«Έχω ψωρίαση 15 χρόνια! Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία;»

Θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει κάποια αποτελεσματική θεραπεία για την ψωρίαση και ποια είναι αυτή. Έχω ψωρίαση 15 χρόνια, αλλά φέτος έχει γίνει πολύ έντονη. Ενώ είχε εμφανιστεί στα γόνατα και στους αγκώνες, φέτος για πρώτη φορά εμφανίστηκε και στο σώμα σε μορφή σταγόνας».

Στα ερωτήματά σας απάντησε ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δημήτρης Καπετανάκης

Θεραπείες υπάρχουν για την ψωρίαση, αλλά είναι αποτελεσματικές για όσο διαρκεί η θεραπεία. Με τις καινούριες βιολογικές θεραπείες που είναι σε ενέσιμη μορφή, κάνεις μια ένεση κάθε τρεις μήνες και είσαι μια χαρά για όσο καιρό κάνεις την θεραπεία, η οποία είναι μακροχρόνια. Υπάρχουν λύσεις που σε 1 – 2 μήνες εξασφαλίζουν πως δεν θα υπάρχει τίποτα στο δέρμα.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν πολλών ειδών θεραπείες: είτε με χάπια, είτε με ενέσεις. Η ένεση είναι απλώς πιο πρακτική και πιο ανώδυνη. Οι θεραπείες που υπάρχουν μπορεί να είναι συμβατικές θεραπείες (όχι όμως με κρέμες, με χάπια)  ή  καινούριες με ενέσεις βιολογικές.

Ποια είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία;

Μην αφήσουμε, όμως, τις παλιές, συμβατικές θεραπείες γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που πάνε καλά και με αυτές. Κατά την άποψή μου, η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι εκείνη κατά την οποία χορηγούνται χάπια και έχει πολύ γρήγορα αποτελέσματα.

Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε με αυτή και στη συνέχεια να καταλήξετε στις  βιολογικές θεραπείες. Δεν αναφέρομαι σε κάτι συγκεκριμένο γιατί η ψωρίαση δεν είναι ένας τυφλοσούρτης: Εξαρτάται από τη μορφή, την έκταση, τον οργανισμό. Είναι πολλοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ζητήσετε τη γνώμη του γιατρού σας.

Ερώτηση και απάντηση

Ε: Ο άντρας μου έχει ψωρίαση σε όλο το σώμα Εδώ και χρόνια πίνει χάπια και κάπως ηρεμεί. Το πρόβλημα είναι ότι τα συγκεκριμένα χάπια του έχουν δημιουργήσει πληγές στα νύχια των ποδιών και σκεφτόμαστε την ενέσιμη θεραπεία. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου;

Α: Θεωρητικά θα μπορούσε να εμφανιστεί καρκίνος. Ωστόσο η ενέσιμη θεραπεία είναι η λιγότερο επιβλαβής για όλο τον οργανισμό. Την χρησιμοποιούμε αρκετά χρόνια και δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που να μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι προκαλεί καρκίνο. Θα σας έλεγα λοιπόν να την δοκιμάσετε γιατί πιστεύω ότι θα τον βοηθήσει.

Ερώτηση και απάντηση

Ε: Είμαι 37 χρόνων και έχω ψωρίαση από τα 20. Αρχικά μόνο στο κεφάλι και σταδιακά και στο σώμα. Τώρα έχει επιδεινωθεί πολύ στο σώμα. Η δερματολόγος μου συνέστησε θεραπεία με ενέσεις. Το φοβάμαι λίγο. Οι ενέσεις δεν έχουν παρενέργειες; Επιβαρύνουν τον οργανισμό;

Α: Η ψωρίαση είναι μια νόσος που επιδεινώνεται τον χειμώνα. Η πλέον ενδεδειγμένη μορφή θεραπείας που ζητάει η ασθενής σχετικά με τις ενέσεις, είναι ό,τι τελευταίο υπάρχει στον χώρο της ιατρικής σχετικά με την ψωρίαση.

Είναι η εξέλιξη της θεραπευτικής, μα δεν είναι για όλους τους ανθρώπους, και γίνονται πάντα κατόπιν συνεννόησης με το γιατρό. Παρενέργειες έχουν, όπως όλα τα φάρμακα, αλλά δεν είναι από αυτές τις περιπτώσεις που έχουμε σημαντικές παρενέργειες.

Δημήτρης Καπετανάκης
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
www.e-dermatology.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τα… SOS για τη σωστή περιποίηση του δέρματος! Πώς θα ανανεωθείτε;

Τα 5 καθημερινά λάθη που κάνουμε και καταστρέφουμε το δέρμα μας!

Σχετικά άρθρα