Η κυβέρνηση προσδοκά κλείσιμο της συμφωνίας, χωρίς νέα μέτρα-Συγκρατημένη αισιοδοξία

9 Απριλίου 2016

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ                                

Στην τελική ευθεία περνά η διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους εκπροσώπους των δανειστών και η κυβέρνηση περιμένει να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι συνομιλίες που θα κλείσουν την πρώτη αξιολόγηση.

Ωστόσο, πρόκειται για ένα δύσκολο στοίχημα καθώς οι πιέσεις για νέους φόρους που θα πλήττουν ακόμα και τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, αλλά και τα μέτωπα που μένουν ανοιχτά,  μαρτυρούν τη σκληρή πραγματικότητα και το βαθμό δυσκολίας για να επέλθει συμφωνία που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Σήμερα το μεσημέρι, ξεκινά και νέος γύρος διαβουλεύσεων στο Χίλτον, μετά την εσπευσμένη αποχώρηση των θεσμών για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συσκεφθούν. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, εμφανίζονται ιδιαιτέρως συγκρατημένοι για την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας. Κυβερνητικός αξιωματούχος, ερωτηθείς σχετικά, εξηγεί ότι θα υπάρξει συμφωνία «αν δεν ζητήσουν να αποκεφαλίσουμε κόσμο και αν δεν επικρατήσουν ακραίες θέσεις».

Διαφορετικά, αφήνει να εννοηθεί ότι  η διαπραγμάτευση θα μπει σε αχαρτογράφητα «νερά». Οι ίδιες πηγές πάντως, εκτιμούν ότι «κανείς δεν θα ρισκάρει την πολιτική αποσταθεροποίηση της πολιτικής σκηνής», με φόντο μάλιστα και το προσφυγικό που πιέζει τους πάντες.

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Κρίσιμο, όπως όλα δείχνουν θα είναι το eurogroup της 22ας Απριλίου στο Άμστερνταμ, ενώ θα έχουν προηγηθεί σημαντικές συζητήσεις και επαφές, στην εαρινή Σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσινγκτον. Αβέβαιο παραμένει τέλος, αν η κυβέρνηση θα ξεπεράσει ή θα ενδώσει τελικά στις πιέσεις που δέχεται από το κουαρτέτο:

• Οι δανειστές ζητούν πώληση «κόκκινων» και εξυπηρετούμενων δανείων. Ανάμεσα στις δυο πλευρές εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα χάσμα, δίνοντας προστασία της πρώτης κατοικίας για τα δάνεια που εμπίπτουν στο νόμο Κατσέλη.

• Τεράστιο εμπόδιο αποτελεί το ποσοστό περικοπών στις επικουρικές και το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης

• Χάσμα και στο φορολογικό, καθώς οι δανειστές επιμένουν σε μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου

• Παρά το ότι τα εργασιακά δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη αξιολόγηση, οι δανειστές ζητούν δραστικές αλλαγές, κάτι που.. μεταφράζεται σε ομαδικές απολύσεις και περαιτέρω ευελιξία στην αγορά εργασίας.

 

kontranews.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Εξαρτήσεις: Ποια σημάδια προδίδουν τη χρήση κοκαΐνης;
Η κοκαΐνη είναι μία λευκή, κρυσταλλική,...
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...