνολό της γίνεται με την χρήση ειδικών lasers που έχουν στόχο την αναζωογόνηση του κολλαγόνου , που με την πάροδο της ηλικίας μειώνεται .

Σαν συνέπεια της μείωσης αυτής είναι η δημιουργία ρυτίδων και η χαλάρωση του δέρματος. Μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρχαν τα λεγόμενα επεμβατικά laser που είχαν καταπληκτικά αποτελέσματα, αλλά είχαν κινδύνους και το σπουδαιότερο ήταν ότι δεν μπορούσε κανείς να κυκλοφορήσει για 1 μήνα λόγω τραυματισμού της επιδερμίδας. Έτσι, ανακαλύφθηκαν τα νέου τύπου laser, τα κλασματικά ή fractional . Η βασική τους αρχή είναι ότι μία ακτίνα σπάει σε πολλές μικρότερες που δεν τραυματίζουν σχεδόν καθόλου την επιδερμίδα. Υπάρχουν 2 μεγάλες κατηγορίες σ’αυτά τα laser :

1.Τα μη επεμβατικά (Fraxel) που μετά την εφαρμογή το δέρμα είναι διάχυτα κόκκινο σαν να έχει κοκκινίσει από τον ήλιο, καλύπτεται με make up και την επομένη δεν φαίνεται απολύτως τίποτα. Χρειάζονται 3-5 συνεδρίες

2. Τα ημιεπεμβατικά laser (C02 fractional lasers) , που μένουν μικρές τελίτσες στα σημεία εφαρμογής για 4-5 μέρες, που όμως και αυτά καλύπτονται απόλυτα με την χρήση make up. Χρειάζονται 2-3 συνεδρίες.

Σχετικά άρθρα